• Посилання скопійовано

ФОП «єдинник» 3 групи може займатись страховою діяльністю

Податківці надали роз’яснення щодо можливості здійснення підприємцем платником єдиного податку 3 групи страхової діяльності, зокрема як страхового агента

ФОП «єдинник» 3 групи може займатись страховою діяльністю

У п. 291.5 ПКУ визначено перелік видів діяльності, здійснення яких не дає права на застосування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності.

Зокрема, не можуть бути платниками єдиного податку першої-третьої групи фізичні особи, суб’єкти підприємницької діяльності, які здійснюють діяльність у сфері фінансового посередництва, крім діяльності у сфері страхування, яка здійснюється, зокрема страховими агентами, визначеними Законом №85.

Водночас, ст. 15 Закону №85 визначено, що страхова діяльність в Україні може провадитись за участю страхових посередників. Страховими посередниками можуть бути:

1) страхові або перестрахові брокери – юридичні або фізичні особи, які здійснюють за винагороду посередницьку діяльність у страхуванні від свого імені на підставі брокерської угоди з особою, яка має потребу у страхуванні як страхувальник;

2) страхові агенти – фізичні або юридичні особи, які діють від імені та за дорученням страховика і виконують частину його страхової діяльності, а саме:

– укладають договори страхування;

– одержують стразові платежі;

– виконують роботи, пов’язані із здійсненням страхових виплат та відшкодувань;

3) страхові агенти є представниками страховика і діють в його інтересах за винагороду на підставі договору доручення із страховиком.

При цьому, податківці у консультації від 10.12.2018 р. №5175/ІПК/26-15-13-06-09 роз’яснюють, що у разі якщо код виду діяльності за КВЕД ДК 009:2010 передбачає кілька видів господарської діяльності, в тому числі ті які не дають права на застосування спрощеної системи оподаткування, то ФОП платник ЄП у заяві на застосування спрощеної системи оподаткування зазначає перелік видів діяльності, які віднесено до відповідного коду, крім видів господарської діяльності, на які встановлено заборону.

Таким чином, якщо суб’єкт господарювання здійснює господарську діяльність страхового агента з виду діяльності «діяльність страхових агентів і брокерів» (КВЕД 66.22) та не порушує інші вимоги щодо перебування на спрощеній системі оподаткування (зокрема умови зазначені у п. 291.4 ПКУ), то така фізична особа-підприємець може бути платником єдиного податку 3 групи.

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ФОП на єдиному податку»