• Посилання скопійовано

«Єдиний податок» №4(54) | 12.03.2020 р.

П'ятдесят четвертий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», присвячений виключно спрощеній системі оподаткування

«Єдиний податок» №4(54) | 12.03.2020 р.

Це – вже четвертий у 2020 році (і п’ятдесят четвертий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно спрощеній системі оподаткування.

З моменту написання попереднього листа минуло два тижні, тож нам є про що розповісти.

 

Сьогодні ми:

  • проінформуємо, як сімейним фермерським господарствам будуть повертати ЄСВ;
  • нагадаємо, чи необхідно подавати уточнюючу декларацію «єдиннику» ІV групи у разі зміни грошової оцінки протягом року;
  • повідомимо, як «полегшать» податкове життя айтішникам;
  • дізнаємося, чи може ФОП ІІ групи надавати послуги самозайнятим особам;
  • поговоримо про можливість скасування спрощеної системи оподаткування;
  • з’ясуємо, чи може інтернет-провайдер перебувати на спрощеній системі.

Гарного Вам читання!

***

 

Сімейні фермерські господарства: ЄСВ повертається!
Луганські податківці роз’яснили, що право на отримання доплати мають члени/голова сімейного фермерського господарства без статусу юридичної особи, яке:

  • утворене відповідно до ст. 8¹ Закону «Про фермерське господарство»;

  • зареєстроване платником єдиного податку четвертої групи згідно з главою 1 розділу XIV ПКУ.

При цьому члени/голова сімейного фермерського господарства, які підлягають страхуванню на інших підставах або звільняються від сплати єдиного внеску відповідно до ч. 4 ст. 4 Закону про ЄСВ та не беруть добровільної участі у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування, не мають права на отримання доплати.

 

Айтішникам полегшать податкове навантаження, але заборонять зовнішньоекономічну діяльність
Заступник міністра цифрової трансформації Олександр Борняков під час форуму Level Up Ukraine повідомив про ще один варіант оподаткування для п’ятої групи ЄП для ІТ-сфери.

За його словами, в рамках дискусії влада прийшла до консенсусу з представниками IT-індустрії, що найбільш оптимальною для всіх буде робота останніх на 5-й групі ФОП. При цьому податкове навантаження зроблять менше, ніж пропонувалася раніше.

«Можу сказати, що наразі ми дійшли згоди практично з усією IT-індустрією, що комфортний режим, в якому б їм хотілося працювати, – п’ята група, яка була запропонована ще влітку, але на відміну від того проекту, який включав два ЄСВ, військовий збір і підвищення по 1% на рік, ми вирішили, що пропозиція, яка нас влаштує, – одне ЄСВ, таке ж підвищення, але для цієї групи буде заборонена зовнішньоекономічна діяльність», – розповів Борняков.

 

Чи може фізособа-«єдинник» надавати послуги самозайнятим особам?
Львівські податківці нагадали, що для ІІ групи ЄП дозволена діяльність фізосіб-підприємців з надання послуг, у тому числі побутових, платникам єдиного податку та/або населенню, виробництво та/або продаж товарів, діяльність у сфері ресторанного господарства.

Самозайнята особа не підпадає під визначення терміна «населення». Тому фізособа-«єдинник» ІІ групи не може надавати послуги такій особі.

 

Справжня податкова реформа повинна скасувати «спрощенку», – радник Прем'єр-міністра Міклош
Іван Міклош, радник Прем'єр-міністра, заявив, що система, коли деякі платять менше – 5−7% (податків) – і інші платять понад 40% (ЄСВ плюс ПДФО), створює тиск на тих, хто платить всі податки, щоб вони теж використовували спрощену систему, або вони не будуть здатні конкурувати.

Відповідно, на думку Міклоша, без скасування податкової нерівності неможливо створити «нейтральну справедливу податкову систему, боротися з тіньовою економікою». Про це ми писали ось тут.

 

Протягом року змінено нормативну грошову оцінку: чи необхідно подавати уточнюючу «єдиннику» 4 групи?
При поданні податкової декларації платник податку має використовувати відомості про Оцінку на дату складання податкової декларації і застосовувати відомості Оцінок і таких, що наберуть чинності у календарному звітному році.

У разі зміни бази оподаткування у звітному періоді платник єдиного податку четвертої групи має можливість внести зміни до декларації щодо річної суми податку у строки і порядку, передбачених ст. 50, пп. 295.9.5 ПКУ.

Тобто якщо протягом року вводяться в дію нові оцінки, це впливає на сплату податку та декларування і відповідно платник податку має внести зміни до поданої декларації. Про це ми писали тут.

 

Інтернет-провайдер на спрощеній системі оподаткування: бути чи не бути?
За новою позицією податківців, ФОП у разі надання провайдерських послуг доступу до мережі Інтернет має право бути платником єдиного податку за умови, що таким провайдером не надаються послуги, визначені пп. 8 пп. 291.5.1 ПКУ.

Проте для встановлення, до якого виду належить обрана підприємцем господарська діяльність та чи належить вона до видів діяльності, заборонених «єдинникам», податківці радять звернутись до Державної служби статистики України (як до розробника Методичних основ та пояснень до позицій КВЕД)!

Про це докладно ми писали тут.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему єдиного податку ви завжди знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Єдиний податок

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Єдиний податок»