• Посилання скопійовано

Увага! НБУ оновив положення про касові операції

НБУ вніс низку змін до положення про касові операції у нацвалюті. Зокрема, деталізувано вимогу щодо забезпечення СГ наявності у касі достатньої кількості банкнот, обігової та/або розмінної монети для видачі здачі, а також передбачено можливість використання е-паспорта під час видачі готівки за ВКО окремим фізособам

Увага! НБУ оновив положення про касові операції

Національний банк унормував низку питань стосовно порядку ведення касових операцій у національній валюті в Україні відповідно до вимог законодавства.

Відтепер обмеження на готівкові розрахунки (у розмірі 50 тис. грн) не будуть поширюватися на використання готівкових коштів фонду оперативно-розшукових (негласних слідчих) дій, створеного на виконання Закону України «Про Державне бюро розслідувань». Аналогічна норма вже діє під час використання готівкових коштів із фонду оперативно-розшукових (негласних слідчих) дій, створеного на виконання Закону України «Про Національне антикорупційне бюро України».

Крім того, Національний банк:

  • на виконання вимог Закону України №1368-ІХ «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус» передбачив можливість використання е-паспорта під час видачі готівки за видатковим касовим ордером окремим фізичним особам;
  • уточнив вимоги щодо забезпечення суб’єктами господарювання наявності у касах банкнот, обігової та/або розмінної монети для видачі здачі, з урахуванням бонусних програм лояльності, та/або наявності пристроїв для приймання монет.

Відповідні норми містить постанова Правління НБУ від 03.12.2021 р. №132 «Про внесення змін до Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні», яка набирає чинності з 10 грудня 2021 року.

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»