• Посилання скопійовано

Лист НБУ від 29.10.2019 р. №57-0007/56180

Про виконання вимог Кодексу України з процедур банкрутства

Лист НБУ від 29.10.2019 р. №57-0007/56180

Банкам України
Асоціації українських банків
Незалежній асоціації банків України

Про виконання вимог Кодексу України з процедур банкрутства

Кодекс України з процедур банкрутства (далі - Кодекс) введено в дію 21.10.2019 року.

Цей Кодекс встановлює умови та порядок відновлення платоспроможності боржника - юридичної особи або визнання його банкрутом з метою задоволення вимог кредиторів, а також відновлення платоспроможності фізичної особи.

Відповідно до вимог статті 50 Кодексу для проведення процедури санації боржника - юридичної особи та розрахунків з кредиторами керуючий санацією зобов'язаний відкрити у банку спеціальний рахунок.

Для здійснення реалізації майна / реструктуризації боргів боржника - фізичної особи (фізичної особи - підприємця) арбітражний керуючий (керуючий реалізацією / керуючий реструктуризацією) зобов'язаний відкрити у банку спеціальний/окремий рахунок (підпункт 3 пункту 2 статті 114, пункт 1 статті 133 Кодексу).

На виконання вимог Кодексу Національним банком України розроблені зміни до Інструкції про порядок відкриття і закриття рахунків клієнтів банків та кореспондентських рахунків банків - резидентів і нерезидентів1 (далі - Інструкція), якими визначено порядок відкриття керуючим санацією, керуючим реструктуризацією та керуючим реалізацією спеціального або окремого рахунку в банку.

1 Затвердженої постановою Правління Національного банку України від 12.11.2003 N 492 (у редакції постанови Правління Національного банку України від 01.04.2019 N 56).

До набрання чинності змін до Інструкції, банкам з метою виконання вимог Кодексу рекомендуємо керуватись таким.

1. Для здійснення процедури санації боржника - юридичної особи у банку відкривається спеціальний рахунок на підставі таких документів:

1) заяви про відкриття поточного рахунку (додаток 2), підписаної керуючим санацією;

2) копії ухвали суду про введення процедури санації, засвідченої в установленому законодавством України порядку або уповноваженим працівником банку.

2. Для проведення процедури реструктуризації боргів / погашення боргів боржника - фізичної особи (фізичної особи - підприємця) арбітражний керуючий (керуючий реструктуризацією / керуючий реалізацією) відкриває у банку спеціальний/окремий рахунок на підставі таких документів:

1) заяви про відкриття поточного рахунку (додаток 2), підписаної керуючим реструктуризацією / керуючим реалізацією;

2) копії ухвали суду про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність боржника - фізичної особи (фізичної особи - підприємця) та введення процедури реструктуризації боргів боржника / про визнання боржника - фізичної особи (фізичної особи - підприємця) банкрутом і введення процедури погашення боргів боржника, засвідченої в установленому законодавством України порядку або уповноваженим працівником банку.

Банк, в якому відкрито спеціальний/окремий рахунок для розрахунків з кредиторами, зобов'язаний, у разі відсторонення арбітражного керуючого від виконання повноважень, переказати кошти з такого рахунку на рахунок нового арбітражного керуючого, призначеного господарським судом для виконання повноважень керуючого реструктуризацією або керуючого реалізацією майна боржника.

Вищезазначені рахунки використовуються для здійснення операцій, передбачених Кодексом.

Крім того, банк зобов'язаний здійснити ідентифікацію та верифікацію клієнта (представника клієнта) відповідно до вимог Закону України "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення" та Положення про здійснення банками фінансового моніторингу2.

2 Затвердженого постановою Правління Національного банку України від 26.06.2015 N 417.

Заступник Голови С. Холод

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»