• Посилання скопійовано

Южаніна збирається зареєструвати проект про "нульове декларування"

З задекларованих чиновниками мільйонів могли б зібрати 5% податку, заявила нардеп

Южаніна збирається зареєструвати проект про "нульове декларування"

Якби закон про так зване нульове декларування був прийнятий до подачі декларацій чиновниками категорій "А" і "Б", з тією "готівки", яку вони показали, вже був би сплачений 5% податок. Про це в коментарі "Сегодня.ua" сказала голова парламентського комітету з питань податкової і митної політики Ніна Южаніна.

"Я найближчим часом зареєструю такий законопроект. Тижня-двох нам буде достатньо. Єдине, що сьогодні ми змінюємо дати (в проекті – Авт.), по декларуванню майна на яку дату, по періоду декларування, намагаємося осмислити, як не припуститися помилки у вдруге і виконати головне завдання – проведення лінії під сірими зарплатами і зарплатами в тіні і початок нового життя всіх українців, не тільки депутатів. Я думаю, що депутати також будуть підпадати під цей закон, але вони не зможуть напевно скористатися... Ми зараз з експертами думаємо над тим, що будуть робити люди, які вже подали декларації, чи скористаються вони цим законопроектом (бо закон зворотної сили не має – Авт.)", – сказала вона.

За словами глави профільного парламентського комітету, депутати припустилися помилки з тим, що не зареєстрували цей законопроект ще до подачі декларацій народними депутатами.

"І я думаю ті, хто говорив, що я була не права, що це якась амністія корумпованих станів... Ви бачите, що сталося? Ті 13 млрд, які задекларовані всіма, хто пішов в першу чергу на здачу декларацій, з них би точно були сплачені 5%. Я навіть сама не розуміла, як депутати можуть говорити, що для них це була "нульова декларація"? Я вважала, що це майно повинно бути підтверджено офіційними довідками з ДФС. Колеги зрозуміли і юристи проконсультували по-іншому", – зазначила Южаніна.

На думку нардепа, якщо Рада пише такі недоскональние закони, треба хоча б працювати на випередження.

"Я була на комітеті у Соболєва (Єгора Соболєва, глави антикорупційного комітету – Авт.) і говорила: "Шановні колеги, ви точно допускаєте помилку, тому що у нас є можливість, по-перше, комплексно підійти до цього питання, вирішити проблеми е -декларірованія, зібрати гроші в бюджет і почати непрямі методи контролю". Не прислухалися, сприйняли це як знову-таки спроби обілити незаконне збагачення. це був неправильний крок, без "нульового декларування" не можна було цього робити. А тепер, я думаю, більшість депутатів, які показали високі отримані доходи або готівку, вони і не будуть зараз шукати пояснення цих доходів", – підсумувала Южаніна.

Як відомо, 30 жовтня завершилася перша фаза електронного декларування чиновників України.

Джерело: Сьогодні

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»