• Посилання скопійовано

Увага! До 20 грудня слід подати до військкомату дані про автотранспорт

Кому з суб’єктів господарювання слід повідомляти військкомати про наявний в них автотранспорт, а кому цього не треба робити? Яка відповідальність чекає за неповідомлення?

Увага! До 20 грудня слід подати до військкомату дані про автотранспорт

Чим затверджено обов’язок подання інформації?

Нагадаємо, що відповідно до ч. 2 ст. 6 Закону про мобілізацію порядок виконання військово-транспортного обов'язку визначається Кабінетом Міністрів України. На виконання цієї норми Кабміном було затверджено Положення №1921.

Зверніть увагу: дія Положення №1921 поширюється на підприємства, установи та організації незалежно від форми власності, а також громадян — власників транспортних засобів! 

За п. 7 Положення №1921 військово-транспортний обов'язок виконується:

  • в мирний час – шляхом проведення заходів, пов'язаних з військовим обліком транспортних засобів і техніки та завчасним забезпеченням їх мобілізаційної готовності відповідно до визначених завдань;
  • в особливий період – шляхом передачі підприємствами, установами та організаціями, а також громадянами транспортних засобів і техніки для задоволення потреб військових формувань відповідно до визначених завдань.

 

Хто подає інформацію та в які строки?

Зрозуміло, що для того, щоб здійснювати облік транспорту, наявного в країні, треба мати інформацію про нього. І хоча увесь транспорт в Україні підлягає державній реєстрації, все ж таки, на власників ТЗ серед суб’єктів господарювання покладено окремий обов’язок цю інформацію надати. 

Правила та строки подання інформації затверджено п. 15 Положення. Зокрема, в ній вказано, що  керівники підприємств подають військовим комісаріатам щороку до 20 червня та 20 грудня інформацію про:

  • наявність транспортних засобів і техніки,
  • їх технічний стан,
  • а також про громадян, які працюють на підприємствах, в установах та організаціях на таких транспортних засобах і техніці. 

Форма відповідної відомості затверджена як додаток 1 до Положення №1921 (див. зразок).

Але це не всі обов'язки!

 

Повідомляти потрібно й про зміни

При зміні даних підприємства або статусу транспорту слід також повідомити про це військкомат. Такий обов'язок встановлено п. 16 Положення №1921.

За ним керівники підприємств, транспортні засоби і техніка яких призначені для задоволення потреб військових формувань на особливий період, зобов'язані у семиденний строк повідомити військовим комісаріатам про:

  • зміну найменування підприємства або форми власності;
  • відправку транспортних засобів і техніки в інші регіони або за межі території України на тривалий час;
  • передачу права власності на транспортні засоби і техніку іншим юридичним особам або громадянам, в довгострокову оренду (лізинг);
  • початок застави транспортного засобу або техніки;
  • інші випадки, коли унеможливлюється передача транспортних засобів і техніки військовим формуванням.

Зверніть увагу, що за п. 17 Положення №1921 у разі реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення), ліквідації або банкрутства підприємства, транспортні засоби і техніка яких призначені для задоволення потреб військових формувань на особливий період, повідомляють про це військовим комісаріатам. 

Також слід подати пропозиції щодо покладення завдання з підготовки та передачі транспортних засобів і техніки військовим формуванням на правонаступників або на інші підприємства, установи та організації, які розташовані на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці.

 

Хто не подає інформацію?

По-перше, Положення №1921 не поширюється на фізосіб-підприємців. Тому вони не надають інформацію про автотранспорт та техніку.

По-друге, якщо на дату подання інформації підприємство не має власних транспортних засобів, то подавати інформацію не потрібно. Якщо ж наступного року їх буде придбано та вони обліковуватимуться на балансі, таку інформацію слід буде подати.

Такий порядок подання випливає з роз'яснення Міноборони від 24.05.2016 р. №322/2/2836. У ньому було cказано, що норма щодо подання інформації поширюється на всі підприємства, незалежно від форми власності, за наявності на обліку на цих підприємствах транспортних засобів і техніки або змін у їх якісному чи кількісному стані.

 

Статус повідомлення

Ще раз наголосимо, що вимога щодо подання відомостей про наявність транспортних засобів і техніки, їх технічний стан та водіїв має статус інформування військкомату, а не звітування.

Тож, подання відомостей про наявні транспортні засоби не належить до звітування.

 

Відповідальність за неподання інформації

За п. 5 Положення №1921 посадові особи та громадяни несуть відповідальність за невиконання або неналежне виконання військово-транспортного обов'язку відповідно до закону.

Тож, на керівників юросіб, які мали подати таку інформацію, але не зробили цього вчасно, чекатиме адмінштраф за порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію (ст. 210-1 КУпАП). 

І під час особливого періоду (який триває і зараз) розмір такого адмінштрафу становить від 300 до 500 н.м.д.г. (від 5100 грн до 8500 грн)!

 

Інші наслідки у разі ненадання інформації

Відповідно до п. 11 Положення №1921 для державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку транспортних засобів в органах Державтоінспекції (крім транспортних засобів, власниками яких є громадяни), крім документів, необхідних для реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку, представник підприємства, установи чи організації, транспортні засоби яких підлягають реєстрації (перереєстрації), зняттю з обліку, подає довідку, форма якої визначається Міноборони, з позначкою військового комісара про взяття транспортного засобу на військовий облік або зняття з такого обліку.

Тож у разі неподання інформації військкоматам можуть виникнути проблеми під час державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку транспортних засобів.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»