• Посилання скопійовано

«Єдиний податок» №3(53) | 27.02.2020 р.

П'ятдесят третій лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», присвячений виключно спрощеній системі оподаткування

«Єдиний податок» №3(53) | 27.02.2020 р.

Це – вже п’ятдесят третій (і третій у 2020 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно спрощеній системі оподаткування.

З моменту написання попереднього листа минуло два тижні, тож нам є про що розповісти.

 

Сьогодні ми:

  • проінформуємо про особливості надання послуг «єдинником» ІІ групи;
  • нагадаємо про наслідки для «єдинника» при неповерненні ПФД протягом року;
  • повідомимо, чи поширюється обов’язок застосування РРО на «єдинника» І групи;
  • дізнаємося, чи реєструвати нову книгу обліку у разі зміни прізвища;
  • поговоримо про наслідки для платника ЄП ІІ групи при здійсненні нових видів діяльності без повідомлення ДПС;
  • зупинимося на роз’ясненні податківців щодо «податкової відпустки» для платників ЄП І-ІІ груп;
  • наведемо ключові дати 2020 року щодо обов’язкового застосування РРО фізособами-«єдинниками»

Гарного Вам читання!

***

 

Зміни щодо РРО для «єдинників»: ключові дати 2020 року
З 19.04.2020 р. набере чинності більшість норм Закону №129-ІХ, зокрема з цієї дати запрацює  норма п. 53 підрозділу 10 Розділу ХХ ПКУ. За ним на період до 01.10.2020 р. перелік видів діяльності ФОП-«єдинників», які зобов’язані використовувати РРО незалежно від обсягу доходу, поповнюється ще й наданням платних  послуг у сфері охорони здоров’я.

Тобто до 01.10.2020 р. РРО, як і раніше, зможуть не застосовувати підприємці І групи, ІІ-ІV групи (з обсягом доходу за останній календарний рік до 1 000 000 грн), крім тих, що здійснюють реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, лікарських засобів, виробів медичного призначення, а також надання платних послуг у сфері охорони здоров’я.

Про це та про те, для кого з фізосіб-«єдинників» РРО стане обов’язком з 1 жовтня 2020 та з 1 січня 2021 року, читайте в нашій аналітиці.

 

Особливості надання послуг «єдинником» ІІ групи
Луганські податківці нагадали, що фізособи-«єдинники» ІІ групи мають право, зокрема, надавати послуги тільки платникам єдиного податку або населенню. При цьому мають виконуватися умови, що протягом календарного року відповідають сукупності таких критеріїв:

  • не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, одночасно не перевищує 10 осіб,

  • обсяг доходу не перевищує 1,5 млн гривень.

Тобто надавати послуги юрособам-«єдинникам» фізособа-«єдинник» ІІ групи може, а от суб’єктам господарювання на загальній системі оподаткування – ні (платник податку втрачає право перебувати у цій групі платників єдиного податку).

 

Що чекає «єдинника» у разі неповернення поворотної фіндопомоги протягом року?
До складу доходу платника ЄП не включаються суми фінансової допомоги, наданої на поворотній основі, отриманої та поверненої протягом 12 календарних місяців з дня її отримання.

Відповідно фізособа-«єдинник», яка отримала поворотну фінансову допомогу, не враховує її суму у складі доходу за умови, що повертає таку допомогу протягом 12 календарних місяців з дня її отримання.

А от у разі її неповернення протягом зазначеного строку, її сума включається до складу доходу такого платника наступного дня після закінчення 12 календарних місяців з дня отримання такої допомоги. Про це ми писали тут.

 

Обов'язкове застосування РРО не поширюється на «єдинників» І групи, - ДПС
Податківці з Київської області проінформували, що нові правила застосування РРО не будуть розповсюджуватись на:

  • платників ЄП І-ї групи (річний дохід яких відповідно не перевищує 300,0 тис. грн, а після набрання чинності законопроектом №1210 – 1,0 млн грн);

  • фізичних осіб, які продають на ринку вживані речі, продукти власного підсобного господарства.

Фізособа-«єдинник» змінила прізвище: чи реєструвати нову книгу обліку?
На титульному аркуші Книги обліку доходів (Книги обліку доходів і витрат) зазначаються (п. 3 Порядку):

  • прізвище, ім’я та по батькові,

  • реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта для фізосіб, які мають відмітку в паспорті про право здійснювати будь-які платежі за серією та номером паспорта,

  • податкова адреса.

На підставі цих правил львівські податківці зауважили, що у разі зміни відомостей, зазначених на титульній сторінці Книги обліку доходів (Книги обліку доходів і витрат), «єдинник» може самостійно зазначити відповідні зміни та продовжити її ведення до реєстрації нової.

 

«Єдинник» ІІІ групи почав здійснювати нову діяльність без попередження ДПС: які наслідки?
Рівненські податківці наголосили, що у разі здійснення видів діяльності, не зазначених у Реєстрі платників єдиного податку, «єдинники» зобов’язані перейти на загальну систему, з першого числа місяця, наступного за звітним кварталом здійснення таких видів діяльності.

Якщо ж таке порушення буде виявлено ДПС під час проведення перевірок, анулювання реєстрації платника ЄП проводиться на підставі акта перевірки з першого числа місяця, наступного за кварталом, в якому допущено порушення.

 

Коли «єдинник» І та ІІ груп може не сплачувати аванс з податку у разі відпустки чи лікарняного?
«Єдинники» першої і другої груп, які не використовують працю найманих осіб, один раз на рік на час відпустки протягом одного календарного місяця звільняються від сплати єдиного податку. Також звільняються від сплати податку і у випадку хвороби, якщо вона триває 30 і більше календарних днів.

Для цього необхідно подати до територіального органу ДПС заяву в довільній формі з інформацією про період запланованої відпустки чи терміни втрати працездатності з обов’язковим додаванням копії листка непрацездатності:

  • щодо періоду щорічної відпустки – до початку відпустки;

  • щодо терміну втрати працездатності – одразу після закінчення лікарняного.

Про це ми писали ось тут.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему єдиного податку ви завжди знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Єдиний податок

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Єдиний податок»