• Посилання скопійовано

Увага! Порядок подання фінансової звітності зазнав змін

Уряд вніс зміни до Порядку подання фінансової звітності. Зокрема, змінами передбачено подання суб’єктами господарювання, які здійснюють діяльність у видобувних галузях, звіту про платежі на користь держави

Увага! Порядок подання фінансової звітності зазнав змін

Кабмін постановою від 17.07.2019 р. № 625 вніс зміни до Порядку подання фінансової звітності, затвердженого постановою КМУ від 28.02.2000 р. №419

Зазначений документ приведено у відповідність до Законів «Про забезпечення прозорості у видобувних галузях», «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» та «Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях»).

 

Що змінюється?

По-перше, змінами передбачено подання суб’єктами господарювання, які здійснюють діяльність у видобувних галузях, звіту про платежі на користь держави відповідно до Закону «Про забезпечення прозорості у видобувних галузях».

По-друге, уточнюється, що підприємства, які відповідно до Закону про бухоблік належать до мікропідприємств, непідприємницькі товариства (крім тих, що зобов’язані складати фінансову звітність за МСФЗ) та підприємства, які ведуть спрощений бухгалтерський облік доходів та витрат відповідно до податкового законодавства, подають відповідним органам скорочену за показниками річну фінансову звітність у складі Балансу і Звіту про фінансові результати. Це пов'язано з тим, що таким підприємствам за оновленими нормами НПСБО 1 надано право складати фінзвітність за формами за НП(С)БО 1. 

По-третє, приводяться у відповідність до законодавства норми щодо особливостей застосування Порядку на тимчасово окупованій території, території проведення АТО та території здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях. 

У Порядку тепер прописано, що розпорядники бюджетних коштів, які з дати початку тимчасової окупації мали місцезнаходження на території АР Крим та м. Севастополя, на тимчасово окупованій території у Донецькій та Луганській областях, території проведення АТО та/або здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, можуть подавати фінансову звітність розпорядникам вищого рівня без відмітки органів Казначейства про її відповідність даним обліку про виконання бюджетів.

Підприємства, які з дати початку тимчасової окупації мали місцезнаходження на території АР Крим та м. Севастополя, на тимчасово окупованій території у Донецькій та Луганській областях, території проведення АТО та/або здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, або структурні підрозділи (відокремлене майно) яких розташовані на таких територіях, проводять інвентаризацію у разі можливості безпечного та безперешкодного доступу уповноважених осіб до активів, первинних документів і регістрів бухгалтерського обліку, в яких відображені зобов’язання та власний капітал підприємств.

Весь перелік змін можна переглянути тут (завантажити).

Ці зміни почали діяти з 24 липня (з дня офіційного опублікування Постанови №625 в "Урядовому кур'єрі" від 24.07.2019 р. №139). 

***

Читайте також:

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»