• Посилання скопійовано

Банкам та фінустановам до червня продовжили строк для автоматизації фінмоніторингу операцій

Банки та небанківські фінустанови отримали більше часу для автоматизації процесів у сфері фінмоніторингу

Банкам та фінустановам до червня продовжили строк для автоматизації фінмоніторингу операцій

Національний банк відтермінував на шість місяців строки для налаштування та автоматизації процесів у сфері фінансового моніторингу для банків та небанківських фінустанов.

Відтепер вони зобов’язані це зробити не пізніше 30 червня 2021 року. Раніше передбачалося, що вони мали привести свої процеси у відповідність до вимог Положень про здійснення банками та установами фінансового моніторингу не пізніше 31 грудня 2020 року.

Графік було змінено з урахуванням потреби банків та небанківських фінустанов у додатковому часі для розроблення програмного забезпечення, у тому числі в зв'язку із запровадженими карантинними заходами. Так, на сьогодні значна кількість ІТ-компаній, які розробляють необхідне програмне забезпечення, працюють у дистанційному режимі або в скороченому штаті через значний рівень захворювань.

Нагадаємо, що банки й платіжні системи, які здійснюють перекази коштів у режимі онлайн, повинні налаштувати систему автоматизації процесів із фінмоніторингу.

Для решти небанківських фінустанов наявність системи автоматизації має рекомендаційний характер.

Зазначені зміни затверджені постановою правління НБУ від 12.01.2021 р. №2 «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України». Постанова набирає чинності з 15 січня 2021 року.

Нагадаємо, що в зв’язку з уведенням у дію 28 квітня 2020 року нових вимог законодавства з питань фінансового моніторингу Національний банк затвердив Положення про здійснення банками фінансового моніторингу (постанова правління Національного банку №65) та Положення про здійснення установами фінансового моніторингу (постанова правління Національного банку №107). Положеннями, зокрема, передбачено, що банки та небанківські установи мають налаштувати та автоматизувати свої процеси у сфері фінансового моніторингу.

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»