• Посилання скопійовано

Для кого подорожчає електроенергія в 2018 році

Під завершення 2017 року енергорегулятор нарешті затвердив нову оптово-ринкову ціну. У кого ж рахунки за електроенергію зростуть з 1 січня 2018 року?

Для кого подорожчає електроенергія в 2018 році

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, затвердила оптово-ринкову ціну на електроенергію з 1 січня 2018 року, - нагадує "Діло.ua".

У цілому річна ОРЦ виросте майже на 15% і складе 1 561,99 грн за 1 МВт • год (без ПДВ).

У першому кварталі зростання, у порівнянні з діючою ціною, прогнозується на рівні 9,5% - до 1495,46 грн за 1 МВт • год (без ПДВ). На другий-четвертий квартали ОРЦ встановлять на рівні 1586,69 грн за 1 МВт • год (без ПДВ), підвищивши на 6,1% щодо першого кварталу.

У комісії запевняють, що якщо ситуація зміниться, ОРЦ переглянуть з 1 квітня 2018 року.

Зростання оптово-ринкової ціни електроенергії в новому році в комісії пояснюють цілою низкою чинників: зниженням виробництва електроенергії атомними станціями, зростанням виробництва дорожчий енергії теплоелектростанцій, відповідно - і імпорту вугілля.

Як відомо, комісія повинна була прийняти ОРЦ ще в листопаді, до того, як будуть звільнені два члени регулятора, і його робота буде заблокована. Але цього не сталося.

У результаті вихідні розрахунки комісії з ОРЦ за листопад і грудень відрізняються за кількома параметрами: обсягами електроенергії, яку виробляють різні види генерації, цінами і обсягами необхідного вугілля, а також вартості транспортування і курсу валют.

 

Як вважали

Прогнозний баланс виробництва і споживання електроенергії в Україні розраховує Міненергетики та вугільної промисловості. Свій прогноз воно опублікувало ще в жовтні 2017 року.

Хоча глава Міненерговуглепрому Ігор Насалик неодноразово запевняв, що в Міністерстві працюють над зниженням залежності країни від імпортного вугілля, жовтневий баланс палива передбачав імпорт 4,383 млн т вугілля в 2018 році - понад 16% від усього необхідного обсягу. При цьому індикативна ціна вугілля, розрахована за середньою ринковою ціною на біржі Роттердама, у листопаді досягла $82,44. Доставка в Україну обходилася б в $11,94, а всередині країни - в $7,03.

Виходячи з цього, розраховувалися показники для ОРЦ в листопаді. Оскільки кворум комісії вдалося повернути лише минулої суботи, до цього часу умови на європейському ринку змінилися, як і ситуація в Україні.

Змінилися і розрахунки для ОРЦ - середня ціна вугілля зріс до $83,08 за тонну. Хоча ціна доставки в Україні не змінилася, транспортування до України подорожчала до $12,21.

У остаточних розрахунках ОРЦ застосовується новий баланс електроенергії та новий баланс вугілля в Україні. Судячи з матеріалів, які оприлюднила комісія, зазначено, що останній варіант балансу Міністерство надіслало буквально нещодавно - 27 січня 2017 року, однак на сайті відомства він поки не представлений.

У новому балансі істотно відкориговано обсяг виробництва електроенергії: розрахункове падіння виробництва на атомних станціях буде меншим, - замість зниження вироблення на 1826 млн кВт • год, АЕС проведуть е/е менше лише на 1281 млн кВт • год.

А гідроелектростанції, яким прогнозували падіння виробництва на 531 млн кВт • год, навпаки - збільшать виробництво е/е на 37 млн ​​кВт • год.

Завдяки цьому зростання виробництва на ТЕС збільшиться не на 4381 млн кВт • год, а всього на 3679 млн кВт • год. Для ТЕЦ практично нічого не зміниться: замість зростання виробництва на 1016 млн кВт • год, показники виростуть на 1008 млн кВт • год.

Цікава і ситуація з вугіллям. У балансі електроенергії, розрахованому у жовтні, передбачалося, що у 2018 році буде потрібно 26,791 млн т вугілля, з яких 4,383 млн т потрібно імпортувати.

Однак в новому енергобалансі, незважаючи на перегляд виробництва електроенергії різними видами генерації, обсяг необхідного вугілля зріс до 26,991 млн тонн, з яких 4,205 млн т завезуть з-за кордону.

Також в комісії відзначають, що за місяць без кворуму впав курс гривні до долара - з 26,48 грн до 27,94. Цей параметр значно впливає на вартість вугільного палива для ТЕС, відповідно тиснучи і на ОРЦ.

 

Що дасть підвищення ОРЦ?

Зростання ОРЦ в першу чергу буде впливати на промислових споживачів. Під час засідання голова комісії Дмитро Вовк нагадав, що тарифи для населення сьогодні не розглядаються.

"Тарифи для населення в Україні сьогодні - найнижчі в Європі. Для першого класу - 90 коп (з ПДВ), для другого класу - 168 коп (з ПДВ)", - запевнив Вовк.

Однак ОРЦ впливає на тарифи на промислових споживачів, якими повинні будуть перекривати різницю між дешевими тарифами для населення і оптово-ринковою ціною.

"Різниця між промисловими і побутовими споживачами в 2018 році становитиме 105%. Перед впровадженням ринку електроенергії потрібно буде ліквідувати перехресне субсидування. Що чекає в такому випадку побутового споживача?", - поцікавився колишній член комісії, а нині глава Асоціації із захисту споживачів електроенергії Андрій Герус під час обговорення нової ОРЦ.

Відповідати на це питання Вовк не став - за його словами, питання не відноситься до безпосереднього засідання. Тому про вплив зростання ОРЦ на свою кишеню українцям належить дізнатися самостійно.

Джерело: Діло

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»