• Посилання скопійовано

Планують змінити граничні строки оприлюднення фінзвітності з аудиторським звітом та подання їх до ДПС

На сайті ВРУ зареєстровано два законопроєкти №7488 та №7489 про внесення змін до Закону про бухоблік та ПКУ щодо оприлюднення річної фінзвітності

Планують змінити граничні строки оприлюднення фінзвітності з аудиторським звітом та подання їх до ДПС

На сайті ВРУ зареєстровано два законопроєкти:

  • 7488 "Про внесення змін до Закону України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність" щодо оприлюднення фінансової звітності";
  • 7489 "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо граничної дати оприлюднення річної фінансової звітності та річної консолідованої фінансової звітності".

 

Зміни до Закону про бухоблік

Метою прийняття законопроєкту №7488 є покращення якості річної фінансової звітності та аудиторських звітів великих та середніх підприємств, а також суб'єктів господарювання, які здійснюють діяльність у видобувних галузях, шляхом збільшення граничних строків для їх оприлюднення та надання тим самим часу для більш якісної їхньої підготовки.

Перенесення максимальних термінів оприлюднення річної фінансової звітності разом з аудиторським звітом суб'єктів господарювання, які здійснюють діяльність у видобувних галузях а також - великих та середніх підприємств, з 30 квітня, та, відповідно, 01 червня на 01 вересня та 01 жовтня року, наступного за звітним, дасть можливість:

  • великим підприємствам та підприємствам, які здійснюють діяльність у видобувних галузях, що зобов’язані у відповідності до п. 2 ст. 12-1 Закону №966 складати фінансову звітність за міжнародними стандартами, скласти якісну фінансову звітність, яка задовольнятиме інтереси всіх користувачів;
  • середнім підприємствам всіх організаційно-правових форм, обрати аудитора в умовах відсутності тиску обмежуючих обставин (як то короткий часовий проміжок, обмежена пропозиція в силу обмеженості робочого часу суб’єктів аудиторської діяльності (далі – САД), що входять до 3 Розділу Реєстру аудиторів та аудиторських фірм України; відсутність розроблених процедур відбору САД, що здійснюватиме аудит річної фінансової звітності середнього підприємства);
  • суб’єктам аудиторської діяльності, включеним до 3 – 4 Розділів Реєстру аудиторів та аудиторських фірм України – надати означеним вище суб’єктам господарювання послугу аудиту річної фінансової звітності вчасно, забезпечити потребу ринку в цій послузі повністю та з належною якістю.
  • державі та громадянському суспільству, іноземним інвесторам, іншим користувачам фінансової звітності – отримати належну впевненість в даних про фінансовий стан та фінансові результати, рух капіталу та грошових коштів означених підприємств при плануванні інвестицій, кредитуванні, інших видах фінансування їх розвитку та діяльності, і, як наслідок – досягненні іншого рівня економічної ефективності, рівня та якості економічного зростання економіки України.

 

Зміни до ПКУ

Законопроєктом №7489 пропонується змінити норми п. 46.2 ПКУ. Завдяки новій редакції цієї норми платники податку на прибуток, які відповідно до Закону №996 зобов’язані оприлюднювати річну фінансову звітність та річну консолідовану фінансову звітність разом з аудиторським звітом, будуть подавати ДПС річну фінансову звітність, яка підлягає оприлюдненню разом з аудиторським звітом у строк не пізніше 10 календарних днів з граничної дати такого оприлюднення, а не до 10 червня, як зараз.  

У разі неподання (несвоєчасного подання) річної фінансової звітності, яка підлягає оприлюдненню разом з аудиторським звітом, застосовується штраф за п. 120.1 ПКУ, для подання податкових декларацій.  Штраф, передбачений цією нормою, становить 340 гривень, а за повторне порушення (якщо протягом року вже застосовувався такий штраф) – 1020 гривень.

***

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»