• Посилання скопійовано

«УКБС: НБУ зняв суперечки щодо включення ПДВ в оцінку заставленого майна»

На запит Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» Національний банк України роз’яснив, що застава оцінюється за ринковою вартістю без включення до неї суми податку на додану вартість

Питання потребувало чіткого роз’яснення, оскільки нормативно-правові акти НБУ з порядку формування банками резервів для відшкодування можливих втрат за активними операціями не регулюють питання включення ПДВ в оцінку предмета застави, а встановлюють норму, відповідно до якої вартість предмета застави визначається банком при кредитуванні за ринковою вартістю.
З цього приводу УКБС звернувся до НБУ за роз’ясненням щодо вартості, за якою потрібно обліковувати заставу: із включенням ПДВ чи без включення зазначеного податку.
НБУ повідомив, що визначення ринкової вартості застави має здійснюватися з урахуванням вимог Закону України «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні», Національного стандарту №1 «Загальні засади оцінки майна і майнових прав», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 10.09.2003 р. №1440, та інших нормативно-правових актів.
Відповідно до пункту 34 Національного стандарту №1, об’єкт оцінки у разі його застави оцінюється за ринковою вартістю без включення до неї суми податку на додану вартість.
«Це є правильним виходячи із принципу забезпечувальності кредитів. Адже, наприклад, видача кредиту під розмір ПДВ, який не буде повертатися, робить такий кредит незабезпеченим, що збільшує кредитні ризики — зазначила Генеральний директор Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» Галина Оліфер. — Важливість роз’яснення НБУ у тому, що воно має зняти всі суперечки щодо врахування заставної вартості на балансі банку — це має бути ринкова вартість без ПДВ».

Джерело: Український кредитно-банківський союз

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»