• Посилання скопійовано

Відображення обов'язкового медичного огляду працівників в формі №1ДФ

Податківці роз'яснили, чи оподатковується обов’язковий медичний огляд працівників ПДФО та військовим збором та як відобразити витрати на такий огляд в формі №1ДФ

Відображення обов'язкового медичного огляду працівників в формі №1ДФ

Коментар до листа ДФСУ від 22.12.2017 р. №3121/6/99-99-13-02-03-15/ІПК

ДФСУ у своєму листі нагадує, що пп. 165.1.19 ПКУ передбачено, що до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включаються кошти або вартість майна (послуг), що надаються як допомога на лікування та медичне обслуговування платника податку або члена сім’ї фізособи першого ступеня споріднення, дитини, яка перебуває під опікою або піклуванням платника податку, за умови документального підтвердження витрат, пов’язаних із наданням зазначеної допомоги (у разі надання коштів), у тому числі, але не виключно, для придбання ліків, донорських компонентів, протезно-ортопедичних виробів, виробів медичного призначення для індивідуального користування інвалідів, за рахунок коштів благодійної організації або його роботодавця, в тому числі в частині витрат роботодавця на обов’язковий профілактичний огляд працівника згідно із Законом №1645 та на вакцинацію працівника, спрямовану на профілактику захворювань в період загрози епідемій відповідно до Закону №4004 за наявності відповідних підтвердних документів, крім витрат, що компенсуються виплатами з фонду загальнообов’язкового державного соціального медичного страхування.

Отже, щоб витрати роботодавців на медогляд працівників не оподатковувалися ПДФО та ВЗ, потрібно:

  • Щоб такий медогляд був обов’язковим згідно із Законом №1645;
  • Щоб його здійснювали працівники медичні працівники лікувально-профілактичних закладів. 

Перелік професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним медичним оглядам, порядок проведення цих оглядів та видачі особистих медичних книжок, встановлено постановою Кабміну від 23.05.2001 р. №559.

ДФСУ зазначає: такий неоподаткований дохід відображається податковим агентом (роботодавцем) в формі №1ДФ під ознакою доходу "143".

Але якщо за рахунок коштів юридичної особи (роботодавця) проводиться медичний огляд фізосіб (працівників), які не зазначені у Переліку, то вартість такого огляду включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу працівників як додаткове благо і оподатковується ПДФО та ВЗ на загальних підставах. Такий дохід відображається податковим агентом (роботодавцем) у податковому розрахунку ф. №1ДФ під ознакою доходу "126".

Від себе додамо, що, оскільки такий дохід надається у не грошовій формі (працівник отримує не кошти, а послуги з медичного обслуговування), то, з метою оподаткування ПДФО, база оподаткування визначатиметься за п. 164.5 ПКУ. Тобто, шляхом множення вартості цих послуг на "натуральний" коефіцієнт 1,21951. Саме такий, збільшений розмір доходу слід зазначати в графах 3 та 3а  розділу І форми №1ДФ.  Про це податківці писали, наприклад, тут>>

А у розділі ІІ (щодо військового збору) такий дохід зазначається без збільшення на цей коефіцієнт.  

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»