• Посилання скопійовано

3 січня набрали чиності нові форми декларацій з місцевих податків: звітуємо у 2023 році!

Мінфін оновив форми декларацій з транспортного податку, збору за паркування та турзбору. Зокрема,  у цих деклараціях код КОАТУУ (10 символів) змінено на код КАТОТТГ (19 символів). Накази набрали чинності 3 січня 2023 року

3 січня набрали чиності нові форми декларацій з місцевих податків: звітуємо у 2023 році!

Мінфін затвердив накази щодо змін до декларацій з місцевих податків. Зокрема: 

Усі накази набрали чинності з 3 січня 2023 року (дня їхнього офіційного опублікування в "Офіційному віснику України" №1).

Якщо діяти за пп. 46.6 ПКУ, то  ці нові форми потрібно буде застосовувати при звітуванні за відповідні періоди з 1 січня 2024 року. Проте, скоріш за все, податківці захочуть подання декларацій за 2023 рік вже за оновленими формами (стежимо за роз'ясненнями). 

  

КАТОТТГ замість КОАТУУ – у всіх деклараціях

Нагадаємо, що Указом Президента України від 29.04.2021 р. №180/2021 введено в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 15 квітня 2021 року «Про заходи державної регіональної політики на підтримку децентралізації влади». Зокрема, було вирішено забезпечити з 01 липня 2021 року використання в роботі центральних органів виконавчої влади Кодифікатора адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад, який впроваджується на заміну Класифікатора об’єктів адміністративно-територіального устрою України. Кодифікатор має 19 символів, а Класифікатор – 10.

Відповідно у зазначених деклараціях з місцевих податків та зборів код КОАТУУ (10 символів) замінюється на код КАТОТТГ (19 символів).

 

Зміни у поданні уточнюючих декларацій – у всіх деклараціях

З метою зменшення помилок (розбіжностей) при поданні уточнюючих податкових декларацій, забезпечення спрощення ведення автоматизованого обліку та аналізу поданих документів, як з боку платників, так і контролюючих органів, а також розширення в подальшому сервісного обслуговування платників запроваджується позиція «Реєстраційний номер декларації в контролюючому органі, яка уточнюється».

Цим рядком доповнюються всі зазначені декларації з місцевих податків та зборів і заповнюється він лише у разі проставляння відповідної відмітки про подання «Уточнюючої» декларації.

 

Декларація з туристичного збору

Внесено технічні правки. Додаток до декларації доповнюється позицією щодо податкового номера платника збору, змінюється формат рядка 3 таблиці, який надає можливість визначати не тільки узагальнену суму нарахованого збору, а й узагальнені складові розрахунку збору (кількість діб проживання, суму пільг тощо).

 

Декларація за місця для паркування

Підпунктом 49.18.8 ПКУ визначено, що у разі ліквідації платника податків чи реорганізації (у тому числі до закінчення податкового (звітного) періоду декларація з місцевих податків і зборів, у т.ч. туристичного збору, може подаватися за податковий (звітний) період, на який припадає дата ліквідації чи реорганізації, до закінчення такого звітного періоду.

У зв’язку з цим затверджуються зміни до декларації за місця для паркування, якими  передбачена можливість зазначити податковий період для декларації у разі ліквідації або реорганізації.

Також вносяться технічні правки:

  • додаток до декларації доповнюється позицією щодо податкового номера платника збору,
  • таблиця доповнюється новими рядками, які надають можливість крім узагальненої суми нарахованого збору, визначати й узагальнені складові розрахунку збору (площу об’єкта оподаткування, кількість днів провадження діяльності з паркування, суму пільг тощо).

 

Транспортний податок

В оновленій формі декларації з цього податку надається розгорнуте пояснення порядку нарахування штрафної санкції у разі заниження раніше задекларованого податкового зобов’язання.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»