• Посилання скопійовано

Фінзвітність в ДПІ - разом з декларацією на прибуток!

Податківці розглянули проблему визначення об’єкта оподаткування податком на прибуток у разі зміни системи оподаткування протягом календарного року. Але їхні висновки треба враховувати і тим, хто був платником податку на прибуток цілий рік!

Фінзвітність в ДПІ - разом з декларацією на прибуток!

Подання декларації з податку на прибуток колишнім "єдинником"

Податківці у листі від 28.10.2016 р. №23086/10/26-15-12-05-11 наголосили, що  у разі переходу на загальну систему оподаткування протягом поточного року звітний період у новоствореного платника податку на прибуток починається з першого числа місяця звітного кварталу переходу на загальну систему та закінчується 31 грудня такого року.

А отже, в декларації з податку на прибуток, яка складається наростаючим підсумком, цей платник податку має відображати лише фінрезультат за період перебування на загальній системі оподаткування. Таким чином, в кожній декларації – і з єдиного податку, і з податку на прибуток, -  він покаже лише той об’єкт оподаткування (частку річного доходу), з якого сплачується відповідний податок. 

Приклад. Платник податку у І півріччі 2016 року був на спрощеній системі оподаткуванн. А з IIІ кварталу 2016 року (з 01.07.2016 р.) перебуває на загальній системі оподаткування.

Такий платник зобов’язаний подати декларацію з податку на прибуток за 2016 рік, в якій врахувати фінансовий результат до оподаткування з 01.07.2016 р. по 31.12.2016 р. Доходи з 01.01.2016 р. по 30.06.2016 р. слід відобразити в декларації з єдиного податку. 

 

Подання фінзвітності разом з декларацією 

У цьому ж листі податківці розповіли і про долю фінзвітності такого платника податку на прибуток. Вони вважають, якщо суб’єкт господарювання перейшов на загальну систему зі спрощеної з ІІІ кварталу 2016 р., то разом з декларацією з податку на прибуток за рік він повинен подати й фінансову звітність за два звітні періоди:

- за I півріччя  2016 року 

- та за 2016 рік. 

Це допоможе податківцям перевірити правильність визначення платником податку на прибуток фінансового результату до оподаткування. Звісно, що рахувати його вони будуть, як різницю між фінрезультатом за рік та за півріччя. 

А раз так, то пригадаємо й про вимогу п. 46.2 ПКУ«Платник податку на прибуток подає разом з відповідною податковою декларацією квартальну або річну фінансову звітність (крім малих підприємств) у порядку, передбаченому для подання податкової декларації. Платники податку на прибуток, малі підприємства, віднесені до таких відповідно до Господарського кодексу України, подають разом з річною податковою декларацією річну фінансову звітність у порядку, передбаченому для подання податкової декларації».

Проте Господарський кодекс не містить визначення малих підприємств (у ст. 55 ГКУ йдеться про суб’єкти малого підприємництва). Тож вирішується ця проблема зараз так – з кожною декларацією на прибуток подаємо фінзвітність. При цьому ті, в кого річний дохід менший за 20 млн грн, подають декларацію і фінзвітність податківцям тільки за рік. 

Це правило поширюється на всіх платників податку на прибуток, незалежно від форми фінзвітності, за якою вони звітують. 

Але є ще Спрощений звіт суб’єкта малого підприємництва, форма і порядок подання якого затверджені П(С)БО 25. Нагадаємо, що його подають юрособи – суб’єкти мікропідприємництва, а також суб'єкти малого підприємництва – юрособи, які ведуть спрощений бухгалтерський облік доходів та витрат відповідно до податкового законодавства.

Отже, фінзвітність за цією формою можуть подавати юрособи-"єдинники" (відповідно до п. 291.2 ПКУ), а також юрособи будь-якої організаційно-правової форми та форми власності, у яких:

  • середня кількість працівників за звітний період (календарний рік) не перевищує 10 осіб;
  • річний дохід від будь-якої діяльності не перевищує суму, еквівалентну 2 млн євро, визначену за середньорічним курсом НБУ.

Якщо ґрунтуватися на роз’ясненні податківців, то виходить, що суб’єктам мікропідприємництва - платникам податку на прибуток з квартальним звітними періодом теж потрібно подавати квартальну форму фінзвітності незалежно від того, що вони подають до органів статистики тільки річну.  

Тому, якщо ви платник податку на прибуток і складаєте Спрощений звіт суб’єкта малого підприємництва, зверніть увагу:

- якщо річний дохід менший за 20 млн грн, окремо складати фінзвітність для податківців не потрібно.  Ви подаєте разом з річною декларацією з податку на прибуток річну форму № 1-мс;

- якщо річний дохід перевищує 20 млн грн, то доведеться щоквартально складати фінзвітність для податківців (а органу статистики – річну фінзвітність) і подавати її в ДПІ разом із щоквартальною декларацією з податку на прибуток. 

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»