• Посилання скопійовано

Об'єднання ФСС з ПФУ: розроблено проєкт змін до положень про територіальні органи ПФУ

Оприлюднено проєкт Постанови ПФУ «Про затвердження Змін до положень про територіальні органи Пенсійного фонду України»

Об'єднання ФСС з ПФУ: розроблено проєкт змін до положень про територіальні органи ПФУ

У зв'язку з прийняттям Закону №2620 ФССУ та управління виконавчої дирекції Фонду припиняють свою діяльність та реорганізовуються шляхом приєднання до ПФУ з 1 січня 2023 року. Докладно про це ми розповідали в аналітичній статті від редакції.

Правонаступниками ФССУ визначено ПФУ та його територіальні органи. Відповідно виникла необхідність приведення у відповідність до вимог законодавства положень про територіальні органи Пенсійного фонду Україну.

З огляду на це, розроблено проєкт Постанови ПФУ “Про затвердження Змін до положень про територіальні органи Пенсійного фонду України”. Проєктом акта пропонується викласти у новій редакції:

Як зазначено у пояснювальній записці, нововведення передбачають, що територіальні органи забезпечують реалізацію державної політики з питань:

  • пенсійного забезпечення, загальнообов’язкового державного соціального страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності,  у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та медичного страхування, надання житлових субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу;
  • ведення обліку осіб, які підлягають загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню, осіб, які мають право на пільги, а також отримувачів житлових субсидій;
  • здійснення страхових виплат та надання соціальних послуг відповідно до законів “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” та “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування”;
  • профілактику нещасних випадків на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності;
  • проведення перевірки обґрунтованості видачі, продовження листків непрацездатності і документів, що є підставою для їх формування, на базі інформації з електронних систем та реєстрів;
  • здійснення контролю за використанням страхувальниками та застрахованими особами страхових коштів.

Також постановою передбачено, що територіальні органи ПФУ реалізовують завдання, функції, права та обов’язки щодо призначення, нарахування (перерахунку) житлових субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу, ведення обліку їх одержувачів з 01 грудня 2022 року.

У разі затвердження ця постанова набере чинності з дня її офіційного опублікування, крім положень Змін, якими визначено завдання, функції, права та обов’язки територіальних органів Пенсійного фонду України з питань загальнообов’язкового державного соціального страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та медичного страхування, які наберуть чинності з 01 січня 2023 року.

***

Читайте також: Як зміняться повноваження ПФУ через об'єднання з ФСС: проєкт постанови КМУ

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»