• Посилання скопійовано

«Єдинникам» I-II груп дозволять працювати на спрощенці з моменту реєстрації: законопроект

Законопроектом №2209 пропонується дозволити новоствореним підприємцям з першого дня реєстрації працювати на умовах спрощеної системи оподаткування ( для I-II груп ЄП)

«Єдинникам» I-II груп дозволять працювати на спрощенці з моменту реєстрації: законопроект

3 жовтня 2019 року у Верховній Раді зареєстровано проект Закону №2209 "Про внесення змін до статей 294 та 298 Податкового кодексу України (щодо спрощення започаткування підприємницької діяльності фізичними особами, які планують здійснювати таку діяльність як платники єдиного податку першої або другої групи)".

Як зазначено у пояснювальній записці, законопроект має на меті зробити привабливішим започаткування дрібного бізнесу в Україні шляхом суттєвого спрощення, пришвидшення та здешевлення цього процесу.

 

Що пропонується?

По-перше, дозволити новоствореним фізособам-підприємцям з дня держреєстрації працювати на умовах спрощеної системи оподаткування (у випадках, коли люди планують зареєструватися як підприємці та працювати як платники ЄП першої або другої групи). Нагадаємо, що на сьогодні такі ФОП вважаються платниками ЄП з першого числа наступного місяця.

Як пояснюють законотворці, йдеться не тільки про те, що людям непотрібно буде чекати до місяця з моменту реєстрації підприємцем для того, аби отримати право розпочати підприємницьку діяльність (як платник ЄП першої або другої групи). Йдеться також про значне послаблення бюрократичних бар’єрів та здешевлення для людей процедури започаткування такого дрібного підприємництва.

По-друге,  встановити, що єдиний податок за місяць, у якому відбулася держреєстрація ФОП, сплачувати не потрібно (знову ж таки йдеться про першу та другу групи, які сплачують фіксовану суму незалежно від розміру доходу). При цьому з метою уникнення зловживань таке правило пропонується поширювати лише на випадки сплати саме фіксованої суми податку, а не відсотку від доходу (п. 293.4 ПКУ визначено випадки, коли платники I-II груп ЄП сплачують не фіксовану суму податку, а 15% від доходу). 

Вищезазначені зміни будуть внесені до статті 298 ПКУ. Водночас вони потребують узгодження із чинними нормами ст. 294 ПКУ для того, щоб податковий (звітній) період для вищезгаданих ФОП теж починався з дня їх держреєстрації (цю зміну теж  передбачено законопроектом). 

У разі прийняття Закон набере чинності з першого дня місяця, наступного за місяцем його опублікування. 

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ФОП на єдиному податку»