• Посилання скопійовано

Зміни до єдиної «зарплатної» звітності: аналіз від редакції

До єдиної звітності з ЄСВ, ПДФО та ВЗ, яку складають роботодавці та податкові агенти, внесено зміни. Розглянемо, що саме змінилося

Зміни до єдиної «зарплатної» звітності: аналіз від редакції

Зміни на зміни

На перший погляд, ситуація виглядає кумедно. Наказом № 189 внесено зміни до Наказу № 4, а Наказом № 215 внесено зміни до Наказу №189.

При цьому обидва Накази №189 і №215 набирають чинності 9 серпня 2022 року (з дня їх офіційного опублікування в "Офіційному віснику України" №61/2022).

Отже, зміни, внесені Наказом №189 до Наказу №4, набирають чинності з урахуванням змін, внесених Наказом №215 до Наказу №189. А обидва накази врегульовують одне й те саме питання: форму та порядок складання єдиної (або об’єднаної) «зарплатної» звітності.

 

Зарплата мобілізованим

Нові рядки в Податковому розрахунку

Таблиця І Податкового розрахунку доповнена рядками, в яких наводиться сума нарахованої зарплати найманих працівників, призваних під час мобілізації на військову службу до ЗСУ, які не отримували доходи у вигляді грошового забезпечення у період мобілізації:

  • ряд. 1.6 – всього сума такої зарплати, з них;
  • ряд. 1.6.1 – зарплата, на яку нараховується ЄСВ 5,3%;
  • ряд. 1.6.2 – ЄСВ 5,5%;
  • ряд. 1.6.3 – 22%.

Крім того, додані схожі рядки з нарахованою зарплатою у межах максимальної величини, на яку нараховується ЄСВ: 2.6; 2.6.1; 2.6.2; 2.6.3.

Додані рядки, в який відображають нарахування ЄСВ на зарплату, наведену в попередньому абзаці: 3.7; 3.7.1; 3.7.2; 3.7.3.

А також додані рядки, в яких відображається донарахування ЄСВ у зв’язку з виправленням помилки, допущеної в попередніх звітних періодах: 4.4; 4.4.1; 4.4.2; 4.4.3. Зменшення ЄСВ у зв’язку з виправленням помилки, у рядках: 6.4; 6.4.1; 6.4.2; 6.4.3.

Хто заповнює ці нові рядки? Роботодавці – платники ЄП:

  • ФОП груп 2 – 3;
  • юрособи групи 3.

Нагадаємо, що згідно з п. 9-20 Розділу VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону про ЄСВ під час мобілізації згідно з Указом № 69/2022 зазначені роботодавці мають право за власним рішенням не сплачувати ЄСВ за найманих працівників, призваних під час мобілізації на військову службу до ЗСУ. Такий ЄСВ сплачується за рахунок держбюджету, крім періодів, у яких зазначені наймані працівники отримували доходи у вигляді грошового забезпечення, з яких було сплачено ЄСВ за рахунок держбюджету.

Зазначений ЄСВ має відображатися у звітності (див. абз 3 п. 9-20 Розділу VIII Закону про ЄСВ). Тож на виконання цієї норми Закону Податковий розрахунок і доповнено наведеними вище рядками.

Зауважимо, що до цього зазначені показники у єдиній звітності окремо не виділялися, а відображалися у загальних рядках з нарахованої зарплати, нарахованого ЄСВ.

Заповнення графи 17 «Сума нарахованої заробітної плати (нарахованого доходу) у межах максимальної величини, на яку (який) нараховується єдиний внесок» додатку 1 до Податкового розрахунку. У цьому рядку наводяться в тому числі сторновані суми зарплати мобілізованим, які належать до категорій застрахованих осіб 29, 36, 37, 39, 42-45, 47, 50, 66, 75-78 відповідно до Додатка 1 до цього Порядку.

 

Допомога жінкам-військовослужбовцям

Скрізь в Порядку заповнення та у самій формі звітності, де йдеться про грошове забезпечення військовослужбовців, поліцейських, осіб рядового і начальницького складу уточнено, що допомога у зв’язку з вагітністю та пологами надається жінкам-військовослужбовцям.

Коли в Порядку заповнення йшлося про надання допомоги жінкам-військовослужбовцям, вживалося слово «працівник». Зараз це слово замінено на «працівниці».

