• Посилання скопійовано

Порядок заповнення форми №20-ОПП знову змінено

27 липня 2020 року набере чинності оновлений Порядок обліку платників податків і зборів. Деякі зміни торкнулися заповнення та подання форми №20-ОПП (сама форма не змінилася). Розглянемо їх докладніше

Порядок заповнення форми №20-ОПП знову змінено

Насамперед нагадаємо,  що ж це за форма №20-ОПП, хто та в яких випадках має її складати.

Першу згадку про те, що містить така форма, ми знаходимо в ПКУ. Це й не дивно, адже подається вона суб’єктами господарювання в ДПС.

Відповідно до п. 63.3 ПКУ платники податків зобов’язані повідомляти про всі об’єкти оподаткування і об’єкти, пов’язані з оподаткуванням, контролюючі органи за основним місцем обліку згідно з Порядком обліку платників податків.

Об’єкти оподаткування та об’єкти, пов’язані з оподаткуванням, або через які провадиться діяльність, – це майно та дії, у зв’язку з якими у платника податків виникають обов’язки щодо сплати податків та зборів.

Повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність, за формою №20-ОПП подається протягом 10 робочих днів після їх реєстрації, створення чи відкриття до контролюючого органу за основним місцем обліку платника податків.

 

Хто подає форму №20-ОПП?

Форму №20-ОПП зобов’язані подавати всі платники податків – як юридичні особи, так і ФОП (також читайте тут).

І ось тут буде перша зміна!

З 27 липня 2020 року до п. 8.2 Порядку №1588 внесено доповнення Наказом №323. Тепер свою окрему форму №20-ОПП мають подавати і відокремлені підрозділи юридичних осіб, інформацію про які внесено до Держреєстру та яким надано окремий код за ЄДРПОУ і виділено на окремий баланс.

Зрозуміло, що відокремлені підрозділи юридичної особи подають інформацію про об'єкти оподаткування, що знаходяться на їх балансі. Відповідно головне підприємство - юридична особа інформує про всі об'єкти оподаткування, крім тих, відомості щодо яких надані до відповідних контролюючих органів відокремленими підрозділами такої юридичної особи.

Як видно з формулювань нових абзаців п. 8.2 Порядку №1588, альтернативи такому порядку не передбачається, тобто відокремлені підрозділи тепер обов’язково подаватимуть форму № 20-ОПП, а головне підприємство повинно стежити за тим, яку інформацію подають підрозділи, щоб не включати їх повторно у форму №20-ОПП.

Звісно, що інформацію про створення відокремленого підрозділу та майно, яке було такому підрозділу передано, подає головне підприємство (про це ми писали тут).

 

Яку інформацію містить форма №20-ОПП?

Форма № 20-ОПП – це Повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність (форму цього повідомлення № 20-ОПП наведено у додатку 10 до Порядку обліку платників податків і зборів, який затверджено наказом Мінфіну від 09.12.2011 р. №1588)

Обов’язок подавати форму № 20-ОПП виникає лише тоді, коли у платника податків виникають  об’єкти оподаткування і об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність.

Так, загальнодержавні податки встановлені ст. 9 ПКУ, а місцеві податки і збори – ст. 10 ПКУ. Але конкретного переліку об’єктів, щодо яких подається форма №20-ОПП, нормативні документи не містять. Тому часто платнику податків доводиться самому здогадуватись, про яке майно повідомляти.

Зрозуміло, що йдеться про майно, яке належить платнику податків на праві власності. А як щодо інших об’єктів, якими такий платник лише користується?

Офіс з обслуговування великих платників податків роз’яснював, що такі об’єкти повинні визначатися для кожного податку окремо, виходячи з норм відповідних розділів Податкового кодексу.

У формі №20-ОПП зазначають усі приміщення, якими користується підприємство та має у своєму розпорядженні, усі види транспорту, заправки, свердловини, котли, сховища, земельні ділянки та інше. Включаючи також об’єкти, які здаються в оренду та орендується у інших осіб.

А ще ми маємо такий собі Довідник типів об’єктів оподаткування для складання форми №20-ОПП. Про його останню версію ми писали тут. В цьому Довіднику зараз аж 714 найменувань, але про те, що вони підібрані досить дивно, фахівці зазначали ще на початку створення такого Довідника. Зрозуміло, що цей перелік має саме довідниковий характер і не всі подібні найменування можуть бути на балансі у платника податків, а деяких взагалі в цьому довіднику немає.

