Лист ДПС від 07.05.2021 р. №10639/7/99-00-21-03-02-07
Головним управлінням ДПС в областях, м. Києві
Міжрегіональним управлінням ДПС по роботі з великими платниками податків
Державна податкова служба України з урахуванням висновків, наданих Державною митною службою України листом від 16.03.2021 №15/15-04-01/8.16/944 та Міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України листом від 13.04.2021 N 3101-06/22176-03, інформує щодо особливостей застосування ставки податку на додану вартість у розмірі 14 відсотків до операцій з постачання молока незбираного.
Відповідно до підпункту "г" пункту 193.1 статті 193 розділу V Податкового кодексу України (далі - ПКУ) ставка податку встановлюється від бази оподаткування в розмірі 14 відсотків по операціях з постачання на митній території України та ввезення на митну територію України сільськогосподарської продукції, що класифікується за такими кодами згідно з УКТ ЗЕД: 0102, 0103, 0104 10, 0401 (в частині молока незбираного), 1001, 1002, 1003, 1004, 1005, 1201, 1204 00, 1205, 1206 00, 1207, 1212 91, крім операцій з ввезення на митну територію України товарів, визначених у пункті 197.18 статті 197 розділу V ПКУ.
Для цілей класифікації товарів використовують Українську класифікацію товарів зовнішньоекономічної діяльності, що є товарною номенклатурою Митного тарифу України, затвердженого Законом України від 4 червня 2020 року N 674-IX "Про Митний тариф України".
При здійсненні операцій з постачання молока (група 0401 кодів УКТ ЗЕД) ставка податку на додану вартість у розмірі 14 відсотків застосовується тільки у частині здійснення операцій з постачання молока незбираного.
Відповідно до УКТ ЗЕД у товарній позиції 0401 класифікується молоко (незбиране молоко або повністю чи частково знежирене молоко) та вершки, незгущені та без додання цукру чи інших підсолоджувальних речовин.
Законом України від 24 червня 2004 року N 1870-IV "Про молоко та молочні продукти" (далі - Закон N 1870) визначено, що:
молоко сире - продукт нормальної секреції молочних залоз однієї або декількох здорових корів, овець, кіз, буйловиць, кобил, температура якого не перевищує 40° C і який не піддавався будь-якій обробці (абзац 7 частини 1 статті 1 Закону N 1870);
молочна сировина - молоко, яке піддавалося попередній фізичній обробці (фільтрації, охолодженню), а також будь-які молочні продукти, що містять виключно складові молока (молочний жир, молочний білок, лактозу) і можуть бути використані у виробництві іншої продукції (абзац 8 частини 1 статті 1 Закону N 1870).
З огляду на вищезазначене класифікація товару "молоко незбиране" в межах товарної позиції 0401 УКТ ЗЕД здійснюється відповідно до інформації щодо показника вмісту жиру в цьому продукті та відповідно до національних стандартів України (ДСТУ 3661:2018, ДСТУ 2212:2003), які розроблені згідно з правилами, установленими в національній стандартизації України.
Національні стандарти України (ДСТУ 3662:2018, ДСТУ 2212:2003) розроблені згідно з правилами, установленими в національній стандартизації України.
Пунктом 3 "Терміни та визначення понять" ДСТУ 3662:2018 "Молоко-сировина коров'яче. Технічні умови" визначено, що:
молоко-сировина - молоко без вилучення та/або долучення до нього будь-яких речовин та/або певних складників, попередньо очищене фізичним способом від механічних домішок, охолоджене та призначене для подальшого перероблення.
В пункті 5 "Технічні вимоги" ДСТУ 3662:2018 "Молоко-сировина коров'яче. Технічні умови" зазначено, що:
молоко, яке закуповують, повинно отримуватись від здорових корів у яких не виявлено інфекційних захворювань, які перебувають під ветеринарним наглядом, та за показниками якості має відповідати вимогам цього стандарту. Молоко після доїння повинно бути очищене та охолоджене;
молоко повинно бути натуральним незбираним, чистим без сторонніх присмаків і запахів. За зовнішнім виглядом та консистенцією молоко повинно бути однорідною рідиною від білого до кремового кольору, без пластівців білка та осаду;
масова частка жиру і білка в молоці повинні відповідати базисним нормам, які затверджені Кабінетом Міністрів України.
Відповідно до пунктів 5.1, 5.2, 5.3, 7.4, 7.6 ДСТУ 2212:2003 "Молочна промисловість. Виробництво молока та кисломолочних продуктів" визначено, що:
сире молоко - молоко, що його не піддавали тепловому оброблянню;
незбиране молоко - молоко, хімічний склад та стан компонентів якого не зазнали змін;
знежирене молоко - частина молока, яку одержують після відокремлення вершків від молока;
нормалізація, нормалізування - доводження хімічного складу молочної суміші до регламентованого значення масової частки жиру і (або) білка та сухих речовин;
пастеризація, пастеризування - теплове обробляння за температури понад 65° C з відповідним витримуванням.
Отже, виходячи з зазначеного, до категорії "молоко незбиране" може бути віднесено молоко, що класифікується згідно з УКТ ЗЕД за товарною позицією 0401, яке було лише охолоджене та не піддавалося сепаруванню, іншим видам обробки, в тому числі термічній, які змінюють його хімічний склад та стан компонентів. За дотримання таких умов операції з постачання на митній території України та ввезення на митну територію України такої сільгосппродукції (молока незбираного) оподатковуються податком на додану вартість за ставкою 14 відсотків.
Операції з постачання на митній території України та ввезення на митну територію України молока, що класифікується згідно з УКТ ЗЕД за товарною позицією 0401, яке піддавалося обробці (в тому числі пастеризації), сепаруванню, іншим видам обробки, крім охолодження, оподатковуються податком на додану вартість за ставкою 20 відсотків.
Головним управлінням ДПС в областях, м. Києві, міжрегіональним управлінням ДПС по роботі з великими платниками податків, Інформаційно-довідковому департаменту ДПС довести зазначений лист до відома платників податку та забезпечити його врахування під час підготовки проєктів індивідуальних податкових консультацій та виконання інших функцій, покладених на підпорядковані структурні підрозділи ДПС.
Заступник Голови Михайло ТІТАРЧУК
***
УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!