 

«Усього», «у тому числі»

Скрізь у Податковому розрахунку ці слова виключені з рядків, в яких наводиться сума інших рядків.

Наприклад, якщо в рядку 5 наведена сума 5.1 і 5.2, то так і зазначається – «(сума граф 5.1, 5.2)». А слова «усього та у тому числі» виключені.

Зрозуміло, що це технічне уточнення, яке ніяк не змінює особливості заповнення звіту.

 

Нарахування грошового забезпечення та ЄСВ за патронатних вихователів, батьків-вихователів та прийомних батьків у розрізі місяців звітного кварталу

Відповідний розділ ІІІ Податкового розрахунку заповнюється:

  • районними (міськими) управліннями праці та соціального захисту населення;
  • виконавчими органами сільських, селищних, міських, районних у містах (у разі утворення) рад.

Раніше цей розділ мали заповнювати лише управління праці.

Цими самими органами формується також додаток 2 (Д2) до Податкового розрахунку.

 

Доходи від продажу сільгосппродукції в додатку 4ДФ

Нарешті додаток 4ДФ в розділі ІІ «Зведені дані…» доповнили новим рядком з інформацією про доходи від продажу сільгосппродукції.

Тут зазначається:

  • загальна сума нарахованих (виплачених) у звітному податковому періоді доходів, отриманих фізособами від продажу податковому агенту власної сільгосппродукції;
  • загальна сума нарахованого та перерахованого ПДФО;
  • загальна сума нарахованого та перерахованого ВЗ.

Зазначається у грошовій формі, вираженій у національній валюті (у гривнях з копійками). Відомості про фізособу – платника податку, якій нараховані доходи у вигляді сільгосппродукції, не зазначаються.

Про проблеми і особливості, пов’язані зі зазначеними доходами і їх відображенням в додатку 4ДФ, ми писали в статті «Єдина «зарплатна» звітність за II квартал» (див. тут).

У разі коригування показників цього рядка в уточнюючому розрахунку:

  • для виключення помилкового рядка з попередньо введеної інформації у рядку «Доходи від продажу сільськогосподарської продукції – виключення» потрібно повторити всі графи помилкового рядка;
  • в рядку «Доходи від продажу сільськогосподарської продукції» відобразити правильну інформацію.

 

Додаток 1 до Порядку №4 «Таблиця відповідності кодів категорій застрахованих осіб та кодів бази нарахування і розмірів єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування»

Таблиця доповнена новими категоріями застрахованих осіб:

  • громадяни України, що підписали контракт добровольця територіальної оборони (код 75) (ЄСВ 22% на суму нарахованої середньої зарплати);
  • наймані працівники, яких було призвано під час мобілізації на військову службу до ЗСУ, які не отримували доходів у вигляді грошового забезпечення (код 76) (ЄСВ 22% на суму нарахованої зарплати);
  • особи, які працюють на підприємствах та в організаціях всеукраїнських громадських організацій осіб з інвалідністю, зокрема товариствах УТОГ та УТОС, яких було призвано під час мобілізації на військову службу до ЗСУ, які не отримували доходів у вигляді грошового забезпечення (код 77) (ЄСВ 5,3% на суму нарахованої зарплати);
  • працююча особа з інвалідністю на підприємстві або в організації громадських організацій осіб з інвалідністю, в яких кількість осіб з інвалідністю становить понад 50%, яку було призвано під час мобілізації на військову службу до ЗСУ, яка не отримувала доходів у вигляді грошового забезпечення (код 78) (ЄСВ 5,5% на суму нарахованої зарплати);
  • найманий працівник – особа з інвалідністю, який працює в товариствах УТОГ та УТОС, якого було призвано під час мобілізації на військову службу до ЗСУ, який не отримував доходи у вигляді грошового забезпечення (код 79) (ЄСВ 5,3% на суму нарахованої зарплати);
  • найманий працівник – особа з інвалідністю, який працює на підприємствах та в організаціях всеукраїнських громадських організацій осіб з інвалідністю, якого було призвано під час мобілізації на військову службу до ЗСУ, який не отримував доходів у вигляді грошового забезпечення (код 80) (ЄСВ 5,3% на суму нарахованої зарплати).

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»