• Посилання скопійовано

Донарахування індексації: правила оподаткування та відображення у звітності

Податківці у своєму листі надали детальне роз’яснення з приводу оподаткування та відображення у звітності суми донарахованої індексації за минулі періоди

Донарахування індексації: правила оподаткування та відображення у звітності

Коментар до листа дФСУ від 10.05.2017 р. №7955/5/99-99-13-01-01-1

Щодо оподаткування ПДФО, військовим збором та відображення в ф. № 1ДФ

Податковий агент зобов'язаний утримати ПДФО та військовий збір із сум доходів у вигляді індексації зарплати в тому податковому періоді, в якому відбувається таке нарахування (виплата).

Тому, на підставі п. 176.2 ПКУ, податківці у коментованому листі зазначили: суми індексації зарплати за попередні періоди, відображаються в ф. №1ДФ у тому кварталі, в якому проводиться таке нарахування під ознакою доходу "101". 

Але ще наприкінці 2016 року Мінфін надало роз’яснення з приводу відображення в обліку виправлення помилок з зарплати (а індексація, безумовно, належить до фонду оплати праці). На підставі цього роз’яснення роботодавцю, який виправляє помилки щодо нарахування зарплати за минулі звітні періоди (щодо форми №1ДФ – квартали) потрібно подавати саме уточнюючий розрахунок з той період, у якому він такої помилки припустився.

Трохи дивно, що ці два державні органи, які охоче співпрацюють щодо стягнення податків, цього разу не враховують роз’яснення один одного. Але, оскільки саме податківці будуть перевіряти роботодавців з приводу правильності оподаткування та відображення цієї інформації в №1ДФ, варто діяти за їх роз’ясненням. 

 

Щодо нарахування ЄСВ на суму донарахованої індексації та відображення її у Звіті з ЄСВ 

Податківці у листі не навели  алгоритм нарахування ЄСВ при донарахуванню індексації. Але на підставі норм Закону про ЄСВ, процитованих ДФСУ, ми вважаємо: нараховувати ЄСВ потрібно буде саме в місяці донарахування ЄСВ, оскільки обчислення ЄСВ здійснюється на підставі складених бухгалтерських та інших документів.

Також й у звіті з ЄСВ сума донарахованої індексації буде включатися до зарплати місяця, у якому були здійснені такі донарахування. Цього вимагає норма пп. 3 п. 3 розділу IV Інструкції №449

Ось як виглядатимуть таблиці 1 та 6 Звіту з ЄСВ у такому разі:

  • У таблиці 6 донараховану індексацію потрібно відображати у загальній сумі нарахованої зарплати відповідного працівника за місяць проведення донарахування. 
  • У таблиці 1 звіту з ЄСВ такий дохід, нарахований у звітному місяці, не буде відображатися окремо у розділі 4, а буде включатися у загальні дані щодо доходів за за місяць донарахування індексації у рядку 1.1 розділу 1.

Аналогічний порядок виправлення помилок наводився фахівцем ПФУ тут (див. Приклад №2). Хоча в ньому розглядалася протилежна ситуація – з працівника утримувалася зайво нарахована у минулому місяці сума індексації, тим не менш, таке коригування не відображалося в таблиці 6 окремим рядком, а враховувалося у загальному значенні суми нарахованої за звітний місяць зарплати.

Автор: Русанова Ганна

На підставі: ДФСУ

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»