• Посилання скопійовано

З'явився проєкт нового акта про факт ведення нерезидентом діяльності через постійне представництво

ДПС оприлюднила проєкт наказу Мінфіну про внесення змін до наказу Мінфіну № 892. Ним передбачено викласти у новій редакції форму акту про факт ведення нерезидентом діяльності через постійне представництво

З'явився проєкт нового акта про факт ведення нерезидентом діяльності через постійне представництво

На офіційному вебпорталі Державної податкової служби Україниу розділі «Проєкти нерегуляторних актів» розміщено проєкт наказу Міністерства фінансів України «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 30 жовтня 2017 року № 892» (далі – проєкт наказу).

Наказом Міністерства фінансів України від 30 жовтня 2017 року № 892, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 21 листопада 2017 року за № 1421/31289, затверджено форму Акта про встановлення факту ведення нерезидентом господарської діяльності через постійне представництво на території України без взяття на податковий облік (далі – чинна форма Акта).

Проєкт наказу розроблено з метою приведення чинної форми Акта, у відповідність до норм Податкового кодексу України (далі – Кодекс) у зв’язку з прийняттям Закону України від 16 січня 2020 року № 466 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» (далі – Закон № 466) та Закону України від 17 грудня 2020 року № 1117 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо забезпечення збору даних та інформації, необхідних для декларування окремих об’єктів оподаткування».

Чинна форма Акта затверджена відповідно до попередньої редакції пункту 64.5 статті 64 Кодексу, яким було передбачено, що у разі встановлення контролюючим органом за результатами податкового контролю ведення нерезидентом господарської діяльності через постійне представництво на території України без взяття на податковий облік складається акт, який надсилається через компетентний орган України до компетентного органу іноземної держави для організації заходів стягнення.

Законом № 466 у новій редакції викладено пункт 64.5 статті 64 Кодексу, яким визначено підстави призначення перевірки діяльності нерезидентів через відокремлені підрозділи, у тому числі постійне представництво в Україні без взяття на облік у контролюючому органі.

Так, у разі встановлення контролюючим органом за результатами податкового контролю ознак ведення нерезидентом господарської діяльності на території України без взяття на податковий облік нерезидента, зокрема здійснення резидентом діяльності в інтересах нерезидента через відокремлені підрозділи, у тому числі, що має ознаки постійного представництва, контролюючим органом призначається перевірка такої діяльності.

Отже, проєкт наказу передбачає складання відповідного Акта у разі встановлення контролюючим органом за результатами податкового контролю ознак ведення нерезидентом господарської діяльності на території України без взяття на податковий облік, що є податковою інформацією, отриманою відповідно до статті 73 глави 7 розділу II Кодексу.

Крім того, чинна форма Акта передбачає, що у разі провадження нерезидентом на території України діяльності, яка утворює постійне представництво, сума оподатковуваного прибутку визначається контролюючим органом відповідно до абзацу третього підпункту 141.4.7 пункту 141.4 статті 141 Кодексу, тобто із застосуванням коефіцієнта 0,7.

З 01.01.2021 року підпункт 141.4.7 пункту 141.4 статті 141 Кодексу викладений у новій редакції, якою скасовано механізм визначення контролюючим органом оподатковуваного прибутку як різниці між доходом та витратами, визначеними шляхом застосування до суми отриманого доходу коефіцієнта 0,7. 

Зауваження та пропозиції до зазначеного проєкту від фізичних та юридичних осіб, їх об’єднань можна надсилати на адресу розробника (Державна податкова служба України): поштову – 04655, м. Київ, Львівська площа, 8, та електронну – ohrebeniuk@tax.gov.ua.

Додаткові матеріали

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Джерело: ДПСУ

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»