• Посилання скопійовано

НБУ встановив облікову ставку на рівні 8%

Нацбанк ухвалив рішення збільшити розмір облікової ставки з 23 липня 2021 року до 8 % річних

НБУ встановив облікову ставку на рівні 8%

Національний банк України підвищив облікову ставку до 8%. В умовах суттєвішого посилення фундаментального інфляційного тиску це є необхідним для повернення інфляції до цілі 5% у 2022 році та утримання під контролем інфляційних очікувань.

Також було вирішено посилити монетарну політику низкою додаткових заходів. Так:

  • планове згортання антикризових заходів буде продовжене;
  • з 23 липня вартість кредитів рефінансування буде підвищена до рівня "облікова ставка + 1 в. п." за умови проведення кількісного тендера та не нижче цього рівня – за умови проведення процентного тендера;
  • з 1 серпня планові обсяги щоденних інтервенцій із купівлі валюти на міжбанківському валютному ринку знизяться з 20 млн дол. США до 5 млн дол. США.

Прогноз Національного банку передбачає подальше підвищення облікової ставки до 8,5% та збереження її на цьому рівні до ІІ кварталу 2022 року для повернення інфляції до цілі 5% у 2022 році та утримання під контролем інфляційних очікувань.

У разі реалізації додаткових проінфляційних ризиків центробанк готовий і надалі застосовувати монетарні інструменти для повернення інфляції до цілі 5%.

Детальніше про рішення Правління НБУ читайте за посиланням.

Відео пресбрифінгу.

Довідник редакції "Дебет-Кредит" щодо облікової ставки НБУ за 2013-2021 роки дивіться тут

***

***

Читайте також:

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»