• Посилання скопійовано

Подання ф. №20-ОПП підтверджує реальність діяльності, – ДПС

Надання форми №20-ОПП є одним із ключових індикаторів реальної господарської діяльності платників податків

Подання ф. №20-ОПП підтверджує реальність діяльності, – ДПС

ДПС у Херсонській області нагадує, що платник податків зобов’язаний стати на облік у відповідних контролюючих органах за основним та неосновним місцем обліку, повідомляти контролюючі органи за основним місцем обліку про всі об’єкти оподаткування і об’єкти, пов’язані з оподаткуванням (п. 63.3 ст. 63 ПКУ).

Взяття на облік відбувається згідно з розд. VIII Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011 №1588 із змінами та доповненнями, шляхом подання повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність за формою № 20-ОПП протягом 10 робочих днів після їх реєстрації, створення чи відкриття до контролюючого органу за основним місцем обліку.

Неподання повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність за формою № 20-ОПП, - тягне за собою накладення штрафу на самозайнятих осіб у розмірі 340 гривень, на юридичних осіб, відокремлені підрозділи юридичної особи чи юридичну особу, відповідальну за нарахування та сплату податків до бюджету під час виконання договору про спільну діяльність, - 1020 гривень.

У разі не усунення таких порушень або за ті самі дії, вчинені протягом року особою, до якої були застосовані штрафи за таке порушення, - тягнуть за собою накладення штрафу на цих осіб у подвійному розмірі.

 

За неподання форми № 20-ОПП у суб'єкта господарювання зростає ризик потрапити до переліку ризикових платників податків. Це, у свою чергу, призводить до блокування податкових накладних, проблем із реєстрацією РРО, акцизних складів та отриманням ліцензій на торгівлю і зберігання пального.

 

Якщо платник податків не подав або несвоєчасно подав форму № 20-ОПП, і в електронній базі контролюючого органу відсутня інформація про об’єкти, які використовуються ним для ведення господарської діяльності, такий суб’єкт господарювання відноситься до списку ризикових платників ПДВ, а здійснювані ним операції відповідають критеріям ризиковості операцій. І як наслідки – блокування реєстрації  ПН/РК.

Для подання пояснень та копій документів, що підтверджують реальність господарської операції, платнику податків необхідно довести необхідність матеріально - технічних ресурсів для здійснення такої операції (офісних, складських, виробничих та інших приміщень, обладнання, транспорту, земельних ділянок, тощо), відобразивши їх наявність у формі № 20-ОПП. Якщо форма не подавалася, то її потрібно подати до того, як будуть подані документи для розблокування ПН/РК.

У разі невідповідності видів діяльності платника тим основним засобам, які відображені ним у формі № 20-ОПП, контролюючий орган має право відмовити в прийнятті Таблиці даних платника ПДВ. Тому суб’єкт господарювання має навести в поясненні інформацію про наявність всіх матеріально-технічних та трудових ресурсів для впровадження діяльності згідно з кодами КВЕД, які зазначені в таблиці: власних та орендованих основних засобів. Контролюючий орган перевіряє відповідність і наявність цих об’єктів шляхом порівняння наданої інформації з інформацією електронної бази даних.

Нагадуємо, перевірити інформацію про свої об’єкти оподаткування можна в приватній частині електронного кабінету: «Електронний кабінет платника податків»/«Облікові дані платника»/«Відомості про об’єкти оподаткування».

Також звертаємо увагу суб’єктів господарювання, які мають намір зареєструвати РРО/ПРРО: на обліку в контролюючому органі має перебувати і господарська одиниця (кафе, магазин), де буде використовуватись реєстратор розрахункових операцій. Якщо повідомлення за формою №20-ОПП з інформацією про відкриття такої господарської одиниці не подано до контролюючого органу, платнику податків буде відмовлено в реєстрації РРО/ПРРО.

Отримання ліцензії для торгівлі та зберігання пального також передбачає наявність необхідної матеріально-технічної бази, зокрема, спеціальних ємностей (резервуарів). Відсутність зареєстрованих у формі №20-ОПП основних засобів – причина відмови у видачі ліцензії для ведення такого виду діяльності.

Відсутність об’єкта оподаткування або наявність у базі неповної чи помилкової інформації про нього буде перешкодою у процедурі реєстрації в СЕАРП акцизних складів, які є об’єктом, пов’язаним з оподаткуванням
(пп. 14.1.6 п.14.1 ст.14 ПКУ).

Надання податкової форми № 20-ОПП є одним із ключових індикаторів реальної господарської діяльності платників податків.

Джерело: ДПС у Херсонській області

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»