• Посилання скопійовано

Декларування податку на прибуток за новою формою: офіційний лист ДПСУ

ДПСУ в окремому листі нагадала про зміни в декларації з податку на прибуток та наголосила, що рекомендує за 2019 рік звітувати вже за новою формою

Декларування податку на прибуток за новою формою: офіційний лист ДПСУ

ДПСУ у листі від 16.01.2020 №757/7/99-00-07-02-01-07 нагадує, що 20 грудня 2019 року набрав чинності наказ Мінфіну від 14.11.2019 р. №481, яким внесено  зміни до форми декларації з податку на прибуток підприємств. Її привели у відповідність до чинних норм ПКУ. Про це ми писали тут і тут.

Звернемо одразу увагу, що нова форма декларації вже доступна в «Єдиному вікні подання електронної звітності». Більше - у новині.

 

Що змінилося в самій декларації?

Основну частину декларації доповнено блоком «Податкові зобов’язання, інші штрафні санкції та пені, визначені відповідно до Податкового кодексу України, не пов’язані з виправленням помилок».

До цього блоку входять нові рядки, якими передбачено можливість визначення податкових зобов’язань для платників, які використовують пільги відповідно до пп. 142.1 – 142.3 ПКУ та п. 41 підрозділу 4 розділу ХХ ПКУ, у разі  порушення вимог цільового використання вивільнених від оподаткування  коштів, у яких відображаються:

  • суми збільшення податкового зобов’язання, за порушення вимог цільового використання вивільнених від оподаткування коштів (рядок 35);
  • штрафні санкції (рядок 36);
  • пені (рядок 37).

Уточнено редакцію рядка 26 декларації щодо відображення сум збільшення (зменшення) податкового зобов’язання звітного (податкового) періоду, що уточнюється.

Блок «Наявність додатків10»:

  • доповнено новим додатком ПП «Інформація про суми податкових пільг»;
  • додаток ФЗ розділено на графи: П(С)БО та МСФЗ.

 

Як змінилися додатки?

Декларацію доповнено новим додатком ПП «Інформація про суми податкових пільг».

Згідно з положеннями пп. 1 п. 2 постанови, яка набрала чинності з 1 січня 2020 року, суб’єкт господарювання, який не сплачує податки та збори у зв’язку з отриманням податкових пільг, веде облік сум таких пільг та відображає інформацію про суми податкових пільг у податковій звітності, що подається контролюючому органу у строки, встановлені Кодексом.

Усе про бланки і звітність
у вашій поштовій скриньці!

Нова тематична розсилка від редакції. Ви точно нічого не пропустите

Підписатись

Хочете подивитись, як це виглядає?

У зв’язку з цією нормою суб’єкти господарювання, які не сплачують податок на прибуток  підприємств у зв’язку з отриманням податкових пільг, не подаватимуть до контролюючих органів Звіт про суми податкових пільг, а вестимуть облік сум таких пільг, які відображатимуться у додатку ПП до декларації.

У додатку ПП відображаються відомості щодо:

  • коду пільги та найменування пільги за кожним видом податкових пільг з податку на прибуток підприємств згідно із довідником пільг, затвердженим Державною фіскальною службою України;
  • суми податку, не сплаченого до бюджету у зв’язку з отриманням податкової пільги (вивільнені від оподаткування кошти);
  • строку користування податковою пільгою у звітному періоді;
  • суми податкової пільги, що використана за цільовим призначенням.

Додаток ПП вперше подаватиметься починаючи зі звітних періодів 2020 року.

Також до окремих додатків декларації внесено низку редакційних змін.

У додатку ПН до декларації:

  • у заголовній частині при заповненні рядків «Повне найменування нерезидента» та «Місцезнаходження нерезидента» платники зазначатимуть найменування та місцезнаходження нерезидента відповідно до контракту/договору;
  • вилучено рядок 12 щодо оподаткування доходів, отриманих нерезидентом з джерелом їх походження з України у вигляді внесків та премій на страхування та перестрахування ризиків в Україні за ставкою у розмірі 15 відсотків у зв’язку з тим, що такі доходи оподатковуються за ставками, визначеними пп. 141.4.5 ПКУ у розмірі 0,  4 та 12 відсотків;   
  • нумерацію рядків 13 – 28 змінено на 12 – 27.

Звертаємо увагу, що у зв’язку зі змінами, внесеними до основної частини декларації, у додатку ВП до декларації уточнюються такі показники:

  • таблиця 1 доповнена новим рядком 35, в якому відображається сума збільшення податкового зобов’язання, визначеного платником внаслідок порушення вимог цільового використання вивільнених від оподаткування коштів відповідно пп. 142.1 – 142.3  ПКУ, п. 41 підрозділу 4 розділу ХХ ПКУ;
  • в таблиці 2 показник рядка 26 викладено у новій редакції;
  • доповнено таблицею 3 «Наявність поданих до Податкової декларації з податку на прибуток підприємств додатків – форм фінансової звітності за звітний (податковий) період, що уточнюється9» та новими виносками «9» та «10» щодо подання уточненої фінансової звітності, що передбачає можливість подання платниками уточнюючої фінансової звітності за звітні періоди, показники яких уточнюються у складі декларації за будь-який наступний (податковий) період, протягом якого такі помилки були самостійно виявлені.

У додатку РІ до декларації назва різниць у рядках 3.1.6, 3.1.6.1, 3.1.6.2, 3.1.7 розділу 3 «Різниці, які виникають при здійсненні фінансових операцій» приведена у відповідність до пп. 140.5.4 ПКУ в частині непоширення цього підпункту на активи з права користування за договорами оренди.

Крім цього, додаток доповнено новим рядком 4.1.4.1 розділу 4 «Інші різниці» щодо збільшення фінансового результату до оподаткування на позитивну різницю між сумою будь-яких виплат (винагород) страховим посередникам та іншим особам за надані послуги щодо укладання (пролонгації) договорів страхування та сумою нормативу витрат на виплати страховим посередникам, що розраховані за методикою, визначеною уповноваженим органом, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, за погодженням з центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику (пп. 141.1.3 ПКУ).
 

 Коли вперше звітувати за новою формою?

Враховуючи те, що видання наказу № 481 обумовлено змінами з 1 січня 2019 року в оподаткуванні податком на прибуток підприємств, платникам податку на прибуток підприємств податківці рекомендують за базовий звітний (податковий) період – 2019 рік подавати податкову декларацію за оновленою формою. 

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»