• Посилання скопійовано

Єдина звітність з ПДФО та ЄСВ для ФОП та фізосіб у вигляді нової декларації про доходи: проєкт від Мінфіну

У новій редакції буде викладено декларацію про доходи. Вона міститиме тепер шість додатків. Зокрема, три нові щодо нарахування єдиного соцвнеску (ЄСВ 1, ЄСВ 2 та ЄСВ 3) та Розрахунок податкових зобов'язань з ПДФО та ВЗ, визначених з частини прибутку контрольованої іноземної компанії (Додаток КІК)

 Єдина звітність з ПДФО та ЄСВ для ФОП та фізосіб у вигляді нової декларації про доходи: проєкт від Мінфіну

Міністерство фінансів оприлюднило проєкт свого наказу «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 02 жовтня 2015 року №859» (завантажити).

Розроблено його спільно з ДПСУ для приведення форми декларації про майновий стан і доходи та Інструкції щодо її заповнення у відповідність до Законів №466№115 та №116. Це дасть змогу реалізувати положення цих законів щодо подання обʼєднаної звітності з ПДФО та ЄСВ за звітний податковий рік без збільшення будь-яких витрат (матеріальних, часових тощо). 

З огляду на це, пропонується викласти у новій редакції:

1. форму Податкової декларації про майновий стан і доходи (завантажити) з додатками:

  • Додаток ЄСВ 1. Розрахунок сум нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску (завантажити);
  • Додаток ЄСВ 2. Розрахунок сум добровільних внесків, передбачених договором про добровільну участь, які підлягають сплаті (завантажити);
  • Додаток ЄСВ 3. Розрахунок  збільшення або зменшення сум зобов'язань з єдиного внеску за результатами проведеної документальної перевірки (завантажити);
  • Додаток КІК. Розрахунок податкових зобов'язань з податку на доходи фізичних осіб та військового збору,  визначених з частини прибутку контрольованої іноземної компанії (завантажити);
  • Додаток Ф1. Розрахунок податкових зобов'язань з податку на доходи фізичних осіб та військового збору, з доходів, отриманих від операцій з інвестиційними активами (завантажити);
  • Додаток Ф2. Розрахунок податкових зобов'язань з податку на доходи фізичних осіб та військового збору з доходів, отриманих самозайнятою особою (завантажити);
  • Додаток Ф3. Розрахунок суми податку, на яку зменшуються податкові зобов'язання з податку на доходи фізичних осіб, у зв'язку з використанням права на податкову знижку (завантажити).

2. Інструкцію щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи (завантажити).

 

Як зміниться декларація про доходи?

Як зазначено у пояснювальній записці, відповідно до Закону № 466 платник податку –  резидент, що визнається контролюючою особою щодо контрольованої іноземної компанії, зобов’язаний визначити частину прибутку контрольованої іноземної компанії відповідно до положень Кодексу, включити її до загального оподатковуваного доходу, що відображається в річній декларації про майновий стан і доходи  (далі – декларація), та визначити свої податкові зобов’язання. Тому наявна необхідність доповнення декларації інформацією щодо відображення зазначених доходів та податкових зобов’язань, а також доповнення декларації  окремим додатком КІК №.

Законами №115 і №116 визначено, що подання звітності про нарахування єдиного внеску здійснюється у складі звітності з податку на доходи фізичних осіб, у зв’язку з чим виникла необхідність доповнення декларації додатковими окремими додатками ЄСВ 1, ЄСВ 2 та ЄСВ 3 та виокремлення зобов’язань з єдиного внеску в декларації для:

  • фізичних осіб – підприємців, крім осіб, які перебувають на спрощеній системі оподаткування;
  • осіб, які провадять незалежну професійну діяльність; 
  • членів фермерського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах;
  • осіб, які сплачують єдиний внесок на умовах договору про добровільну участь у загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванні.

 

Коли наберуть чинності зміни?

За проєктом, цей наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування, крім окремих видів додатків до декларації про доходи, а саме:

  • додатки до декларації ЄСВ 1, ЄСВ 2, ЄСВ 3 наберуть чинності з моменту втрати чинності наказом Мінфіну від 14.04.2015 р. № 435;
  • додаток до декларації КІК № набере чинності з моменту набрання чинності абзацом третім пункту 1 розділу ІІ Закону №466-IX.

Поки що зауваження та пропозиції стосовно змісту проєкту наказу можна надавати у письмовій та електронній формі протягом місяця з дня публікації цього оголошення за наступними адресами:

  • Міністерство фінансів України, 01008, м. Київ-8, вул. Грушевського, 12/2, Е-mail: dybko@minfin.gov.ua
  • Державна регуляторна служба України, 01001, м. Київ-11, вул. Арсенальна, 9/11, адреса web-сайту Служби: www.dkrp.gov.ua, E-mail загальний: inform@dkrp.gov.ua, E-mail прес-служби: pres@dkrp.gov.ua

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»