• Посилання скопійовано

«Зовнішньоекономічна діяльність» №8(22) | 11.09.2019 р.

Двадцять другий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно зовнішньоекономічній діяльності

«Зовнішньоекономічна діяльність» №8(22) | 11.09.2019 р.

Це – вже двадцять другий (і восьмий у цьому році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно зовнішньоекономічній діяльності. У ньому ми пишемо про те, що цікавого та корисного сталося у сфері ЗЕД за останній місяць.

 

Сьогодні ми:

  • поговоримо про оновлення Класифікатора характерів угод;
  • проінформуємо, що Мінфін планує оновити форму митної декларації М-16;
  • розповімо, що конвенція MLI набере чинності в Україні з 1 грудня 2019 року;
  • дізнаємося, чи можна здійснювати розрaхунки з ЗЕД через рaхунки зa межaми Укрaїни;
  • визначимося, як планують боротися з контрафактом по-новому;
  • зазначимо, що Уряд підтримав уникнення подвійного оподаткування з п’ятьма країнами.

Гарного Вам читання!

***

 

Оновлено Класифікатор характерів угод
Мінфін наказом від 22.07.2019 р. №313 виклав у новій редакції Класифікатор характерів угод, затверджений наказом МФУ від 20.09.2012 року №1011.

Цей наказ набрав чинності через 30 днів з моменту його оприлюднення (тобто 31.08.2019 р.)

Нагадаємо, що Класифікатор характерів угод використовується при заповненні та оформленні митних декларацій. Оновлену його версію дивіться тут.

 

Мінфін оновить форму митної декларації М-16
15 серпня 2019 року Мінфін оприлюднив проект постанови КМУ, яким передбачає врегулювати питання:

  • застосування митної декларації на бланку єдиного адміністративного документа у зв’язку зі змінами принципу визначення бази оподаткування митними платежами згідно із Митним та Податковим кодексом України для товарів, що ввозяться на митну територію України у міжнародних поштових та експрес-відправленнях для одержувачів – юридичних осіб або фізичних осіб – підприємців;

  • удосконалення форми митної декларації М-16, яка застосовується для декларування товарів, що пересилаються через митний кордон України у міжнародних експрес-відправленнях для громадян;

  • доповнення переліку товарів, ввезення яких на митну територію України та/або переміщення територією України прохідним та внутрішнім транзитом здійснюється за умови обов’язкового надання митним органам забезпечення сплати митних платежів, деякими новими товарами, у тому числі тими, з яких справляється акцизний податок згідно зі змінами, внесеними законами до ст. 215 ПКУ після набрання чинності постанови №461.

 

Конвенція MLI набере чинності в Україні з 1 грудня 2019 року
8 cерпня до Депозитарію OECD було офіційно передано документи про ратифікацію Конвенції #MLI в Україні. Це означає, що Конвенція набере чинності в Україні з 1 грудня 2019 року, а Україна стане 31-ю країною, де Конвенція почне застосовуватись. Про це повідомило Міністерство фінансів України в мережі Facebook.

Конвенція MLI – це важливий крок для протидії розмиванню бази оподаткування та виведення прибутку з-під оподаткування.

 

Чи можна здійснювати розрaхунки з ЗЕД через рaхунки зa межaми Укрaїни?
Тернопільські податківці нагадали, що відповідно до п. 3 ст. 4 Зaкону №2473-VIII резиденти мaють прaво відкривaти рaхунки в іноземних фінaнсових устaновaх тa здійснювaти через тaкі рaхунки вaлютні оперaції.

Окремо вони навели норму п. 9 розд. ІІІ Інструкції №7. За нею бaнк зaвершує здійснення вaлютного нaгляду зa дотримaнням резидентaми грaничних строків розрaхунків, в т.ч. при використанні коштів резидентом із влaсного рaхунку, відкритого зa кордоном.

Семе тому резидент мaє прaво здійснювaти розрaхунки з нерезидентaми зa оперaціями з експорту тa імпорту товaрів, через рaхунки відкриті в іноземних фінaнсових устaновaх, які знaходяться зa межaми Укрaїни.

 

Боротися з контрафактом будуть по-новому
У Верховній Раді зареєстровано законопроект №1230. Ним пропонується внести зміни до Митного кодексу України щодо сприяння захисту прав інтелектуальної власності під час переміщення товарів через митний кордон України.

Документ розроблений з метою наближення митного законодавства України у сфері захисту інтелектуальної власності до стандартів та практики ЄС, підвищення рівня запобігання та протидії переміщенню через митний кордон України товарів, що порушують права інтелектуальної власності, та, як наслідок – сприяння очищенню внутрішнього ринку від контрафактної продукції, яка часто не відповідає встановленим вимогам безпеки. Про це докладніше читайте тут.

 

Уряд підтримав уникнення подвійного оподаткування з п’ятьма країнами
6 вересня Кабінет Міністрів України підтримав законопроекти про ратифікацію:

  • Протоколу про внесення змін до Конвенції між Урядом України і Урядом Республіки Кіпр про уникнення подвійного оподаткування та запобігання податковим ухиленням стосовно податків на доходи;

  • Угоди між Урядом України та Урядом Малайзії про уникнення подвійного оподаткування та запобігання податковим ухиленням стосовно податків на доходи та Протоколу до неї;

  • Протоколу між Урядом України і Швейцарською Федеральною Радою про внесення змін до Конвенції між Урядом України і Швейцарською Федеральною Радою про уникнення подвійного оподаткування стосовно податків на доходи і на капітал та Протоколу до неї, вчинених у м. Києві 30 жовтня 2000 року;

  • Протоколу між Урядом України і Урядом Турецької Республіки про внесення змін до Угоди між Урядом України і Урядом Турецької Республіки про уникнення подвійного оподаткування та попередження податкових ухилень стосовно податків на доход і майно;

  • Протоколу між Урядом України і Урядом Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії про внесення змін до Конвенції між Урядом України і Урядом Сполученого Королівства Великобританії і Північної Ірландії про усунення подвійного оподаткування та запобігання податковим ухиленням стосовно податків на доход і на приріст вартості майна, вчиненої у Лондоні 10 лютого 1993 року.

Тепер законопроекти має схвалити Верховна Рада.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему зовнішньоекономічної діяльності ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/ЗЕД

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЗЕД»