• Посилання скопійовано

Які наслідки досягнення ФОП II групи обсягу доходу 1 млн грн та 1,5 млн грн?

Підприємець на 2 групі ЄП за 10 місяців 2018 року отримав дохід 950 тис грн. Які наслідки перевищення обороту 1 млн грн (1,5 млн)? Як діяти підприємцю, щоб вийти з ситуації з «найменшими втратами»? Які можливі варіанти дій?

Які наслідки досягнення ФОП II групи обсягу доходу 1 млн грн та 1,5 млн грн?

Кому  треба РРО, а кому ні?

Фізичні особи – підприємці (далі – ФОП) – платники єдиного податку звільнені від застосування РРО нормами п. 6 ст. 9 Закону про РРО та п. 296.10 ПКУ. Це звільнення не стосується тих ФОП, хто продає технічно складні побутові товари, що підлягають гарантійному ремонту. Перелік груп технічно складних побутових товарів, які підлягають гарантійному ремонту (обслуговуванню) або гарантійній заміні, в цілях застосування РРО затверджено Постановою КМУ від 16.03.2017 р. №231.

ФОП другої групи платників ЄП потрібно слідкувати за своїми доходами: при дозволених їм межах річного доходу відповідно у 1,5 млн грн (п. 291.4 ПКУ) без застосування РРО вони можуть заробити лише перший мільйон (за календарний рік). При цьому враховується весь отриманий дохід:  готівка, оплата банківськими картками через POS-термінал та безготівкові надходження на банківський рахунок від покупців.

ПКУ вимагає застосовувати РРО лише з наступного кварталу, що настає за тим, в якому досягнуто мільйонну позначку. Це означає, що ФОП, який за два перші місяці 4 кварталу 2018 р. отримав виручку в 1 млн грн, в грудні 2018 р. ще може спокійно працювати без РРО. При цьому штрафних санкцій згідно ст. 17 Закону про РРО за непроведення через РРО суми перевищення понад 1 млн грн не буде. А от  1 січня 2019 р. цей ФОП повинен зустріти вже з зареєстрованим та готовим до роботи РРО.

Зареєструвати РРО потрібно завчасно до настання нового кварталу після досягнення доходу в 1 млн грн, або ж з нового кварталу утримуватися від проведення розрахункових операцій до того моменту, поки РРО не буде готовий до роботи.

 

Розрахункова операція та розрахунок готівкою – не одне й те саме

Серед суб'єктів господарювання досить поширена думка, що РРО потрібен лише у разі здійснення готівкових розрахунків за допомогою банкнот і монет (Інструкція про ведення касових операцій банками в Україні, затверджена постановою Правління НБУ від 01.06.2011 р. №174, визначає готівку як грошові знаки у вигляді банкнот і монет).  Але це не так. Поняття розрахункової операції, яку треба проводити через РРО, ширше, ніж поняття розрахунку готівкою.

Розрахункова операція – це приймання від покупця готівкових коштів, платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо за місцем реалізації товарів (послуг), видача готівкових коштів за повернутий покупцем товар (ненадану послугу), а у разі застосування банківської платіжної картки – оформлення відповідного розрахункового документа щодо оплати в безготівковій формі товару (послуги) банком покупця або, у разі повернення товару (відмови від послуги), оформлення розрахункових документів щодо перерахування коштів у банк покупця – ст. 2 Закону про РРО.

Отже, розрахунковою операцією є не лише готівкова оплата товару, а ще й оплата за допомогою банківської платіжної картки, коли оплата ініціюється за допомогою POS-терміналу продавця (банківський еквайринг), або при оплаті карткою через інтернет за допомогою інтернет-еквайрингу. Головна ознака розрахункової операції, яка притаманна їй в переважній більшості випадків – це одночасний обмін товару (послуги) на оплату за них «тут і зараз», при цьому продавець не встановлює особу покупця – адже покупець здійснює оплату негайно, і продавцю не потрібно знати контактні дані покупця. Така оплата не обов’язково може бути готівковою, вона може здійснюватись і безготівково за допомогою банківських карток, але при цьому зберігається анонімність покупця та одночасність отримання ним товару та його оплати. З точки зору ЦКУ це усні правочини, врегульовані ст. 206 ЦКУ.

