• Посилання скопійовано

Платник податку на прибуток надав безповоротну допомогу неприбутківцю: які наслідки?

Якщо надана неприбутківцю безповоротна допомога становить понад 4% оподатковуваного прибутку за попередній звітній рік, доведеться збільшити свій фінрезультат

Платник податку на прибуток надав безповоротну допомогу неприбутківцю: які наслідки?

В управління ДПС по роботі з великими платниками податків під час «гарячої лінії» з платниками податків начальником управління податкового адміністрування підприємств виробничої сфери Світланою Красною були надані відповіді на запитання платників, які виникають під час декларування податку на прибуток підприємств.

Нашим підприємством було надано безповоротну допомогу неприбутковій організації. Які наслідки з податку на прибуток?

Як зазначено у пп. 140.5.9 Податкового кодексу України, фінансовий результат податкового (звітного) періоду збільшується на суму коштів або вартості товарів, виконаних робіт, наданих послуг, безоплатно перерахованих (переданих) протягом звітного (податкового) року неприбутковим організаціям, внесеним до Реєстру неприбуткових установ та організацій на дату такого перерахування коштів, передачі товарів, робіт, послуг (крім неприбуткової організації, яка є об’єднанням страховиків, якщо участь страховика у такому об’єднанні є умовою проведення діяльності такого страховика відповідно до закону), у розмірі, що перевищує 4 % оподатковуваного прибутку попереднього звітного року.

Отже, якщо допомога становить більше 4% оподатковуваного прибутку за попередній звітній рік, доведеться збільшити свій фінансовий результат.

За якою формою декларації звітувати за 2020 рік, враховуючи зміни відповідно до наказу Міністерства фінансів від 29.10.2020 № 649?

Насьогодні є дві форми Податкової декларації з податку на прибуток підприємств:

Наказ №649 набув чинності 1 грудня 2020 року, але, керуючись п. 46.6 Податкового кодексу України, сама форма декларації починає використовуватися, починаючи зі звітування за І квартал 2021 року.

Якщо необоротний актив було переведено з невиробничого до виробничого, яким чином визначається його балансова вартість?

У разі переведення невиробничого основного засобу (нематеріального активу) до виробничого з метою нарахування амортизації згідно з п. 138.3 ст. 138 Податкового кодексу України балансова вартість такого основного засобу (нематеріального активу) визначається на дату такого переведення за правилами бухгалтерського обліку.

Яким чином зазначити про незастосування коригувань фінансового результату до оподаткування?

Якщо платником відповідно до пп. 134.1.1 Податкового кодексу прийнято рішення про незастосування коригувань фінансового результату до оподаткування на податкові різниці, то в основній частині Податкової декларації у полі «Наявність рішення» проставляється позначка, а в полі «Прийнято рішення про незастосування коригувань фінансового результату до оподаткування на усі різниці» - номер та дата розпорядчого документа підприємства, на підставі якого прийнято таке рішення.

Якщо цю інформацію у звітній декларації не заповнити, то використати право не застосовувати коригування можна через подання уточнюючого розрахунку.

 

Джерело: ДПС по роботі з великими платниками податків

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»