• Посилання скопійовано

Відображення збитків від операцій з цінними паперами та деривативами

Офіційна позиція ДПС України щодо відображення від’ємного фінансового результату операцій з цінними паперами та деривативами

Ринок цінних паперів на сьогодні не відзначається прозорістю операцій та сумлінною сплатою податків. Так, тільки 10,7% операцій з цінними паперами проводяться через організовані (біржові) механізми. Загальний обсяг договорів, виконаних торговцями цінними паперами в 2011 році, становив 2,2 трлн грн, з них лише на 235 млрд грн. було укладено договорів на організованому біржовому ринку.
Разом з тим, при таких великих оборотах оператори фондового ринку демонструють надвелику збитковість. За підсумками минулого року прибуток від торгівлі цінними паперами становив лише 119 млн грн, а збитки — 159 млрд(!).
У поточному році частка збиткових операцій, за офіційною звітністю операторів, сягає в середньому 73%, а у страхових організацій доходить до 88%. Аналіз наявних даних дозволяє припустити високий рівень податкових ризиків. До того ж практика свідчить, що саме механізми фондового ринку часто використовуються для ухилення від оподаткування, приховування прибутків та інформації про структуру власності активів реального сектору тощо.
Щодо заяв учасників ринку цінних паперів, зроблених у зв’язку із листом ДПС України №320/0/71-12/15-1217 від 9 серпня «Про відображення від’ємного фінансового результату операцій з цінними паперами та деривативами у 2012-2015 роках», повідомляємо:
Прибуток від операцій з цінними паперами (корпоративними правами) включається до складу доходів за результатами звітного періоду, в якому здійснюється продаж цінних паперів. При цьому від’ємний фінансовий результат з торгівлі цінними паперами за своєю суттю є витратами на придбання цінних паперів (не проданих на даний час), що були понесені у минулих податкових періодах, та не є від’ємним значенням об’єкта оподаткування з податку на прибуток.
Таким чином, йдеться про інвестиційну діяльність (витрати на придбання цінних паперів), а не про від’ємне значення об’єкта оподаткування з податку на прибуток, про що зазначають учасники ринку.
На сьогодні ДПС України активно працює над детінізацією ринку цінних паперів шляхом удосконаленням порядку оподаткування податком на прибуток операцій з цінними паперами на фондовому ринку. При цьому робота з детінізації спрямована на припинення операцій з «технічними» паперами та схемами мінімізації податків з їх використанням. Водночас ліквідні цінні папери, у т.ч. ОВДП та цінні папери, що мають біржову оцінку, не вбачаються ризиковими.
Державна податкова служба зацікавлена у створенні передумов для переходу операцій із цінними паперами до цивілізованих форм, заснованих на прозорості, законності та чесному виконанні зобов’язань перед державою. Це, своєю чергою, сприятиме підвищенню ефективності і ліквідності українського фондового ринку.

Джерело: ДФСУ

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»