• Посилання скопійовано

Як самозайняті особи мають звітувати за 2019 рік?

Самозайняті особи мають подавати декларацію про доходи до 1 липня, а звіт з ЄСВ до 1 травня

Як самозайняті особи мають звітувати за 2019 рік?

ДПС у Харківській області звертає увагу осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, в тому числі адвокатську та нотаріальну діяльність, що цьогоріч термін подання податкової декларації про майновий стан і доходи за звітний 2019 рік відтерміновано з 1 травня до 1 липня 2020 року.  Тобто, останній день подання декларації – 30 червня 2020 року.

Такі зміни до пп. 49.18.4 ПКУ внесено Законом України від 17.03.2020 р. №533-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникнення і поширення коронавірусної хвороби (COVID – 19)».

При цьому, суму податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) та військового збору, зазначену в річній податковій декларації платники податків самостійно сплачують до  1 жовтня 2020 року.

Водночас нагадуємо, що особи, які провадять незалежну професійну діяльність, є платниками єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Особи, які провадять незалежну професійну діяльність, нараховують єдиний внесок у розмірі 22% на суму доходу (прибутку), отриманого від їх діяльності, що підлягає обкладенню податком на доходи фізичних осіб.

Особи, які провадять незалежну професійну діяльність, зобов'язані подавати самі за себе Звіт один раз на рік та незалежно від того, чи ведуть вони підприємницьку діяльність. При цьому, терміни подання такого Звіту не змінились і його, як і раніше необхідно подавати до 1 травня.

Звіт про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску необхідно подавати за формою таблиці 1 додатку 5 до Порядку від 14.04.2015 р. №435.

 

Від редакції: Проте, в минулому році податківці звертали увагу, що через припадання граничного терміну на неробочий день, звіт з ЄСВ за рік самозайняті особи можуть подавати в перший робочий день, тобто 4 травня. До того ж через карантин Законом №540 передбачено не застосування до платників ЄСВ штрафів за Законом №2464 щодо несвоєчасного подання звіту.

Джерело: ДПС у Харківській області

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»