• Посилання скопійовано

За що штрафуватимуть при нових перевірках від Держпраці? (А також про нові ставки ЄСВ)

Міністр соцполітики Андрій Рева розповів про те, як штрафуватимуть порушників трудового законодавства після оновлення порядку перевірок, та про плани повернути прогресивну шкалу нарахування ЄСВ

За що штрафуватимуть при нових перевірках від Держпраці? (А також про нові ставки ЄСВ)

URB нагадує, 21 серпня 2019 року на засіданні КМУ було підтримано новий Порядок здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю. Він стосується як перевірок від Держпраці, так і перевірок, які мають право проводити інспектори з праці від органів місцевого самоврядування.

Серед новацій – Держпраці при розробленні порядків врахувала застереження об’єктів контролю щодо незастосування заходів до притягнення об’єкта відвідування та його посадових осіб до відповідальності у разі виконання вимог припису. А саме: усунення виявлених під час інспекційного відвідування або невиїзного інспектування порушень, у т.ч. за несвоєчасну та не у повному обсязі виплату заробітної плати, недодержання мінімальних гарантій в оплаті праці (що визначалось Постановою №295), окрім виявленого порушення за використання праці неоформлених працівників, оскільки застосування фінансових санкцій у таких випадках призводило до накладення штрафів у розмірі значно більшому, ніж сума, яка потрібна на усунення такого порушення.

Тобто інспектори з праці не будуть притягати до відповідальності роботодавців у разі виконання вимог припису.

Але яких саме порушень трудового законодавства це позбавлення від штрафів стосується? А за що продовжуватимуть штрафувати?

Міністр соціальної політики України Андрій Рева відповів на ці питання в інтерв'ю.

За його словами, зараз ці перевірки зосереджені тільки на одному – нелегальна зайнятість. Тобто, за неоформлення трудових відносин із працівником і несплату податків при виплаті їм зарплати будуть штрафувати, як і раніше. Решта порушень можна буде усунути за приписами інспекторів і в разі їх усунення штрафи до роботодавців не застосовуватимуть. 

 

І ще – про ЄСВ! Роботодавці, зверніть увагу!

Крім цього, Андрій Рева повідомив про плани повернути прогресивну шкалу нарахування ЄСВ (замість максимальної величини доходу в 15 мінімальних зарплат, яка існує на сьогодні).  Як повідомляється запланована шкала виглядатиме наступним чином: 

  • до  25 мінімальних зарплат – ставка ЄСВ 22%.
  • від 25 до 70 мінімальних зарплат – ставка ЕСВ 20%;
  • від 70 до 150 мінімальних зарплат – ставка ЄСВ 17%;
  • від 150 до 200 мінімальних зарплат – ставка ЄСВ 15%;
  • від 200 до 270 мінімальних зарплат – ставка ЄСВ 10%.

Згідно із нею, ЄСВ нараховуватиметься на всю зарплату, але до більшого розміру доходу буде застосовуватись менша ставка ЄСВ.

Джерело: UBR

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»