• Посилання скопійовано

Які нові функції виконуватиме ПФУ з 2023 року: постанова КМУ

З 2023 року фінансування витрат, пов'язаних зі здійсненням страхових виплат потерпілому у зв'язку з нещасним випадком на виробництві та професійним захворюванням, у т. ч. на перерахування (переказ) грошових сум за межі України, буде провадитися за рахунок ПФУ

Які нові функції виконуватиме ПФУ з 2023 року: постанова КМУ

У зв'язку з прийняттям Закону №2620 ФССУ та управління виконавчої дирекції Фонду припиняють свою діяльність та реорганізовуються шляхом приєднання до ПФУ з 1 січня 2023 року. Докладно про це ми розповідали в аналітичній статті від редакції.

Правонаступниками ФССУ визначено ПФУ та його територіальні органи.

З огляду на це,  Кабмін постановою від 02.12.2022 р. №1350 вніс зміни до деяких своїх постанов щодо забезпечення реалізації окремих функцій Пенсійного фонду України та визнав такими, що втратили чинність, деякі постанови КМУ (їх перелік дивіться тут).

Зокрема, внесено зміни до Порядку здійснення страхових виплат, призначених у зв’язку з нещасним випадком на виробництві та професійним захворюванням, які спричинили втрату працездатності, особам, що виїхали за межі України. Ними передбачено, що з 1 січня 2023 року фінансування витрат, пов'язаних зі здійсненням страхових виплат потерпілому у зв'язку з нещасним випадком на виробництві та професійним захворюванням, які спричинили втрату працездатності, у тому числі на перерахування (переказ) грошових сум за межі України, буде провадитися за рахунок коштів ПФУ.

Крім того,  у Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, уточнено, що:

  • сума допомоги по тимчасовій непрацездатності (включаючи догляд за хворою дитиною або хворим членом сім’ї), допомоги по вагітності та пологах в розрахунку на місяць, що виплачується працівникам та гіг-спеціалістам резидентів Дія.Сіті, не повинна перевищувати розміру заробітної плати (доходу) таких осіб, з якого фактично сплачено страхові внески (єдиний внесок);
  • середньоденна заробітна плата (дохід, грошове забезпечення) обчислюється шляхом ділення нарахованої за розрахунковий період (12 календарних місяців) заробітної плати (доходу, грошового забезпечення), на яку нарахований єдиний внесок та / або страхові внески на відповідні види загальнообов’язкового державного соціального страхування (далі — страхові внески), на кількість календарних днів зайнятості (відповідно до видів страхування — період перебування у трудових відносинах, виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами, проходження служби, провадження підприємницької або іншої діяльності, пов’язаної з отриманням доходу безпосередньо від такої діяльності) у розрахунковому періоді без урахування календарних днів, не відпрацьованих з поважних причин, — тимчасова непрацездатність, відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами, відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та шестирічного віку за медичним висновком, відпустка без збереження заробітної плати, призупинення дії трудового договору у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України (далі — поважні причини). В такому ж порядку обчислюється середньоденна сума заробітної плати (доходу) застрахованої особи, яка є працівником або гіг-спеціалістом резидента Дія.Сіті, з якої фактично сплачено страхові внески.";
  • якщо на момент настання страхового випадку застрахована особа працює за сумісництвом, на умовах цивільно-правового договору, провадить підприємницьку або іншу діяльність, пов’язану з отриманням доходу безпосередньо від такої діяльності, обчислення середньої заробітної плати (суми заробітної плати) здійснюється страхувальниками окремо за основним місцем роботи, за сумісництвом та за місцем (місцями) провадження іншого виду (видів) діяльності. Розрахунковий період у такому разі визначається за кожним місцем роботи окремо. Страхові виплати та оплата перших п’яти днів тимчасової непрацездатності за рахунок коштів роботодавця здійснюються на підставі виданого в установленому порядку листка непрацездатності (у разі видачі листка непрацездатності у формі документа на папері — на підставі його копії, засвідченої підписом керівника і скріпленої печаткою (у разі наявності) за основним місцем роботи) та довідки про середню заробітну плату за основним місцем роботи. Якщо особа працює на кількох роботах за сумісництвом, додатково додаються довідки про середню заробітну плату за місцями роботи за сумісництвом. У такому разі сумарна заробітна плата, з якої розраховуються виплати, за місяцями розрахункового періоду за основним місцем роботи та за місцем (місцями) роботи за сумісництвом не може перевищувати розміру максимальної величини бази нарахування єдиного внеску.

Це не єдині зміни. Докладніше їх розглянемо в окремому аналітичному матеріалі.

Ця постанова набере чинності з 1 січня 2023 року. Але її вже опубліковано в "Урядовому курʼєрі" 7 грудня.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»