• Посилання скопійовано

Наслідки в оподаткуванні у разі отримання безповоротної допомоги підприємцями

Податківці надали роз'яснення з приводу оподаткування безповоротної допомоги, отриманої фізособою-"єдинником"

Наслідки в оподаткуванні у разі отримання безповоротної допомоги підприємцями

Коментар до індивідуальної податкової консультації

від 29.08.2017 р. №1757/6/99-99-13-01-02-16/IПК 

У своєму роз'ясненні ДФС нагадала, що є безповоротною фіндопомогою за нормами ПКУ.

Безповоротна фінансова допомога - це сума коштів, передана платнику податків згідно з договорами дарування, іншими подібними договорами або без укладення таких договорів.

Також у коментованому листі зазначено, що собою представляє господарська діяльність в рамках норм ГКУ. Згідно зі ст. 3 ГКУ під господарською діяльністю розуміється діяльність суб’єктів господарювання у сфері суспільного виробництва, спрямована на виготовлення та реалізацію продукції, виконання робіт чи надання послуг вартісного характеру, що мають цінову визначеність.

Тобто ці два поняття існують паралельно. 

Далі податківці навели визначення доходу фізосіб-підприємців залежно від системи оподаткування. 

 

Що є доходом для фізособи-підприємця на загальній системі

Нагадаємо, що об’єктом оподаткування фізичної особи – підприємця на загальній системі є чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручка у грошовій та негрошовій формі) і документально підтвердженими витратами, пов’язаними з господарською діяльністю такої фізичної особи - підприємця (п. 177.2 ПКУ).

У разі якщо фізична особа - підприємець отримує інші доходи, ніж від провадження підприємницької діяльності, у межах обраних ним видів такої діяльності, такі доходи оподатковуються за загальними правилами, встановленими ПКУ для платників податку - фізичних осіб (п. 177.6 ПКУ).

 

Що є доходом для фізособи-підприємця на спрощеній системі

Доходом фізичної особи - підприємця - платника єдиного податку є дохід, отриманий протягом звітного періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 ПКУ. При цьому до доходу не включаються отримані такою фізичною особою пасивні доходи у вигляді процентів, дивідендів, роялті, страхові виплати і відшкодування, а також доходи, отримані від продажу рухомого та нерухомого майна, яке належить на праві власності фізичній особі та використовується в її господарській діяльності (пп. 1 п. 292.1 ПКУ).

Усе про фізосіб-підприємців
у вашій поштовій скриньці!

Нова тематична розсилка від редакції. Ви точно нічого не пропустите

Підписатись

Хочете подивитись, як це виглядає?

Але згідно з п. 292.3 ПКУ до суми доходу платника єдиного податку включається вартість безоплатно отриманих протягом звітного періоду товарів (робіт, послуг). Безоплатно отриманими вважаються товари (роботи, послуги), надані платнику єдиного податку згідно з письмовими договорами дарування та іншими письмовими договорами, укладеними згідно із законодавством, за якими не передбачено грошової або іншої компенсації вартості таких товарів (робіт, послуг) чи їх повернення, а також товари, передані платнику єдиного податку на відповідальне зберігання і використані таким платником єдиного податку. До суми доходу платника єдиного податку третьої групи, який є платником ПДВ, за звітний період також включається сума кредиторської заборгованості, за якою минув строк позовної давності.

Разом з тим, до складу доходу, визначеного ст. 292 ПКУ не включаються, зокрема, суми фінансової допомоги, наданої на поворотній основі, отриманої та поверненої протягом 12 календарних місяців з дня її отримання (п. 292.11 ПКУ).

Сума поворотної фінансової допомоги, отриманої ФОП - платником єдиного податку, яка не повертається протягом 12 календарних місяців з дня її отримання, включається до складу доходу платника єдиного податку. У разі перевищення у звітному періоді граничного обсягу доходу платник єдиного податку зобов’язаний застосувати до суми перевищення ставку єдиного податку у розмірі 15% (пп. 293.4.1 ПКУ).

А от відповідно до п. 292.9 ПКУ доходи фізичної особи - платника єдиного податку, отримані в результаті провадження господарської діяльності та оподатковані згідно з главою 1 розд. XIV ПКУ, не включаються до складу загального річного оподатковуваного доходу фізичної особи, визначеного відповідно до розд. IV ПКУ.

 

Чи є доходом безповоротна допомога для фізосіб-підприємців

У листі податківці вважають, що безповоротна фінансова допомога не є результатом здійснення господарської діяльності фізособи - підприємця і оподатковується за нормами встановленими ПКУ для оподаткування доходів фізичних осіб. Але в контексті якої системи зроблено такий висновок - вони не зауважили. З огляду на це, можна вважати отриману безповоротну допомогу для обох систем не доходом підприємця. Але це перший висновок податківців, за яким безповоротна допомога не є доходом для підприємців.

Наприклад, в підкатегорії 104.04 ресурсу "ЗІР" на питання «Чи є сума безповоротної фінансової допомоги доходом  для підприємця на загальній системі» вказано, що це є їх доходом та має включатися до складу доходу (виручки у грошовій та натуральній формі).

В роз'ясненні київських податківців розглядалася  доля безповоротної допомоги у складі доходів підприємців-"єдинників". На жаль, в ньому ДФС вважає, що безповоротна допомога має включатися до суми доходу підприємця-"єдинника".

Тож податківці вперше не вважають безповоротну допомогу, отриману ФОП, його доходом. Щоб скористатися цим роз'ясненням, кожному ФОП потрібно самостійно звернутися до ДФС за індивідуальною письмовою консультацією з цього приводу.

Автор: Русанова Ганна

На підставі: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ФОП на єдиному податку»