• Посилання скопійовано

З 23 червня діє порядок подання електронної звітності до органів державної статистики

Порядок подання е-звітності до органів держстатистики привели у відповідність до Закону "Про офіційну статистику". Згідно зі змінами статистична і фінансова звітність подається до адресата звітності виключно в електронній формі. Ці зміни діють з 23 червня

З 23 червня діє порядок подання електронної звітності до органів державної статистики

Держстат наказом від 28.03.2023 р. №124 (зареєстровано в Міністерстві юстиції 26.05.2023 р. за №889/39945) затвердив зміни до Порядку подання електронної звітності до органів державної статистики. Його привели у відповідність до Закону "Про офіційну статистику".

Цей Порядок запроваджує в органах державної статистики єдині підходи до збирання й оброблення статистичної та/або фінансової звітності, що подається в електронній формі.

Згідно зі змінами, статистична звітність (респондентами - юридичними особами, відокремленими підрозділами юридичних осіб, розташованими на території України, відокремленими підрозділами юридичних осіб України, розташованими за кордоном, фізичними особами - підприємцями) і фінансова звітність (респондентами - юридичними особами) подається до адресата звітності виключно в електронній формі.

Респондент, який подає звітність в електронній формі відповідно до цього Порядку, керується законодавством України, у тому числі в частині дотримання строків подання статистичної та/або фінансової звітності за звітні періоди, з урахуванням використання автоматизованої системи "Єдине вікно подання електронної звітності".

Для подання електронного звіту до адресата звітності респонденту необхідно мати:

  • програмне забезпечення для формування електронних звітів відповідно до додатків до цього Порядку;
  • доступ до мережі Інтернет і можливість відправлення/приймання електронних повідомлень за допомогою електронної пошти;
  • чинні кваліфіковані сертифікати відкритих ключів, сформовані кваліфікованим надавачем електронних довірчих послуг для уповноважених посадових осіб респондента, підписи яких є обов'язковими для статистичної та/або фінансової звітності;
  • кваліфікований електронний підпис.

Цей наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування. 23 червня Наказ було опубліковано в Офіційному віснику. Відповідно він діє з цієї дати.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»