• Посилання скопійовано

«Єдиний податок» №19(46) | 31.10.2019 р.

Сорок шостий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», присвячений виключно спрощеній системі оподаткування

«Єдиний податок» №19(46) | 31.10.2019 р.

Це – вже сорок шостий (і дев’ятнадцятий у 2019 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно спрощеній системі оподаткування.

З моменту написання попереднього листа минуло два тижні, тож нам є про що розповісти.

 

Сьогодні ми:

  • розповімо про намір Зеленського запровадити дворічний мораторій на перевірки ФОП;
  • дізнаємося, яких змін слід чекати фізособам-«єдинникам» через набрання чинності законів щодо нових правил роботи з РРО;
  • поговоримо про появу законопроекту щодо можливості податківців самостійно ліквідувати «сплячих» ФОП;
  • визначимося, як правильно сплачувати єдиний податок на нові рахунки підприємцям ІІІ групи;
  • з’ясуємо, як планують змінити обсяги доходів для фізосіб-«єдинників» за новим законопроектом.

Гарного Вам читання!

***

 

Податківці зможуть самостійно ліквідувати «сплячих» ФОП
16 жовтня у Верховній Раді зареєстровано проект Закону №2274. Ним пропонується запровадити процедуру припинення підприємницької діяльності за повідомленням контролюючого органу у разі відсутності господарської діяльності.

Відповідно пропонується доповнити підпунктом 20.1.37-1 п. 20.1 ПКУ та надати право контролюючим органам звертатися до державного реєстратора зі заявою про припинення підприємницької діяльності ФОП у разі відсутності господарської діяльності та несплати податків і зборів більше ніж 6 (шість) місяців. Про це читайте тут.

 

Зеленський пропонує дворічний мораторій на перевірки ФОП
Президент України Володимир Зеленський ініціював запровадження мораторію на перевірки ФОП усіх категорій, крім «ризикових», терміном на два роки.

Зокрема, було підписано Указ №761/2019 «Про невідкладні заходи щодо забезпечення сприятливих умов для діяльності фізичних осіб – підприємців».

За ним КМУ у двотижневий термін має розробити та внести на розгляд ВРУ законопроекти, спрямовані на:

  • запровадження дворічного мораторію на проведення перевірок фізосіб — підприємців (крім тих, які здійснюють високорентабельні види діяльності з істотними ризиками ухилення від оподаткування) щодо дотримання ними порядку застосування РРО;

  • пом’якшення відповідальності ФОП за порушення ними встановленого порядку подання до контролюючих органів звітності, пов’язаної із застосуванням РРО.

 

Податкові зміни для «єдинників»: аналіз Закону №129-IX
Законом від 20.09.2019 р. №129-ІХ внесено зміни до Податкового кодексу щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі і послуг.

З 20 жовтня 2019 року до заборонених видів діяльності для «єдинників» відноситься й діяльність з надання послуг:

  • фіксованого телефонного зв’язку з правом техобслуговування та експлуатації телекомунікаційних мереж і надання в користування каналів електрозв’язку (місцевого, міжміського, міжнародного);

  • фіксованого телефонного зв’язку з використанням безпроводового доступу до телекомунікаційної мережі з правом технічного обслуговування і надання в користування каналів електрозв’язку (місцевого, міжміського, міжнародного);

  • рухомого (мобільного) телефонного зв’язку з правом техобслуговування та експлуатації телекомунікаційних мереж і надання в користування каналів електрозв’язку;

  • техобслуговування та експлуатації телекомунікаційних мереж, мереж ефірного теле- і радіомовлення, проводового радіомовлення та телемереж.

Така заборона стосується як юридичних осіб, так і фізосіб-підприємців І-ІІІ груп.

Також Законом №129-IX збільшується граничний обсяг доходу для платників ЄП ІІ групи – до 2500000 грн. Однак запрацює ця норма не швидко – з 1 січня 2021 року. Тож в 2019 та 2020 роках підприємцям – платникам ЄП ІІ групи доведеться працювати в межах доходу у 1,5 млн грн. Про це ми докладніше розповіли у своїй новині ось тут.

 

Як правильно сплачувати єдиний податок на нові рахунки підприємцям ІІІ групи?
Податківці наголосили, що для сплати єдиного податку в органах Казначейства відкриті два рахунки – з кодами класифікації доходів бюджету 18050401 та 18050400. Постає запитання: на який рахунок ФОП має перераховувати кошти?

Так от єдиний податок сплачується фізичними особами ІІІ групи на код 18050401 у разі реєстрації платника в містах з районним поділом. Наприклад, Дніпро, Запоріжжя, Харків та ін. А ФОП, зареєстровані на інших територіях, мають сплачувати єдиний податок на код 18050400.

 

Зміна лімітів для «єдинників»: черговий законопроект від «Слуг народу»
Нардепи від партії «Слуга народу» подали законопроект, який пропонує змінити умови роботи на спрощеній системі оподаткування. Про це у Facebook повідомила нардеп, заступник голови комітету ВРУ з питань економічного розвитку Роксолана Підласа.

Поки що на сайті ВРУ ще не зареєстровано відповідний законопроект. Про його появу повідомимо додатково.

За словами Р. Підласи, законопроектом пропонується встановити нові ліміти для 1, 2 і 3 групи. Їх хочуть підвищити до 1 млн, 5 млн і 10 млн гривень відповідно (на сьогодні це 300 тис., 1,5 млн і 5 млн, дивіться у довіднику).

Крім того, нардепи пропонують встановити 0% податку для підприємців 1 групи, які надають побутові послуги.

«Наше завдання - сприяти і розвивати спрощену систему. А також вивести ФОПів з тіні. Це нова філософія розвитку підприємництва: всі, хто працюють чесно, мають отримати кращі умови для цього» – зазначила Роксолана Підласа.

 

26 листопада редакція проведе вебінар «Все про поворотну фінансову допомогу»
Лектор – аудитор АФ «Контракти-Аудит», податковий консультант, спеціаліст з питань оподаткування податком на прибуток та ПДВ Людмила Тимофеєва.

Ми розкажемо про особливі умови оподаткування отриманої та наданої поворотної фіндопомоги для «єдинників». Зупинимося на перехідних сумах. Визначимося з наслідками надання поворотної допомоги для ФОП та юридичних осіб на єдиному податку.

Реєструйтесь для участі прямо зараз; а для наших передплатників (пакет «Профі») діє акційна ціна 0 грн.

***

Наразі це все.
Більше новин на тему єдиного податку ви завжди знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Єдиний податок

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Єдиний податок»