• Посилання скопійовано

Уряд продовжив строки подання проміжної та річної фінзвітності

Уряд затвердив зміни до Порядку подання фінансової звітності. Зокрема, передбачено продовження строків подання проміжної та річної фінансової звітності. Для проміжної звітності нові строки слід буде застосовувати вже з 2022 року

Уряд продовжив строки подання проміжної та річної фінзвітності

22 вересня на черговому своєму засіданні Уряд затвердив постанову №998 «Про внесення змін до Порядку подання фінансової звітності». Її було опубліковано в "Урядовому кур'єрі" №187 від 28.09.2021 р. Відповідно майже всі її норми почали діяти з 28 вересня. 

Винятки становлять зміни, що стосуються подання проміжної фінансової звітності, які наберуть чинності з 1 січня 2022 року.

Цією постановою привели Порядок подання фінансової звітності у відповідність до чинних норм Закону про бухоблік та ПКУ. Зокрема:

  • подовжили строки подання проміжної фінансової звітності і річної фінансової звітності;
  • удосконали положення щодо подання в єдиному електронному форматі річної фінансової звітності за 2020 рік та проміжної фінансової звітності за 2021 рік, складених на основі таксономії фінансової звітності за МСФЗ.

Так, підприємства, які належать до мікропідприємств, малих підприємств, непідприємницькі товариства та підприємства, які ведуть спрощений бухгалтерський облік доходів та витрат відповідно до податкового законодавства, подають річну фінансову звітність органам, зазначеним у  п. 2 (крім органів Казначейства), не пізніше 28 лютого наступного за звітним року. 

Підприємства, які зобов’язані оприлюднювати річну фінансову звітність, подають органам статистики та податковим органам звіт про фінансовий стан (баланс) і звіт про прибутки та збитки та інший сукупний дохід (звіт про фінансові результати) (крім консолідованих) з використанням автоматизованої системи «Єдине вікно подання електронної звітності» за звітний рік не пізніше 28 лютого наступного за звітним року, за I квартал, перше півріччя, дев’ять місяців – не пізніше 30 числа місяця, що настає за звітним кварталом. 

Підприємства, які для складання фінансової звітності застосовують МСФЗ, річну фінансову звітність та річну консолідовану фінансову звітність, складені на основі таксономії фінансової звітності, разом з відповідними аудиторськими звітами, подають до центру збору фінансової звітності не пізніше 1 червня року, наступного за звітним.

Підприємства, які належать до середніх підприємств, подають річну фінансову звітність та річну консолідовану фінансову  звітність органам, зазначеним у пункті 2 цього Порядку (крім органів Казначейства), не пізніше 01 червня року, наступного за звітним.

Проміжна фінансова звітність (I квартал, перше півріччя, дев’ять місяців), крім консолідованої, подається підприємствами органам, зазначеним у пункті 2 цього Порядку (крім органів Казначейства), не пізніше 30 числа місяця, що настає за звітним кварталом.

Проміжна (I квартал, перше півріччя, дев’ять місяців) або річна фінансова звітність подається підприємствами податковим органам у строки, передбачені ПКУ.

 

Коли вперше застосовувати нові строки подання фінзвітності?

За текстом Постанови №998 визначено, що у 2021 році проміжна фінансова звітність, крім консолідованої, подається не пізніше 25 числа місяця, що настає за звітним кварталом.

А підприємства, які зобов’язані подавати фінансову звітність в єдиному електронному форматі до центру збору фінансової звітності, подають річну фінансову звітність та річну консолідовану фінансову звітність за 2020 рік, проміжну фінансову звітність за 2021 рік (I квартал, перше півріччя, дев’ять місяців), складені на основі таксономії фінансової звітності за МСФЗ, до центру збору фінансової звітності в електронному форматі не пізніше 31 грудня 2021 року.

Всі інші згадані зміни починають діяти з дати набрання чинності Постанови №998. Станом на 23 вересня ще не опубліковано в офіційних джерелах дану постанову. 

Читайте також: Кабмін змінив строки подання фінансової звітності: поради бухгалтеру 

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»