• Посилання скопійовано

Боротьба з відмиванням доходів: ДПС про нові правила

Офіс великих платників податків нагадує, що з 28 квітня 2020 року в Україні діятимуть нові правила боротьби з відмиванням доходів, одержаних злочинним шляхом. Це пов'язано з набранням чинності Закону №361-ІХ

Боротьба з відмиванням доходів: ДПС про нові правила

Офіс великих платників податків повідомляє, що з 28 квітня 2020 року в Україні діятимуть нові правила боротьби з відмиванням доходів, одержаних злочинним шляхом.

Зміни внесено Законом України від 06.12.2019 р. №361-ІХ «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення» (опубліковано в Голосі України №251) та спрямовано на захист прав та законних інтересів громадян, суспільства і держави, забезпечення національної безпеки шляхом удосконалення правового механізму запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення.

Закон передбачає:

  • перехід до застосування суб’єктами первинного фінансового моніторингу ризик – орієнтованого підходу, де враховуються критерії ризику, які пов’язані з його клієнтами, географічним розташуванням держави реєстрації клієнта або установи, через яку він здійснює передачу (отримання) активів, видом товарів та послуг, що клієнт отримує від суб’єкта первинного фінансового моніторингу, способом надання (отримання) послуг;
  • розмежування фінансових операцій, що підлягають обов’язковому фінансовому моніторингу на порогові фінансові операції, які мають обмеження в сумі, та на підозрілі фінансові операції (діяльність), щодо яких виникає підозра (підстави для підозри) про їх зв'язок з злочинною діяльністю або фінансуванням тероризму і розповсюдженням зброї масового знищення;
  • збільшення суми фінансових операцій, що підлягають обов’язковому фінансовому моніторингу (з 150 тис. грн до 400 тис. грн) з одночасним зменшенням кількості ознак таких фінансових операцій (з 17 до 4);
  • перехід до застосування кейсового звітування про підозрілі операції своїх клієнтів;
  • можливість використання результатів належної перевірки, здійсненої іншим суб’єктом первинного фінансового моніторингу;
  • створення прозорого інструменту притягнення до відповідальності за порушення;
  • скорочення затрат банків та фінансових установ на звітування про фінансові операції завдяки можливості автоматизації процесу надання інформатизації та зменшення періодичності інформування;
  • удосконалену процедуру розкриття кінцевих бенефіціарних власників та структуру власності юридичної особи.

Законом України від 06.12.2019 року №361-IX внесено зміни до ст. 209 «Легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом» Кримінального кодексу України, які наберуть чинності з 28 квітня 2020 року.

Якщо раніше в характеристиці предмету злочину вживалися ознаки – одержання коштів або іншого майном внаслідок вчинення суспільно небезпечного протиправного діяння, що передувало легалізації (відмиванню) доходів, і у примітці визначалося, які ознаки діяння є суспільно небезпечними протиправними, а саме:

«Суспільно небезпечним протиправним діянням, що передувало легалізації (відмиванню) доходів, відповідно до цієї статті є діяння, за яке Кримінальним кодексом України передбачено основне покарання у виді позбавлення волі або штрафу понад три тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або діяння, вчинене за межами України, якщо воно визнається суспільно небезпечним протиправним діянням, що передувало легалізації (відмиванню) доходів, за кримінальним законом держави, де воно було вчинене, і є злочином за Кримінальним кодексом України та внаслідок вчинення якого незаконно одержані доходи»

То в новій редакції ст. 209 Кримінального кодексу України, таких ознак предмет злочину не містить. Майно може бути одержано від будь-якого злочину. Також добавлено умисел до суб’єктивної сторони злочину.

Отже, внесені зміни призведуть до криміналізації діянь за ст. 209 «Легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом» Кримінального кодексу України.

Джерело: ДПС по роботі з великими платниками податків

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»