• Посилання скопійовано

Нова форма Заявки на поповнення (коригування) залишку пального: як заповнити е-формат?

Створено нову форму Заявки на поповнення (коригування) залишку пального - ідентифікатор форми J/F0210903. Форма доступна, починаючи з оновлення програми М.Е.Doc (версія 11.02.032)

Нова форма Заявки на поповнення (коригування) залишку пального: як заповнити е-формат?

Мedoc.ua звертає увагу, що 27.01.2021 р. набрав чинності наказ Мінфіну від 27.11.2020 року № 729 щодо нових форм акцизної накладної, розрахунку коригування, заявки на поповнення (коригування) залишку пального або спирту етилового, а також заяви про реєстрацію платника акцизного податку з реалізації пального або спирту етилового та / або акцизних складів.

У цьому матеріалі розкажемо про нову форму Заявки на поповнення (коригування) залишку пального (далі – Заявка; ідентифікатор форми J/F0210903). Форма доступна, починаючи з оновлення програми М.Е.Doc (версія 11.02.032).

За повідомленням ДПС, Заявки за новою формою подаються, починаючи з 01.03.2021 року.

Нагадаємо, що Заявка складається платником податку (філією чи структурним підрозділом платника податку) у разі, якщо виникає потреба поповнити обсяги залишків пального в системі електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового (далі – СЕАРПСЕ), в тому числі у разі зміни умов оподаткування.

Заявка складається також, якщо:

  • в результаті зміни фізико-хімічних показників пального збільшується обсяг пального за певним кодом товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД, в тому числі під час одночасного зменшення обсягів пального за іншим кодом товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД;
  • є необхідність здійснити зміну коду товарної підкатегорії пального згідно з УКТ ЗЕД у зв’язку зі зміною цього показника в додатковій митній декларації, оформленій після дослідження проб (зразків) пального.

Для створення Заявки у програмі необхідно у розділі Облік акцизного податку обрати модуль Реєстр акцизних документів (пальне).

 

Які основні зміни були внесені до форми Заявки?

1. Заголовна частина

У верхній частині нової форми Заявки оновлено поля для визначення типу та виду заявки і розділено їх на дві групи (Рис. 1).

Рис.1

А саме, заголовна частина нової форми містить :

- у правій частині Заявки – поля: «основна» та «коригуюча». Залежно від виду заявки в одному з цих полів робиться відповідна відмітка «Х»;

- в лівій частині прописали такі типи поповнення (коригування):

  •  Поповнення (коригування) обсягів пального;
  •  Поповнення обсягів пального, отриманого до 01.07.2019 організацією системи Державного агентства резерву;
  •  Зміна умов оподаткування;
  •  Зміна коду УКТ ЗЕД пального за оформленою додатковою митною декларацією.

Потрібно проставити відмітку «Х» в одному з вищезазначених полів.

 У верхній правій частині документа відмітка «Х» в полі «коригуюча» може бути зроблена тільки в заявках на поповнення (коригування) залишку пального, в верхній лівій частині яких відмітка «Х» зроблена у полі «Поповнення (коригування) обсягів пального».

 

2. Основна частина

У форму Заявки додано нові поля (Рис. 2):

  • Реєстраційний номер в системі електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового, порядковий номер та дата заявки, показники якої коригуютьсязаповнюється під час коригування показників раніше складеної та зареєстрованої заявки на поповнення (коригування) залишку пального.
  • Ознака джерела податкового номера – у цьому полі зазначається ознака джерела податкового номера особи (платника податку), у якої (якого) виникає потреба в СЕАРПСЕ поповнити обсяги залишків пального / змінити коди УКТ ЗЕД пального / змінити умови оподаткування пального/ змінити код УКТ ЗЕД пального за оформленою додатковою митною декларацією:

1 – ЄДРПОУ – якщо облік здійснюється за кодом ЄДРПОУ;

2 – ДРФО – якщо облік здійснюється за реєстраційним обліковим номером платника податків;

3 – якщо облік здійснюється за податковим номером, наданим контролюючим органом (для юридичних осіб, які не включені до ЄДРПОУ);

4 – якщо особа обліковується за серією (за наявності) та номером паспорта (для фізичної особи, яка має відмітку в паспорті про право здійснювати будь-які платежі за серією (за наявності) та номером паспорта).

Також у форму Заявки додано нову таблицю: Реквізити додаткової митної декларації (Рис. 2).

Ця таблиця заповнюється, якщо у верхній лівій частині Заявки у полі «Зміна коду УКТ ЗЕД пального за оформленою додатковою митною декларацією» зроблено відмітку «Х». В таблиці вказуються реквізити додаткової митної декларації, оформленої після дослідження проб (зразків) пального, в якій змінено код УКТ ЗЕД пального, зазначений в тимчасовій митній декларації, на підставі якої здійснено ввезення пального:

  • зазначені у графі 1 митної декларації літерний код напрямку переміщення, код митного режиму та літерний код типу декларації, які визначаються згідно з класифікаторами, затвердженими наказом Мінфіну від 20.09.2012 року № 1011: літерні коди напрямку переміщення та типу декларації – відповідно до Класифікатора типів декларацій, код митного режиму – відповідно до Класифікатора митних режимів;
  •  дата митної декларації;
  •  номер митної декларації.

заявка на поповнення (коригування) залишку пального

Рис. 2

Крім того, зверніть увагу, що змінами було оновлено умови оподаткування пального (збільшено з 5 до 8 умов):

  • «1» – пальне, яке не підлягає оподаткуванню згідно з пп. 213.2.1 Податкового кодексу України (далі – ПКУ);
  • «2» – пальне, звільнене від оподаткування акцизним податком (п. 213.3 ПКУ (крім пального, звільненого від оподаткування акцизним податком згідно з пп. 213.3.11 ПКУ);
  • «3» – ввезені на митну територію України або вироблені в Україні бензини авіаційні або паливо для реактивних двигунів, що оподатковуються на умовах, встановлених п. 229.8 ПКУ, з оформленням податкового векселя за ставкою акцизного податку, визначеною пп. 215.3.4 ПКУ, без застосування підвищувального коефіцієнта 10;
  • «4» – пальне, реалізоване та/або використане як сировина для виробництва непідакцизної продукції, яке оподатковується на умовах, встановлених пунктами 229.2-229.7 ПКУ;
  • «5» – залишки пального, які не обліковуються в системі електронного адміністрування реалізації пального (утворилися до 01 липня 2019 року у суб’єктів господарювання, які до 01 липня 2019 року не є платниками акцизного податку з реалізації пального);
  • «6» – на умовах, встановлених пп. 229.6.1 ПКУ (передача пального у межах однієї юридичної особи без оформлення податкового векселя);
  • «7» – скраплений газ для населення, звільнений від оподаткування акцизним податком ( пп. 213.3.11 ПКУ);
  • «8» – паливо для реактивних двигунів, технологічне злиття якого з паливних баків повітряних суден було здійснено на митній території України (Рис. 3).

заявка на поповнення (коригування) залишку пального

Рис. 3

Зауважимо, що для інших операцій, які не належать до операцій, віднесених до одного з кодів ознаки умов оподаткування «1»-«8», у Заявці зазначається цифра «0».

***

Читайте також:    

Джерело: M.E.DOC

Рубрика: Облік та звітність/Автоматизація

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Автоматизація»