• Посилання скопійовано

Листа МОЗ від 13.05.2020 р. №03.4-26/13138/2-20

Щодо видачі листка непрацездатності застрахованим особам за причиною непрацездатності «ізоляція від COVID-19»

Листа МОЗ від 13.05.2020 р. №03.4-26/13138/2-20

Щодо видачі листка непрацездатності застрахованим особам за причиною непрацездатності «ізоляція від COVID-19»

На виконання Закону України "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню короновірусної хвороби (COVID-19)" від 17.03.2020 р. N 533-IX, яким внесено зміни до Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування" від 23.09.99 р. N 1105 (далі - Закон України N 1105), що передбачає допомогу на період тимчасової непрацездатності застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, яке повністю або частково компенсує втрату заробітної плати (доходу), на період перебування в спеціалізованих закладах охорони здоров'я, а також на самоізоляції під медичним наглядом у зв'язку з проведенням заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), а також локалізацію та ліквідацію її спалахів та епідемій, Міністерство охорони здоров'я України підготувало та затвердило наказ від 27.04.2020 р. N 963 "Про затвердження Змін до Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян", який зареєстровано в Міністерстві юстиції України 30 квітня 2020 року за N 391/34674. 

Зазначеним наказом врегульовано норму видачі листка непрацездатності застрахованим особам на період перебування в спеціалізованих закладах охорони здоров'я, а також на самоізоляції під медичним наглядом у зв'язку з проведенням заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19). 

Особам, які перебувають на самоізоляції, обсервації, в тимчасових закладах охорони здоров'я (спеціалізованих шпиталях), у закладах охорони здоров'я, а також на самоізоляції під медичним наглядом у зв'язку з проведенням заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 11.03.2020 р. N 211 "Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2", крім хворих осіб, допомога по тимчасовій непрацездатності виплачується у розмірі 50 відсотків середньої заробітної плати (доходу) незалежно від страхового стажу. 

Підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності. 

З метою недопущення порушення права застрахованих осіб на своєчасне отримання допомоги по тимчасовій непрацездатності за період їх перебування в спеціалізованих закладах охорони здоров'я, а також на самоізоляції під медичним наглядом у зв'язку з проведенням заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), доручаємо довести до відома підпорядкованим закладам охорони здоров'я про зазначення власноруч лікуючими лікарями в бланках листка непрацездатності "ізоляція від COVID-19 - 11" як причину непрацездатності для такої категорії застрахованих осіб. 

Додатково повідомляємо, що перелік осіб, які потребують самоізоляції чи обсервації, визначено постановою Кабінету Міністрів України від 11.03.2020 р. N 211 "Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2", відповідно до якої встановлено строк самоізоляції чи обсервації 14 днів. 

Просимо визначити відповідальну особу на рівні заступника керівника структурного підрозділу з питань охорони здоров'я обласних, Київської міської державних адміністрацій з метою посилення контролю видачі лікуючими лікарями закладів охорони здоров'я листків непрацездатності відповідно до вищезазначених актів законодавства з дотриманням встановлених термінів тривалості тимчасової непрацездатності та обов'язковим позначенням причини непрацездатності в бланках листків непрацездатності "ізоляція від COVID-19 - 11" та заміни довідок, які були видані вказаним особам попередньо, на листки непрацездатності із відповідним зазначенням причини тимчасової непрацездатності.  

Перший заступник Міністра О. Теряєва

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»