Тому буде помилкою вважати, що ФОП-єдинник уникає необхідності застосовувати РРО, якщо він не буде брати до рук готівку, а замість цього буде приймати оплату, наприклад,  виключно банківськими картками за допомогою POS-терміналу або інтернет-еквайрингу.

Безготівкові розрахунки, які не відповідають визначенню розрахункової операції, відбуваються тоді, коли здійснюється банківський переказ коштів безпосередньо з рахунку покупця на рахунок продавця, або перерахування банком готівки на рахунок продавця за дорученням покупця. Ясна річ, що на безготівкові оплати ніяких чеків на РРО пробивати не потрібно.

Навіть якщо ФОП ніколи не проводив розрахункових операцій, а працює лише за безготівковим розрахунком через установи банків, йому теж слід пам'ятати про те, що при досягненні обсягу безготівкового доходу в 1 млн грн за календарний рік він стає кандидатом у користувачі РРО. Це означає, що після досягнення вказаного обороту йому вже не можна буде провести жодну розрахункову операцію готівкою або за допомогою POS-терміналу без РРО. Якщо ж такий ФОП буде здійснювати продаж виключно у безготівковій формі, жодного ризику.

Ще  один спосіб уникнути розрахункових операцій – це надання покупцю можливості оплати товарів (послуг) через програмно-технічний комплекс самообслуговування (ПТКС). Продавець, який приймає оплату товарів (послуг) через ПТКС, звільняється від застосування РРО (п. 2 ст. 9 Закону про РРО). Якщо ПТКС належить іншій особі, ніж продавець, то переказ коштів і фіскалізація таких пристроїв – обов'язок таких інших осіб.

 

Якщо обороти уповільнилися

На жаль, правило про застосування РРО працює лише один раз та в одному напрямку: якщо ФОП одноразово досяг річної виручки в 1 млн грн, то він має «подружитися» з РРО назавжди. Так вимагає норма п. 296.10 ПКУ: застосування РРО «продовжується у всіх наступних податкових періодах протягом реєстрації суб’єкта господарювання як платника єдиного податку». Тобто якщо в наступних календарних роках його доходи будуть стабільно менше 1 мільйона гривень, це не позбавить його від необхідості застосовувати РРО. 

 

Перевищення дозволеного обсягу доходу 1,5 млн грн

Платники єдиного податку 2-ї групи, які перевищили у податковому (звітному) періоді обсяг доходу 1,5 млн. грн., в наступному податковому (звітному) кварталі за заявою переходять на застосування ставки єдиного податку, визначеної для платників єдиного податку 3-ї групи, або відмовляються від застосування спрощеної системи оподаткування. Як правило, 3-тя група єдиного податку більш приваблива, ніж загальна система оподаткування.

Такі платники до суми перевищення зобов’язані застосувати ставку єдиного податку у розмірі 15%.

Заява про перехід на 3 групу подається не пізніше 20 числа місяця, наступного за календарним кварталом, у якому допущено перевищення обсягу доходу. Якщо таку заяву не подати, з наступного кварталу після того кварталу, в якому перевищено дохід, ФОП автоматично стає платником податків на загальній системі.

Зазначена норма визначена пп. 3 п. 293.8 ПКУ.

 

Висновки:

  1. При досягненні обороту 1 млн грн у 4 кв. 2018 р. обов'язок щодо застосування РРО виникає з 1 січня 2019 р.
  2. Якщо після 1 січня 2019 р. відмовитись від розрахункових операцій (зокрема, не приймати готівку та не приймати платежі картками через POS-термінал), та застосовувати розрахунки виключно шляхом банківського переказу, РРО не потрібен.
  3. Якщо після 1 січня 2019 р. буде прийматися готівка та/або  платежі картками через POS-термінал, такі операції потрібно реєструвати через РРО.
  4. Перевищення дозволеного доходу 1,5 млн грн тягне за собою перехід або на 3 групу платників ЄП, або на загальну систему.

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ФОП на єдиному податку»