• Посилання скопійовано

Які нові види доходів відображаються у декларації про майновий стан і доходи у 2023 році?

Фізособи за результатами 2022 року зобов’язані визначити частину прибутку КІК та включити її до загального оподатковуваного доходу, що відображається у річній декларації у додатку КІК та у рядку 10.14 такої декларації

Які нові види доходів відображаються у декларації про майновий стан і доходи у 2023 році?

ДПС в Івано-Франківській області інформують, що в зв’язку з набранням чинності Закону України від 15.08.2022 р. №2520 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо сприяння розвитку волонтерської діяльності та діяльності неприбуткових установ та організацій в умовах збройної агресії російської федерації проти України» для фізичних осіб – підприємців (крім осіб, які перебувають на спрощеній системі оподаткування) встановлюється граничний термін подання податкової декларації за звітний податковий період рік – до 1 травня року, що настає за звітним.

Відповідно до п. 49.20 ПКУ, якщо останній день строку подання податкової декларації припадає на вихідний або святковий день, то останнім днем строку вважається операційний (банківський) день, що настає за вихідним або святковим днем.

Тобто, фізичні особи – підприємці (крім осіб, які перебувають на спрощеній системі оподаткування), особи, які провадять незалежну професійну діяльність та громадяни за результатами 2022 року з врахуванням вимог Закону України подають податкову декларацію до 1 травня 2023 року (включно).

Крім того, з 01.01.2023 вводиться в дію нова форма податкової декларації, яка затверджена наказом Мінфіну від 17.05.2022 р. №143 «Про внесення змін до форми податкової декларації про майновий стан і доходи та Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи», зареєстрованого в Мінюсті України 03.06.2022 за №593/37929.

Нова форма податкової декларації доповнена двома додатками:

Ф4 «Розрахунок податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб та військового збору, оподатковуваних доходів від продажу протягом звітного (податкового) року об’єкта (ів) нерухомого або рухомого майна», який подається платниками податків, що відповідно до норм п. 172.2 ПКУ використовують право на зменшення отриманого доходу від продажу об’єкта нерухомості, розташованого на території України, на документально підтверджені витрати на придбання такого об’єкта нерухомості.

МПЗ «Розрахунок загального мінімального податкового зобов’язання за податковий (звітний) рік, що розраховується фізичними особами – підприємцями (крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування) – власниками, орендарями, користувачами на інших умовах (в т.ч. на умовах емфітевзису) земельних ділянок, віднесених до сільськогосподарських угідь», який подається фізичними особами – підприємцями (крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування) – власниками, орендарями, користувачами на інших умовах (в т.ч. на умовах емфітевзису) земельних ділянок, віднесених до сільськогосподарських угідь, які здійснюють виробництво власної с/г продукції, а також голови сімейних фермерських господарств, у тому числі щодо земельних ділянок, що належать членам такого фермерського господарства та використовуються таким фермерським господарством. Розрахунок мінімального податкового зобов’язання таким платниками податків здійснюється у відповідності до вимог пп. 177.14-177.20 та ст. 38-1 ПКУ.

Водночас, п. 69.15 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ передбачено, що тимчасово, за 2022 та 2023 податкові роки, не нараховується та не сплачується загальне мінімальне податкове зобов’язання за земельні ділянки, розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, або на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями російської федерації, або за земельні ділянки, визначені обласними військовими адміністраціями як засмічені вибухонебезпечними предметами або на яких наявні фортифікаційні споруди. Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії, або тимчасово окупованих збройними формуваннями російської федерації, визначається Кабінетом Міністрів України.

Крім цього, платники податків – фізичні особи за результатами 2022 року зобов’язані визначити частину прибутку контрольованої іноземної компанії відповідно до положень ст. 39-2 та п. 170.13 ПКУ та включити її до загального оподатковуваного доходу, що відображається в річній податковій декларації у додатку КІК та у рядку 10.14 такої декларації.

Водночас доходи, отримані в зв’язку з розподілом прибутку або його частини утворення без статусу юридичної особи, створене на підставі правочину або зареєстроване відповідно до законодавства іноземної держави (території) без створення юридичної особи (партнерство, траст, фонд), яке не є  контрольованою іноземною компанією, відповідно до вимог пп. 170.11-1.1 ПКУ відображаються у рядку 10.15 податкової декларації.

Також за результатами 2022 року платники податку повинні задекларувати виплати, отримані від утворення без статусу юридичної особи, створеного на підставі правочину або зареєстрованого відповідно до законодавства іноземної держави (території) без створення юридичної особи (партнерство, траст, фонд) у грошовій чи негрошовій формі у зв’язку з розподілом прибутку або його частини, поточного періоду або накопиченого (нерозподіленого) за попередні періоди. Такі доходи відображаються в рядку 10.13 податкової декларації.

Джерело: ДПС у Івано-Франківській області

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»