Наразі логіка складання форми № 20-ОПП наступна. В ній обов’язково зазначається нерухоме майно (земельні ділянки та будівлі, споруди тощо).

А ось щодо рухомого майна – тут ситуація цікава. Безумовно, в формі № 20-ОПП відображається службовий транспорт. Адже він може бути як об’єктом оподаткування (транспортним податком), так і об’єктом, пов’язаним із оподаткуванням (адже використовується у діяльності платника податків). А от грошових коштів у згаданому вище Довіднику немає. Немає в ньому і такого об’єкта як товар. Меблі теж у Довіднику представлені лише однією назвою «Стіл».  

Самі податківці це пояснюють так: інформація про об’єкти оподаткування, такі як товари, дохід (прибуток) або його частина, обороти з реалізації товарів (робіт, послуг), операції з постачання товарів (робіт, послуг) відображаються у відповідній податковій звітності платника податків (декларація з податку на прибуток, з ПДВ, податковий розрахунок за ф. №1ДФ та інші), тому про такі об’єкти оподаткування не потрібно повідомляти у повідомленні за ф. №20-ОПП.

Останнім часом розповсюджена думка про те, що у формі №20-ОПП потрібно відображати навіть меблі і комп’ютерну техніку. З цього випливає наступна думка: у цій формі слід відображати будь-які основні засоби, що платник має у власності або орендує. Але це не так, і ми про це писали у цій консультації: Чи треба подавати форму №20-ОПП за всіма основними засобами (обладнання, комп'ютери, меблі тощо)?

 

Коли та як подається форма № 20-ОПП?

Повідомлення за формом № 20-ОПП подається до контролюючого органу за основним місцем обліку платника податків протягом 10 робочих днів після реєстрації, створення чи відкриття відповідних об’єктів відповідно до п. 8.4 Порядку №1588.

У разі зміни відомостей про об'єкт оподаткування, а саме: зміна типу, найменування, місцезнаходження, виду права або стану об'єкта оподаткування, платник податків надає до контролюючого органу за основним місцем обліку повідомлення за формою №20-ОПП з оновленою інформацією про об'єкт оподаткування, щодо якого відбулися зміни – так визначено у п. 8.5 Порядку №1588. Наказом № 323 цей пункт доповнили словами «в такому самому порядку та строки, як і при реєстрації, створенні чи відкритті об'єкта оподаткування». В принципі, це і раніше було очевидно, проте Мінфін вирішив закріпити це на папері.

Подати форму №20-ОПП платники можуть в електронному вигляді за допомогою Електронного кабінету через приватну частину (особистий кабінет). Дані про об’єкти оподаткування та об’єкти, пов’язані з оподаткуванням, відображаються в режимі «Облікові дані платника» Електронного кабінету. Як зазначено в новому п. 8.8 Порядку №1588,  платники податків можуть переглянути інформацію про об'єкти оподаткування та контролюючі органи, у яких платник податків перебуває на обліку за неосновним місцем обліку, в приватній частині Електронного кабінету.

Пункт 8.4 Положення № 1588 доповнено новими положеннями про те, як подати форму №20-ОПП, якщо об'єкти оподаткування, які зареєстровані у відповідному державному органі без присвоєння реєстраційного номера (кадастрового номера, реєстраційного номера об'єкта нерухомого майна).

У цьому разі форма №20-ОПП подається до контролюючого органу за основним місцем обліку в паперовому вигляді з додаванням копії документа, що підтверджує реєстрацію об'єкта оподаткування у відповідному державному органі. У такому разі графа 12 «Реєстраційний номер об'єкта оподаткування» повідомлення за формою № 20-ОПП не заповнюється.

Увага, зміна! З 27.07.2020 р. відомості, зазначені в повідомленні за формою № 20-ОПП, вносяться контролюючим органом до Єдиного банку даних юридичних осіб або Реєстру самозайнятих осіб:

  • не пізніше наступного дня після отримання повідомлення за формою №20-ОПП засобами електронного зв'язку в електронній формі;
  • не пізніше 10 робочих днів від дня надходження до контролюючого органу в паперовій формі повідомлення за формою №20-ОПП.

 

Орендовані об’єкти у формі № 20-ОПП

Окремо слід сказати про орендоване майно – нерухомість, земельні ділянки та транспортні засоби.

