• Посилання скопійовано

Строки подання проміжної та річної фінансової звітності пропонують продовжити

Мінфін оприлюднив проєкт змін до Порядку подання фінансової звітності. Ним, зокрема, передбачено продовження строків подання проміжної та річної фінансової звітності

Строки подання проміжної та річної фінансової звітності пропонують продовжити

23 червня 2021 року Мінфін оприлюднив проєкт постанови КМУ «Про внесення змін до Порядку подання фінансової звітності» (завантажити).

Ним пропонується привести Порядок подання фінансової звітності у відповідність до чинних норм Закону про бухоблік та ПКУ. Зокрема, передбачається:

  • подовжити строки подання проміжної фінансової звітності і річної фінансової звітності;
  • удосконалити положення щодо подання в єдиному електронному форматі річної фінансової звітності за 2020 рік та проміжної фінансової звітності за 2021 рік, складених на основі таксономії фінансової звітності за МСФЗ.

Відповідно до змін, підприємства, які належать до мікропідприємств, малих підприємств, непідприємницькі товариства та підприємства, які ведуть спрощений бухгалтерський облік доходів та витрат відповідно до податкового законодавства, подають річну фінансову звітність органам, зазначеним у  п. 2 (крім органів Казначейства), не пізніше 28 лютого наступного за звітним року. 

Підприємства, які зобов’язані оприлюднювати річну фінансову звітність, подають органам статистики та податковим органам звіт про фінансовий стан (баланс) і звіт про прибутки та збитки та інший сукупний дохід (звіт про фінансові результати) (крім консолідованих) з використанням автоматизованої системи «Єдине вікно подання електронної звітності» за звітний рік не пізніше 28 лютого наступного за звітним року, за I квартал, перше півріччя, дев’ять місяців – не пізніше 30 числа місяця, що настає за звітним кварталом. 

Підприємства, які для складання фінансової звітності застосовують МСФЗ, річну фінансову звітність та річну консолідовану фінансову звітність, складені на основі таксономії фінансової звітності, разом з відповідними аудиторськими звітами, подають до центру збору фінансової звітності не пізніше 1 червня року, наступного за звітним.

Підприємства, які належать до середніх підприємств, подають річну фінансову звітність та річну консолідовану фінансову  звітність органам, зазначеним у пункті 2 цього Порядку (крім органів Казначейства), не пізніше 01 червня року, наступного за звітним.

Проміжна фінансова звітність (I квартал, перше півріччя, дев’ять місяців), крім консолідованої, подається підприємствами органам, зазначеним у пункті 2 цього Порядку (крім органів Казначейства), не пізніше 30 числа місяця, що настає за звітним кварталом.

Проміжна (I квартал, перше півріччя, дев’ять місяців) або річна фінансова звітність подається підприємствами податковим органам у строки, передбачені ПКУ.

Підприємства, які зобов’язані подавати фінансову звітність в єдиному електронному форматі до центру збору фінансової звітності, подають річну фінансову звітність та річну консолідовану фінансову звітність за 2020 рік, проміжну фінансову звітність за 2021 рік (I квартал, перше півріччя, дев’ять місяців), складені на основі таксономії фінансової звітності за МСФЗ, до центру збору фінансової звітності в електронному форматі не пізніше 31 грудня 2021 року.

Очікується, що ця постанова набере чинності з дня її опублікування (крім абзацу шостого пункту 2 змін, затверджених цією постановою, який набирає чинності з 1 січня 2022 року).

Наразі ж зауваження та пропозиції до проєкту постанови можна надавати протягом 10-ти робочих днів з дня його оприлюднення  у письмовій та/або електронній формі за адресою: Міністерство фінансів України, 01008, м. Київ-8, вул. Грушевського, 12/2 або 04071, м. Київ, вул. Межигірська, 11, e-mail: kovtun@minfin.gov.ua.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»