• Посилання скопійовано

ФОП отримала від ФСС декретні: чи виникає дохід?

Сума отриманих декретних від ФСС не є доходом жінки-ФОПа

ФОП отримала від ФСС декретні: чи виникає дохід?

Податківці у підкатегорії 103.02 «ЗІР» вказали, що дохід у вигляді матеріального забезпечення, який виплачується ФСС, не включається до доходу фізичної особи – підприємця, проте оподатковується за загальними правилами, встановленими ПКУ для платників податків фізичних осіб.

Порядок оподаткування доходів фізичних осіб податком на доходи фізичних осіб регламентується розд. ІV ПКУ, відповідно до пп. 165.1.1 ПКУ якого не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу, зокрема сума допомоги по вагітності та пологах, сума страхових виплат, які отримує платник податку з фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування згідно із законом.

Разом з тим, об’єктом оподаткування військовим збором є доходи, визначені ст. 163 ПКУ (пп. 1.2 п. 16-1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Відповідно до п. 163.1 ПКУ об’єктом оподаткування є загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід, до якого включаються інші доходи, крім зазначених у ст. 165 ПКУ.

Ставка військового збору становить 1,5% об’єкта оподаткування, визначеного пп. 1.2 п. 16-1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ (пп. 1.3 п. 16-1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Нарахування, утримання та сплата (перерахування) збору до бюджету здійснюється у порядку, встановленому ст. 168 ПКУ (пп. 1.4 п. 16-1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

П. 1.7 пп. 16-1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ передбачено, що звільняються від оподаткування збором доходи, що згідно з розд. ІV ПКУ не включаються до загального оподатковуваного доходу фізичних осіб (не підлягають оподаткуванню, оподатковуються за нульовою ставкою), крім доходів, зазначених у пп. 165.1.2, 165.1.18, 165.1.52 ПКУ.

Таким чином, дохід, отриманий фізичною особою – підприємцем, у вигляді допомоги по вагітності та пологах від ФСС не оподатковується ПДФО та військовим збором.

Попередню думку ДФС з приводу сплати ПДФО та військового збору Фондом при таких виплатах дивіться тут >>

***

Читайте також: Як ФОП може отримати лікарняні та декретні від Фонду соцстрахування?

Джерело: Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс

Рубрика: Спрощена система/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»