Якщо майно перебуває у власності платника податку та надається іншим особам в оренду, воно відображається у формі № 20-ОПП як власне майно, з кодом ознаки 9 «надання в оренду» в графі 9 та з кодом 1 «право власності» у графі 10.

Якщо навпаки – майно не належить платнику податків на праві власності, а використовується ним на правах оренди, його теж слід відбразити у формі № 20-ОПП, з кодом ознаки 8 «орендується» у графі 9 та з кодом 7 або 8 (довгострокова або короткострокова оренда) у графі 10.

Тепер про це прямо говориться у оновленому п. 8.4 Порядку № 1588: у формі № 20-ОПП надається інформація про всі об'єкти оподаткування, що є власними, орендованими або переданими в оренду.

 

Принцип укрупнення інформації у формі № 20-ОПП

Пункт 8.4 Порядку №1588 доповнено положеннями, які врегульовують застосування принципу укрупнення інформації у формі № 20-ОПП. Що означає цей принцип?

Ось який приклад наводить сам Мінфін у цьому пункті. Якщо подається інформація про об'єкти оподаткування – офіс, склад, склад-магазин, розташовані в одному офісному центрі за одною адресою, достатньо надати інформацію за одним із типів об'єктів оподаткування, зазначивши у найменуванні: офіс, склад, склад-магазин.

Аналогічні поради податківці надавали й раніше. Наприклад: у  разі надання в оренду частини приміщень (окремих кімнат, офісів, квадратних метрів), які розташовані за одним місцезнаходженням, у повідомленні за ф. №20-ОПП платник відображає їх у вигляді одного об’єкта оподаткування.

Якщо однотипні об’єкти оподаткування розташовані за різним місцезнаходженням, то їх необхідно показувати як окремі об’єкти оподаткування.

Тепер цей принцип зафіксовано в Порядку №1588. При цьому зазначається, що принцип укрупнення інформації не застосовується під час надання інформації про об'єкти рухомого та нерухомого майна, які підлягають реєстрації у відповідному державному органі з отриманням відповідного реєстраційного номера. Наприклад, у повідомленні за формою №20-ОПП надається інформація і про земельну ділянку, і про об'єкт нежитлової нерухомості, що розташований на такій земельній ділянці, або потрібно подати інформацію про різні земельні ділянки з різними реєстраційними номерами. В цих випадках укрупнювати інформацію не можна.

Інформація про однотипні (за видом, використанням, станом та видом права власності) автомобільні транспортні засоби, які не є пунктами пересувної роздрібної торгівлі, громадського харчування або послуг, інших ніж пасажирські та вантажні перевезення, може бути подана в повідомленні за формою №20-ОПП як узагальнена з типом об'єкта оподаткування «автомобільні транспортні засоби» та зазначенням кількості таких транспортних засобів в графі «Реєстраційний номер об'єкта оподаткування».

Втім, ця ідея не нова – про принцип укрупнення інформації податківці говорили ще у 2018 році, хоча у Порядку №1588 цього принципу ще не було. Відповідно тоді ще податківці не дозволяли укрупнити інформацію про автомобілі, на відміну від порядку, що діятиме з 27 липня 2020 року.

 

Облік об’єктів, що перебувають за неосновним місцем обліку платника податків

Якщо платник податків має у власності або орендує об’єкти оподаткування, що розташовані або перебувають на території іншої громади, про такі об’єкти теж потрібно повідомити ДПС. Зробити це можна двома способами – шляхом подання форми №17-ОПП або заповнення графи 11 у формі №20-ОПП.

Так, згідно з абз. 1 п. 7.2 розд. VII Порядку №1588 для взяття на облік за неосновним місцем обліку платник податків зобов’язаний протягом 10 робочих днів після створення відокремленого підрозділу, реєстрації рухомого чи нерухомого майна чи відкриття об’єкта чи підрозділу, через які провадиться діяльність або які підлягають оподаткуванню чи пов’язані з оподаткуванням, подати до відповідного контролюючого органу заяву про взяття на облік за неосновним місцем обліку за формою №17-ОПП згідно з додатком  9 до Порядку №1588. Заява за ф. №17-ОПП може бути подана як до контролюючого органу за неосновним місцем обліку, так і до контролюючого органу за основним місцем обліку.

Проте якщо платник податків визначив контролюючий орган, у якому бажає стати на облік за неосновним місцем обліку, у графах 6,7 та 11 форми №20-ОПП, то такий платник податків звільняється від обов’язку подання до контролюючого органу заяви за ф. №17-ОПП.

