• Посилання скопійовано

З 10 липня змінилося Положення про порядок бухобліку окремих активів та операцій для бюджетників

Завдяки змінам в Положенні з'явилися нові норми щодо обліку майна, отриманого за договором оренди або концесії у якості складових цілісного майнового комплексу, а також новий розділ V, присвячений обліку операцій, пов’язаних з приватизацією державних підприємств

З 10 липня змінилося Положення про порядок бухобліку окремих активів та операцій для бюджетників

10 липня 2018 року набрав чинності наказ Мінфіну від 24.05.2018 р. №529, яким внесено зміни до Положення про порядок бухгалтерського обліку окремих активів та операцій підприємств державного, комунального секторів економіки і господарських організацій, які володіють та/або користуються об’єктами державної, комунальної власності.

Зокрема, згідно з доповненням до п. 2 розділу I Положення, підприємства, які відповідно до законодавства складають фінансову звітність за міжнародними стандартами фінансової звітності, можуть застосовувати норми цього Положення, якщо вони не суперечать міжнародним стандартам фінансової звітності.

Окрмі того, у п. 3  розділі III додатково прописано, що вартість орендованих у складі цілісних майнових комплексів основних засобів відображається за дебетом рахунку 10 "Основні засоби" із зазначенням, що ці об’єкти є орендованими, і кредитом субрахунку 425 "Інший додатковий капітал".

Вартість запасів, що підлягають викупу, орендар відображає за дебетом відповідних рахунків обліку запасів і кредитом рахунку 68 "Розрахунки за іншими операціями".

Перерахування плати за придбані запаси орендарем відображається за дебетом рахунку 68 "Розрахунки за іншими операціями" і кредитом рахунку 31 "Рахунки в банках".

Вартість одержаних у кредит грошових коштів та цінних паперів з урахуванням дебіторської та кредиторської заборгованостей орендар відображає за дебетом рахунків обліку грошових коштів та рахунків 14 "Довгострокові фінансові інвестиції" або 35 "Поточні фінансові інвестиції" у кореспонденції з субрахунком 532 "Зобов’язання з оренди цілісних майнових комплексів".

Передача грошових коштів та цінних паперів орендарем відображається зворотними записами.

Також уточнено, що порядок нарахування амортизації (метод і строк корисного використання об’єкта) на основні засоби та інші необоротні матеріальні активи (крім тих, що законсервовані в установленому порядку), отримані на баланс підприємств недержавної форми власності за договорами концесії, оренди цілісного майнового комплексу тощо, умовами яких передбачено використання амортизаційних відрахувань виключно на відновлення такого майна, визначається балансоутримувачем за погодженням із власником та відображається збільшенням витрат звітного періоду та суми зносу.

Одночасно в сумі, пропорційній нарахованій амортизації на такі основні засоби та інші необоротні матеріальні активи, створюється цільовий фонд з відновлення такого майна з відображенням за дебетом субрахунку 425 "Інший додатковий капітал" та кредитом рахунку 48 "Цільове фінансування і цільове надходження". Одночасно з відображенням використання капітальних інвестицій відображається також використання цього цільового фонду за дебетом рахунку 48 "Цільове фінансування і цільове надходження" та кредитом субрахунку 425 "Інший додатковий капітал". Залишок невикористаного цільового фонду з відновлення таких основних засобів та інших необоротних матеріальних активів, що підлягає поверненню орендодавцю, відображається за дебетом рахунку 48 "Цільове фінансування і цільове надходження" та кредитом субрахунку 685 "Розрахунки з іншими кредиторами

Нараховані відсоткові платежі за користування наданими у кредит грошовими коштами, цінними паперами орендар щомісяця відображає за дебетом рахунків обліку фінансових витрат у кореспонденції з кредитом рахунку 68 "Розрахунки за іншими операціями".

Також Положення доповнене новим розділом V "Облік операцій, пов’язаних з приватизацією державних підприємств".

***

Читайте також: Положення про документальне забезпечення записів у бухобліку змінилося

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Облік окремих операцій»