• Посилання скопійовано

Як локдауни 2021 року впливають на економіку України?

За позицією голови НБУ, негативний вплив січневого локдауну цього року на ВВП Нацбанк оцінив у 0,2 процентних пунктів, а березневих обмежень ще менше

Як локдауни 2021 року впливають на економіку України?

Національний банк України оприлюднить оновлений макропрогноз після оголошення облікової ставки 15 квітня і для цього розглядає декілька сценаріїв локдаунів – так званого карантину червоних зон, повідомив голова Національного банку України Кирило Шевченко в інтерв'ю агентству «Інтерфакс-Україна».

«Наразі беремо декілька сценаріїв локдауну для розрахунків нашої моделі: залежно від того, які сценарії обере уряд, такими і користуватимемося. Звісно, у квітневому прогнозі ми врахуємо посилення обмежень через попадання області/міста у червону зону карантину. Це ризик, який реалізувався», – сказав він.

Водночас Шевченко зазначив, що в оцінці фактора карантину необхідно враховувати два аспекти. «По-перше, карантинні заходи діють на економіку неоднорідно – майже не впливають на такі галузі економіки, як промисловість, сільське господарство, й суттєво впливають на сектор послуг, транспорт. По-друге, економіка вже значною мірою адаптувалася до карантинних заходів навіть у секторі послуг», – пояснив голова НБУ.

За його словами, їх вплив не такий руйнівний, як був у другому кварталі 2020 року, зокрема негативний вплив січневого локдауну цього року на ВВП Нацбанк оцінив у 0,2 процентних пункту, а березневих обмежень ще менше.

Шевченко додав, що на відміну від минулого року, коли локдаун було введено у всій Україні, поки що у червону зону потрапили 11 регіонів – десять областей і Київ.

Говорячи про інші фактори, що впливають на динаміку української економіки, він зазначив, що НБУ очікує збереження високих світових цін на товари, що переважають в українському експорті, тоді як ціни на енергоносії залишатимуться переважно стабільними. «Додатковий фактор – є ймовірність кращого врожаю, оскільки метеорологічні умови були сприятливими взимку, а також було збільшено площу посівів під озимими культурами», – додав голова НБУ.

Наприкінці січня цього року НБУ прогнозував невелике скорочення економіки в першому кварталі цього року – на 0,1% і її зростання на 11,3% у другому з подальшим уповільненням до 3,5% і 2,6% в третьому і четвертому кварталах відповідно.

Нацбанк очікує збільшення ВВП країни у 2021 році на 4,2%, уряд – на 4,6% після її спаду на 4% у 2020 році.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Джерело: Інтерфакс-Україна

Рубрика: Суспільство і життя/Економіка

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Економіка»