• Посилання скопійовано

Підприємець зареєструвався платником єдиного податку ІІ групи: які особливості?

Новостворена ФОП є платником єдиного податку ІІ групи не з дати держреєстрації, а з першого числа наступного місяця

Підприємець зареєструвався платником єдиного податку ІІ групи: які особливості?

ДПС у Запорізькій області нагадує, що зареєстровані в установленому порядку підприємці, які до закінчення місяця, в якому відбулася державна реєстрація, подали заяву щодо обрання спрощеної системи оподаткування та ставки єдиного податку, встановленої для 2-ї групи, вважаються платниками єдиного податку з першого числа місяця, наступного за місяцем, у якому відбулася державна реєстрація.

Тобто, новостворена фізична особа – підприємець є платником єдиного податку не з дати державної реєстрації, а з першого числа місяця, наступного за місяцем, у якому відбулася така державна реєстрація.

Доходи, отримані у якості платника єдиного податку, включаються до податкової декларації платника єдиного податку (форма затверджена наказом МФУ №369), яка подається у строки, встановлені для річного податкового періоду, - протягом 60 календарних днів, що настають за останнім днем звітного (податкового) року.

Але, у період від дати державної реєстрації до переходу на спрощену систему оподаткування підприємець перебуває на загальній системі оподаткування, і як наслідок, доходи, отримані новоствореною особою у цей період, оподатковуються на загальних підставах.

Отже, новостворений підприємець за період від дати державної реєстрації до дати переходу на спрощену систему оподаткування 2-ї групи (коли він перебуває на загальній системі оподаткування), подає квартальну податкову декларацію про майновий стан і доходи протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу.

Сума податкового зобов’язання, зазначена у такій декларації, сплачується протягом 10 календарних днів, що настають за останнім граничним днем, визначеним для її подання.

Зазначена норма передбачена пп. 49.18.5, пп. 177.5пп. 298.1.2 ПКУ.

Джерело: ДПС у Запорізькій області

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ФОП на єдиному податку»