• Посилання скопійовано

Місцева влада надала пільги з єдиного податку: які дії ДПС?

Зміни в нарахуванні ставок єдиного податку будуть проводиться автоматично з врахуванням прийнятих місцевими радами рішень в розрізі видів діяльності

Місцева влада надала пільги з єдиного податку: які дії ДПС?

У зв’язку із масовим надходженням заяв від ФОП - платників єдиного податку по питанню не проведення нарахування платежів по єдиному податку за місяці, на які припадають карантинні обмеження в роботі, Головне управління Державної податкової служби у Житомирській області повідомляє.

Спрощена система оподаткування, обліку та звітності – особливий механізм справляння податків і зборів, що встановлює заміну сплати окремих податків і зборів, встановлених п. 297.1 ПКУ, на сплату єдиного податку в порядку та на умовах, визначених цією главою, з одночасним веденням спрощеного обліку та звітності.

Згідно з п. 293.1 ПКУ ставки єдиного податку для платників першої групи встановлюються у відсотках (фіксовані ставки) до розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня податкового (звітного) року (далі у цій главі – прожитковий мінімум), другої групи – у відсотках (фіксовані ставки) до розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року (далі у цій главі – мінімальна заробітна плата), третьої групи – у відсотках до доходу (відсоткові ставки).

Пунктом 293.2 ПКУ визначено, що фіксовані ставки єдиного податку встановлюються сільськими, селищними, міськими радами або радами об'єднаних територіальних громад, що створені згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, для фізичних осіб – підприємців, які здійснюють господарську діяльність, залежно від виду господарської діяльності, з розрахунку на календарний місяць.

Слід зазначити, що відповідно до п. 52-6 Закону України від 30.03.2020 №540-ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв'язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)» органам місцевого самоврядування у 2020 році надано право прийняти рішення про внесення змін до прийнятого рішення про встановлення місцевих податків та/або зборів щодо зменшення ставок єдиного податку.

При цьому, надання пільг по сплаті єдиного податку, а також подання заяви для надання такої пільги фізичним особам – підприємцям законодавчо не передбачено. Нарахування єдиного податку здійснюється лише на підставі прийнятих місцевими радами ставок податку в розрізі видів діяльності. Зміни в нарахуванні ставок єдиного податку будуть проводиться автоматично з врахуванням прийнятих місцевими радами рішень про ставки єдиного податку в розрізі видів діяльності.

Таким чином, подавати заяву для зміни ставки єдиного податку на місяці, в яких діяв карантин, до Головного управління Державної податкової служби у Житомирській області не доцільно.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Джерело: ДПС у Житомирській області

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ФОП на єдиному податку»