• Посилання скопійовано

Для ІТ-підприємців – окрема група єдиного податку: законопроект

У Раді зареєстровано законопроект №10094, яким пропонується виокремити ІТ-підприємців в V групу платників єдиного податку

Для ІТ-підприємців – окрема група єдиного податку: законопроект

26 лютого 2019 року у Верховній Раді зареєстровано законопроект №10094 «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо розвитку креативних індустрій в Україні)».

Завантажити його можна тут.

Як зазначено у пояснювальній записці, цей документ розроблено з метою збереження існуючої динаміки економічного зростання ІТ галузі та інших українських креативних індустрій в цілому.

 

Що пропонується?

1. Виокремити ІТ-підприємців у окрему групу платників єдиного податку

Окрім вже існуючих чотирьох груп ЄП, пропонується передбачити у Податковому кодексі V групу. До неї планують віднести лише фізичних осіб-підприємців, які надають послуги у сфері інформаційних технологій, а саме:

  • видання комп'ютерних ігор та іншого програмного забезпечення (класи 58.21, 58.29 КВЕД ДК 009:2010),
  • комп'ютерного програмування, консультування та пов'язаної з ними діяльності (розділ 62 КВЕД ДК 009:2010),
  • оброблення даних, розміщення інформації на веб-вузлах і пов'язаної з ними діяльності (клас 63.11 КВЕД ДК 009:2010),
  • веб-порталів (клас 63.12 КВЕД ДК 009:2010). 

Водночас умовами, за якими зазначені ФОП будуть віднесені до п’ятої групи є те, що вони не використовуватимуть працю найманих осіб,  а обсяг їх доходу протягом календарного року не перевищуватиме 7 500 000 гривень. 

Крім того, ФОП V групи під час надання зазначених послуг у сфері інформаційних технологій матимуть можливість на платній або безоплатній основі користуватися технічними та/або програмними засобами, інформаційними системами й будь-якими іншими засобами виробництва (у тому числі приміщеннями), що належать іншим ФОП або юридичним особам, не укладаючи з ними трудового договору.

 

2. Встановити ставку єдиного податку для платників V групи у розмірі:

  • 5 % доходу - з 1 січня 2020 року, 
  • 6 % доходу - з 1 січня 2021 року, 
  • 7% доходу - з 1 січня 2022 року,   
  • 8% доходу - з 1 січня 2023 року, 
  • 9% доходу - з 1 січня 2024 року та 
  • 10 % доходу - з 1 січня 2025 року.

 

3. Передбачити в ПКУ норму, відповідно до якої ставки єдиного податку для платників V групи будуть встановлені у розмірі 15 % зазначених вище ставок:

  • до суми обсягу доходу, який протягом календарного року перевищуватиме 7 500 000 грн;
  • до доходу, отриманого при застосуванні іншого способу розрахунків, ніж дозволений Податковим кодексом;
  • до доходу, отриманого від здійснення видів діяльності, які не дають права застосовувати спрощену систему оподаткування.

 

4. У Законі про ЄСВ передбачити норму, за якою єдиний соцвнесок для платників V групи з 2020 року становитиме подвійний розмір мінімального страхового внеску.

 

5. Забезпечити права ІТ-підприємців здійснювати свою діяльність у приміщеннях, що належать іншим фізичним або юридичним особам, а також користуючись їх комп’ютерною технікою, інформаційними системами, комунікаціями та іншими засобами виробництва, без укладення з цими особами трудового договору.

 

Яка користь від цих змін?

На думку нардепів, все це:

  • захистить ІТ-підприємців від звинувачення їх податківцями в ухиленні від сплати податків шляхом неправомірного переходу на спрощену систему оподаткування;
  • надасть можливість ІТ підприємцям і надалі користуватися спрощеною системою оподаткування, що збереже привабливість цього виду бізнесу в Україні для зарубіжних інвесторів;
  • забезпечить стале зростання надходжень до державного бюджету з ІТ індустрії та, одночасно, надасть можливість останній бути конкурентноспроможною на світовому ринку.

 

Коли ці новації можуть набрати чинності?

У разі прийняття, Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ФОП на єдиному податку»