Позначка у графі 11 говорить про те, що платник просить взяти його на облік за неосновним місцем, а інформація у графах 6 та 7 визначає територіальний орган ДПС, який повинен це зробити.

 

Штрафи за неподання форми № 20-ОПП

Нагадаємо про те, що неподання повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність за формою № 20-ОПП, – тягне за собою накладення штрафу на самозайнятих осіб у розмірі 340 грн, на юридичних осіб, відокремлені підрозділи юридичної особи чи юридичну особу, відповідальну за нарахування та сплату податків до бюджету під час виконання договору про спільну діяльність, – 1020 гривень.

У разі неусунення таких порушень або за ті самі дії, вчинені протягом року особою, до якої були застосовані штрафи за таке порушення, – тягнуть за собою накладення штрафу на самозайнятих осіб у розмірі 680 грн, на юридичних осіб, відокремлені підрозділи юридичної особи чи юридичну особу, відповідальну за нарахування та сплату податків до бюджету під час виконання договору про спільну діяльність, – 2040 гривень.

 

Приклад. Новостворене підприємство зареєстроване в Оболонському районі м. Києва. Воно планує займатись оптовою та роздрібною торгівлею та подає форму №20-ОПП про об'єкти оподаткування або об'єкти, пов'язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність, що знаходяться у різних областях України. Умовно припустимо, що всі об’єкти зареєстровані та відкриті одночасно та форма №20-ОПП подається без порушення строку 10 р.д.

Підприємство відображає у формі №20-ОПП офіс у власному приміщенні, товарний склад та три роздрібні магазини, що знаходяться в орендованих приміщеннях в інших адміністративних одиницях. Оренда приміщень – довгострокова. Одночасно підприємство ставить позначку у графі 11, за якою його візьмуть на облік за неосновним місцем обліку у ДПІ, що обслуговують адміністративні одиниці, вказані у графах 6 та 7. Ця позначка звільняє підприємство від подання форми № 17-ОПП до цих ДПІ.

Також підприємство придбало п’ять вантажних автомобілів для перевезення товару. Автомобілі відображаються за принципом укрупнення інформації -  в графі 12 зазначено кількість автомобілів – 5. Так само можна буде відобразити інформацію, наприклад, про декілька паливних котлів або декілька водяних свердловин.

Звертаємо увагу, що тільки після подання форми № 20-ОПП, у якій зазначено інформацію про роздрібні магазини, можна буде зареєструвати РРО, що будуть працювати у цих магазинах (докладніше – тут).

Зразок заповнення табличної частини форми № 20-ОПП показано нижче,  всі адреси та номери умовні.

Зразок

Відомості про об’єкти оподаткування платника податків

N
з/п

Код ознаки надання інформації

Тип об'єкта оподат-
кування

Найме-
нування об'єкта оподат-
кування
(зазначити у разі наявності)

Іденти-
фікатор об'єкта оподат-
кування

Адміністративна одиниця відповідно до КОАТУУ, де знаходиться об'єкт оподаткування

Місцезна-
ходження об'єкта оподаткування
(вулиця, номер будинку/офіса/
квартири)

Стан об'єкта оподат-
кування

Вид права на об'єкт оподат-
кування

Прошу взяти на облік за неосновним місцем обліку за місцезна-
ходженням об'єкта оподаткування
(необхідно позначити знаком "" або "+")

Реєстраційний номер об'єкта оподаткування (зазначити у разі наявності)

код за КОАТУУ

область, район, населений пункт

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

 1

 1

378 

офіс 

37800001 

8038000000 

Оболонський район, м. Київ 

Оболонський проспект, 1 

 

111222333 

 2

 1

377 

оптовий склад 

 37700001

 8036300000

Дарницький район, м. Київ 

 вул. Ревуцького, 1

 7

 +

 44455566

 3

 1

 321

магазин 

32100001 

 8036300000

 Дарницький район, м. Київ 

 вул. Ревуцького, 3

 8

 7

 +

 55566677

 4

 1

321 

магазин 

 32100002

8038200000 

 Печерський район, м. Київ  

вул. Лаврська, 16 

 8

 7

 +

 88999111

 5

 1

20 

автомобіль 

 2000001

8038000000 

Оболонський район, м. Київ 

Оболонський проспект, 1 

 2

 1

 

 5

 ***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»