• Посилання скопійовано

З 14 грудня діє змінена форма декларації з рентної плати

Мінфін доповнив декларацію з рентної плати новим додатком 2-2, в якому здійснюється розрахунок з рентної плати за користування надрами для видобування вуглеводневої сировини під час виконання угоди про розподіл продукції. Наказ №583 набрав чинності 14 грудня

З 14 грудня діє змінена форма декларації з рентної плати

Мінфін наказом від 08.11.2021 р. №583 виклав у новій редакції Декларацію з рентної плати, доповнивши її новим додатком (розрахунком) 2-2 який має назву «Розрахунок з рентної плати за користування надрами для видобування вуглеводневої сировини під час виконання угоди про розподіл продукції». Раніше ДПСУ розміщувала проєкт цього наказу для обговорення (про це тут).

Зверніть увагу: новий додаток стосується не усіх, а ось оновлену форму Декларації будуть застосовувати всі платники рентної плати.  Зміни до форми Декларації наберуть чинності з дня офіційного опублікування Наказу № 583 (станом на сьогодні ще не опубліковано).

Крім введення нового додатку, відповідні зміни будуть внесені і до деяких рядків (4.1, 4.1.1-4.1.3, 5) самої Декларації. Тепер в цих рядках згадується і новий додаток 2-2!

Доповнення Декларації новим додатком забезпечить умови виконання норми статті 338 ПКУ щодо декларування податкових зобов’язань з рентної плати інвестором (оператором) за угодою про розподіл продукції, податковим (звітним) періодом для якої визначено календарний квартал, та відображення показників такого розрахунку у декларації.

Завантажити бланк нового додатку можна тут.

Нагадаємо, що відповідно до пп. 14.1.35 ПКУ під вуглеводневою сировиною слід розуміти нафту, природний газ (у тому числі нафтовий (попутний) газ, газ (метан) вугільних родовищ, газ сланцевих товщ, газ центральнобасейнового типу, газ колекторів щільних порід), газовий конденсат, що є товарною продукцією).

Платник ренти має складати окремий такий додаток (розрахунок) для кожної категорії запасів корисної копалини, що визначають об'єкт оподаткування, з яких платником видобуто такі корисні копалини, а також для кожного виду корисних копалин (рядок 8.3), який зазначається відповідно до спеціального дозволу.

Вартісні показники розрахунку зазначаються у гривнях з копійками.

 

Коли вперше звітувати за оновленою формою декларації?

Цей наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування. Його опубліковано в "Офіційному віснику" №95 від 14.12.2021 р. 

Відповідно до п. 46.6 ПКУ оновлені форми податкової звітності повинні застосовуватися для звітування за період, наступний за періодом їхнього офіційного опублікування. Тобто оскільки наказ опубліковано у грудні 2021 року, то вперше за оновленою формою декларації з рентної плати слід буде звітувати за І квартал 2022 року. Але позиція ДПС щодо цього поки невідома.

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»