• Посилання скопійовано

Нові форми декларацій, ПН та АН будуть вводитися в дію по-новому: законопроєкт

Законопроєктом №5516 пропонується, щоб нові форми декларацій, податкових та акцизних накладних набирали чинності у податковому періоді, що настає за періодом розміщення на офіційному вебсайті ДПСУ повідомлення про готовність впровадження у роботу ПЗ електронного кабінету нових форм

Нові форми декларацій, ПН та АН будуть вводитися в дію по-новому: законопроєкт

19 травня 2021 року у ВРУ зареєстровано законопроєкт №5516 "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо встановлення строків набрання чинності нових форм податкових декларацій, податкових та акцизних накладних". Авторами його є Н. Южаніна, С. Федина, І. Геращенко та інші нардепи.

Текст законопроєкту можна завантажити тут, а порівняльну таблицю ось тут.

Законопроєкт розроблено з метою захисту прав платників податків шляхом встановлення чітких строків набрання чинності нових форм податкових декларацій, податкових та акцизних накладних, необхідність зміни яких пов’язані зі зміною правил оподаткування.

 

Чому виникла така ініціатива?

Як зазначено у пояснювальній записці, існують значні проблеми в організації та виконанні робіт щодо запровадження нових форм податкової звітності органами виконавчої влади. 

Крім оприлюднення Мінфіном нових форм податкових декларацій, ДПС повинна впровадити у роботу програмного забезпечення електронного кабінету нові форми податкових декларацій, а для цього їй необхідно:

  • розробити технічне завдання,
  • визначити у відповідності до тендерних процедур компанію, яка здійснить розробку програмного забезпечення як для контролюючого органу, так і для платників податків в електронному кабінеті,
  • провести тестову експлуатацію програмного продукту,
  • надати можливість платникам податків ознайомитись з новими електронними формами звітності та формуванням такої звітності в електронному кабінеті.

Підготовка та затвердження Мінфіном нових форм податкових декларацій займає від 60 до 90 календарних днів, так само як і впровадження ДПС нових форм податкової звітності у роботу програмного забезпечення електронного кабінету разом із періодом його тестової експлуатації становить до 90 днів.

Але на практиці ДПС не має можливості вчасно забезпечити якісним програмним забезпеченням платників податків, що призводить до несприйняття ними всіх нововведень. Саме так сталося в процесі уніфікації процедур заповнення та подання платниками податків до контролюючих органів єдиної звітності. Аналогічні випадки несвоєчасного впровадження оновленого програмного забезпечення електронного кабінету були й після внесення змін до ПКУ в частині зміни реквізитів податкових та акцизних накладних.

 

Що пропонують нардепи?

Законопроєктом пропонуєтся встановити:

1. Строк не більше 90 календарних днів з дня набрання чинності законом щодо змін правил оподаткування, протягом якого Міністерство фінансів зобов’язане затвердити та оприлюднити нові форми податкових декларацій, податкових та акцизних накладних.

2. Строк не більше 60 календарних днів з дня затвердження таких форм, протягом якого Державна податкова служба зобов’язана впровадити у роботу програмного забезпечення електронного кабінету нові форми податкових декларацій, податкових та акцизних накладних.

3. Строк не менше 30 календарних днів для функціонування у тестовому режимі оновленого програмного забезпечення електронного кабінету для перевірки (в тому числі платниками податків) коректності впровадження нових форм податкових декларацій, податкових та акцизних накладних.

4. Обов’язок ДПС за позитивного результату функціонування у тестовому режимі оновленого програмного забезпечення електронного кабінету на своєму офіційному вебсайті розміщувати повідомлення про готовність впровадження у роботу програмного забезпечення електронного кабінету нових форм податкових декларацій, податкових та акцизних накладних.

5. Нові форми податкових декларацій, податкових та акцизних накладних набирають чинності у податковому періоді, що настає за податковим періодом розміщення на офіційному вебсайті ДПСУ повідомлення про готовність впровадження у роботу програмного забезпечення електронного кабінету нових форм податкових декларацій, податкових та акцизних накладних.

При цьому до визначення нових форм податкових декларацій, податкових та акцизних накладних будуть чинними діючі форми податкових декларацій, податкових та акцизних накладних.

У разі прийняття цей Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»